O terasa ultracentrala din municipiul Timisoara, amplasata ilegal pe domeniul public dupa procesul de reautorizare a tuturor teraselor din oras, a fost demolata, ieri, de inspectorii Directiei Urbanism din cadrul Primariei. Situata pe strada Alba Iulia, in zona Pietei "Victoria", terasa firmei "Illinois" a fost incarcata intr-o masina si depozitata intr-un spatiu al municipalitatii.

Patronul societatii, Catalin Dumi-trescu, a privit cu detasare operatiunea de "confiscare" a terasei si i-a avertizat pe oamenii Primariei ca fac un abuz si ca va inainta o plangere penala pentru distrugere.

Chirii mai ieftine pentru cei care au concesionat teren

Scandalul teraselor s-a declansat in luna martie, cand Primaria a solicitat proprietarilor unor astfel de obiective din oras sa elibereze domeniul public, in vederea reautorizarii noilor constructiilor.

Se avea in vedere intocmirea unui alt regulament privind inchirierea domeniului public, la tarife occidentale, in conditiile in care intreprinzatorii cu terase pe domeniul privat plateau cate 15 euro pe metru patrat, iar cei care aveau teren concesionat de la Primarie achitau doar 10.000 de lei vechi pe metru patrat.

"Chiriile sunt foarte ieftine pentru a se incuraja deschiderea teraselor. In Berlin, patronii de localuri care deschid terase beneficiaza de scutiri la impozite", motiva arhitectul-sef al orasului, Radu Radoslav, prejudicierea bugetului local cu sumele de bani reprezentand diferenta dintre chiria modica incasata de la intreprinzatori si pretul corect al domeniului public.

La vremea respectiva, aproape un sfert din cele 28 de terase ridicate pe domeniul public au fost demolate prin executare silita, intrucat proprietarii au refuzat sa puna in aplicare dispozitia primarului municipiului, Gheorghe Ciuhandu. Ulterior, incepand cu 1 iunie, marea majoritate a teraselor au fost reautorizate, iar chiriile marite exponential.

"O sa dau Primaria in judecata pentru distrugere"

Unul dintre patronii care nu au mai beneficiat de reautorizarea constructiei, desi terasa sa avea o vechime de cativa ani, a fost si Catalin Dumitrescu. Pentru a forta, oarecum, eliberarea documentului, intreprinzatorul care a adus in Timisoara franciza "Pret-a-manger", si-a intins terasa pe vechiul amplasament si a asteptat.

Dupa ce i s-au aplicat nu mai putin de opt amenzi, ieri, oamenii Primariei au venit sa elibereze domeniul public.

"Este un abuz si o sa ma adresez instantei de judecata. Am actele depuse la Primarie si nu mi s-a eliberat autorizatie, nu stiu din ce considerente. Am primit opt amenzi contraventionale pe care le-am contestat in instanta. Din cate stiu, contestarea unui proces-verbal de constatare suspenda executarea dispozitivului.

Este de neinteles cum terasa restaurantului "Lloyd", aflata in plin centrul orasului, nu a fost miscata nici un centimentru, iar eu sunt demolat pentru a doua oara", a declarat Catalin Dumitrescu.

Teren ocupat ilegal

De cealalta parte, executorul Radu Ghiulai, de la Directia Patrimoniu a Primariei, a spus ca SC "Illinois" SRL ocupa ilegal aproape 50 de metri patrati din domeniul public, pentru care nu plateste nici o chirie. "De aproape doua luni aceasta terasa functioneaza fara nici o aprobare. Nu este autorizata, de aceea am primit ordin de demolare", a afirmat Ghiulai.

Refuzul municipalitatii de a reautoriza terasa de la "Pret-a-manger" ar putea sa aiba la baza si alte litigii pe care le-a avut cu "Illinois", printre care si cel referitor la construirea unei parcari ilegale in Complexul Studentesc.

Surse din Primarie au dezvaluit ca neautorizarea terasei se datoreaza faptului ca imobilul in care functioneaza societatea, "Casa cu Atlanti", este in litigiu, iar eliberarea autorizatiilor de constructie in aceste cazuri este interzisa de legislatia in vigoare.