In ziua de 24 iulie (la Rosia Montana) si in 25 iulie (la Abrud), au avut loc consultari publice privind Raportul la Studiul de Evaluare a Impactului asupra Mediului a Proiectului RMGC.

La Rosia Montana aceste consultari au avut loc pe Stadionul "Minerul" unde s-a constatat o participare masiva a populatiei din localitate, ONG-uri din tara si strainatate si alte asociatii sau persoane care au avut posibilitatea sa se documenteze asupra proiectului si sa-si exprime opinia asupra acestuia.

A fost prezenta intreaga echipa de conducere a Societatii Gabriel Resources in frunte cu Dl. Alan R. Hill, presedinte si director general, managerul de proiect, specialistii companiei, iar din partea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, d-nii Nicolae Heredea, director general si prof. univ. dr. ing. Nicolae Mihaiescu.

SC Rosia Montana Gold Corporation SA (RMGC) este in parteneriat cu Gabriel Resources Ltf. (80%), o companie canadiana specializata in minerit, statul roman, prin Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Minvest SA Deva (19,3%) si trei actionari minoritari.

Proiectul Rosia Montana isi propune sa puna in practica cele mai moderne tehnologii miniere pentru o exploatare miniera auroargentifera. Referitor la mediu se sustine ca localitatea Rosia Montana este puternic afectata de poluare ca urmare a unei exploatari miniere a zonei de aproape 2000 de ani.

Somajul este peste 56% ca urmare a inchiderii minei de stat. Proiectul are in vedere si atenuarea efectelor negative asupra mediului cauzate de exploatarile anterioare.

Durata proiectului va fi de aproximativ 17 ani. Din datele raportate rezulta ca s-au investit 185 milioane USD, se vor investi 638 milioane USD, veniturile totale generate de proiect vor fi de 3,6 miliarde USD, beneficiile directe si indirecte pentru Romania de 2,4 miliarde USD, locurile de munca directe in faza de constructie 4000 si 600 in faza operationala.

Locuri de munca indirecte pana la 10 pentru fiecare loc de munca direct. In luna mai 2006 RMGC a depus Raportul de Evaluare a impactului asupra mediului (EIM) la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, document determinant in obtinerea acordului de mediu necesar inceperii constructiei noii mine.

In conformitate cu legislatia romaneasca, intre 24 iulie si 25 august 2006 vor fi organizate consultari publice asupra EIM si in 14 localitati din tara. Cum au decurs acestea in primele doua, respectiv Rosia Montana si Abrud, va prezentam in continuare.

De la inceput trebuie sa remarcam ca aceste consultari la Rosia Montana s-au desfasurat mai ales in faza initiala intr-o atmosfera extrem de tensionata prin intrarea furtunoasa cu strigate si fluieraturi in "scena" a celor de la Asociatia "Alburnus Maior" si a altora care se opun Proiectului.

In schimb, majoritatea purtau tricouri Pro Rosia Montana si scandau "Vrem locuri de munca", "Goldul", "Nu traim sa murim de foame", "Nu traim cu fructe de padure".

Pentru a va putea forma o imagine de ansamblu asupra celor discutate spicuim din cuvantul participantilor, nu inainte de a mentiona ca la Abrud dezbaterile s-au desfasurat intr-un climat civilizat si fara tensiuni. Va prezentam simultan si raspunsurile date de catre responsabilii de proiect.

Marilena Clejan: "Salut pe cei care-s Pro Rosia Montana (pentru proiect). Nu-s nascuta la Rosia Montana. Sunt din Campeni. Mosii si stramosii mei au lucrat in minerit. Au avut un loc de munca sigur. Am lucrat in Spania. Nu doresc nici la cel mai mare dusman sa-si castige painea intre straini.

Cosma Stefan, Abrud: "S-au perindat multe delegatii. Singura companie care a avut curajul sa investeasca e Gabriel. Pe plan international se lucreaza cu cianuri. S-a lucrat si la Baia de Aries, Valea Sesii, Gura Rosiei si n-a murit nimeni, nici animale, nici oameni.

Viorel Binder (Greenpeace): "Exista riscul de producere a accidentului ca la Baia Mare. Ce plan e in cazul ruperii digului? Raspunsul managerului de proiect a fost ca nu exista nici un pericol. Nu se poate face comparatie cu Baia Mare. E un dig bine proiectat, din anrocamente, unic de acest fel in Romania, calculat pentru a rezista la evenimente deosebite, ape, cutremure etc.".

Eugen Dandea (Abrud): "Sunt vicepresedintele Sindicatului Viitorul Mineritului in Apuseni. Vrem ca proiectul sa mearga mai departe, vrem locuri de munca pentru copiii nostri. Rosienii sa aiba cuvantul. Sa nu vina cei din Giurgiu sa ne poarte noua de grija, sa ne dea lectii, sau cum spun batranii, sa puna ciuha pentru ciori, sa ne sperie".

Stefan Oprisa, Rosia Montana - vicepresedinte al ONG Prodreptatea Rosia Montana: "Noi, majoritatea locuitorilor si proprietarilor de drept din Rosia Montana si zona proiectului in proportie de 80% suntem de acord cu proiectul. Nu putem permite unor neaveniti sa decida in locul nostru. Oprirea proiectului ar insemna sa traim in continuare in poluarea existenta, somaj si depopulare".

Viorel Hutuleac, Rosia Montana, presedintele Confederatiei Sindicale Cuprumin, consilier judetean: "Toata familia mea e rosiana get-beget. In Rosia Montana e nevoie de investitor. Mineritul aici trebuie sa insemne trecut, prezent si viitor. Trebuie sa se termine cu anarhia, cu plecarile in strainatate pentru un loc de munca. Guvernul va fi responsabil daca nu duce acest proiect la capat (aplauze)".

Sorin Babut: "Am fost presedintele Sindicatului Rosia Min care de curand s-a inchis. Daca Proiectul Rosia Montana se va implementa, va fi o revigorare a intregii zone, nu numai in minerit. Cianura ucide! Si ciupercile ucid, si tigarile, si alcoolul, si curentul, si gazul metan, atunci sa nu le mai folosim. Problema nu e cianura, ci cum o utilizam. Trebuie sa multumim "Goldului" ca oamenii au locuri de munca.

Adrian Bendea (Abrud), presedintele filialei PD Abrud, consilier local. "Abrudul a trait pe baza mineritului. Dorim sa mentinem mineritul. Intre Rosia Montana si Abrud e o diferenta. Cei din Rosia sunt afectati, dar sunt despagubiti, cei din Abrud sunt afectati, dar nu sunt despagubiti, atunci sa aiba cel putin locuri de munca".

John Aston, vicepresedinte RMGC. "Noi dorim sa dezvoltam un proiect responsabil, bazat pe legislatie. In Europa lucreaza 350 de mii de oameni in minerit". D-na Cecilia Szenszy, clarifica: "In cercetarea ecologica nu s-a gasit uraniu pe o retea de 41 km de galerii subterane. Nu s-a evidentiat nici un fel de radioactivitate".

Eugen Cornea (Rosia Montana): "E foarte grav. Noi am fost prieteni aici, la Rosia Montana si am ajuns sa fim dusmani. Autoritatile ne-au lasat de izbeliste. Multi vin sa ne hotarasca soarta. Daca noi nu plecam, unde veti face proiectul? Va intereseaza doar castigul?"

Stefan Cosma (Rosia Montana): "Sunt impotriva proiectului. Vreau sa plece din Rosia Montana".

Emil Crisan (Abrud), presedintele filialei Alba a PRM. "Sunt inginer minier, lucrez la Cuprumin de 22 de ani. in anul 2003, am fost deputat in Parlamentul Romaniei, am fost Vicepresedinte al Comitetului pentru analiza proiectului. Nu s-a finalizat nimic. Era bine si s-ar fi stiut o treaba. Compania s-ar fi apucat de lucru.

Sunt pentru investitie, aceasta e in interesul statului roman, al autoritatii locale si fara amputari sufletesti".

Andrei Jurca (Rosia Montana). "Situatia economico-sociala din Rosia Montana. Prin inchiderea Exploatarii RosiaMin s-au mai disponibilizat 400 de oameni. RMGC e singurul investitor din Europa in Romania. Trebuie sa aveti o judecata buna, logica. Cate locuri de munca au dat pana acum si in viitor toata lumea va avea locuri de munca".

Iosif Ciani (Abrud): "Sunt din Rosia Montana, am locuit in Corna. Am decis sa vand proprietatile. Sunt jenat cum s-a petrecut aceasta sedinta la Rosia Montana. Degeaba am avut proprietati pe mine pe aur, a venit statul roman si le-a inchis. Bunicii mei, parintii mei au ajuns in saracie. Inainte de a veni compania am primit 150 milioane de lei vechi si nu am vrut sa vand. Compania mi-a oferit 74.000 USD si am fost foarte multumit".

Vasile Goldau (Rosia Montana). "Le multumesc celor care ne poarta de grija, dar noi stim singuri sa ne purtam de grija. Multumesc celor care au prezentat acest proiect. Am un trai decent, lucrez la Gold, nu trebuie sa plec la tomberoane in Germania sau in Spania. Le multumesc celor care vor da verdictul pentru acest proiect. Daca pleaca de la noi trebuie sa plecam. Muntii se vor depopula".

Artemisa Gombos (Rosia Montana)."Proiectul trebuie sa mearga inainte, sa avem locuri de munca. Nu sa se strice si ei ca noi asteptam sa vina investitori, sa aiba tinerii locuri de munca".

Ecaterina Lasosi (Abrud) - a vorbit si in limba romana, si in limba maghiara. "Sunt crescuta intr-o familie de mineri. In fiecare familie din Abrud au existat mineri, au existat intotdeauna. Ne-au crescut si ne-au purtat in scoli. Au iesit oameni de cultura din Rosia s.a.

Acum suntem in plop. Pana cand sa tot plecam de acasa slugi la toata lumea? Ma adresez si televiziunilor si etniei maghiare si ii rog sa arate si partea buna de la noi. Daca nu se va derula proiectul, oamenii nu mai au nici o speranta. (aplauze)

Cornelia Anca (Abrud), prof. de istorie la "HCC". "Ca sa te opui unui proiect de asa anvergura trebuie sa ai si alternative. Un batran spunea: sufletul mi-e catolic iar stomacul protestant. Prin dezvoltarea proiectului tineretul va ramane pe aceste meleaguri".

Gh. Gruber. "Se vede ca mineritul subventionat moare. Un proiect, un astfel de studiu de amploare nu am mai vazut. Ce se va face aici va fi o mandrie pentru localnici, va fi pus zacamantul in valoare, se vor asigura locuri de munca si un trai decent".

Tiberiu Ratiu - primarul orasului Abrud. "Felicit pe toti cei care au venit aici sa-si exprime gandurile. Vin din minerit unde am lucrat 19 ani. Din analiza personala pe care am facut-o proiectului si cu experienta pe care o am nu am gasit puncte slabe.

RMGC a respectat ceea ce a promis in protocolul incheiat cu Administratia Publica Locala in beneficiul cetatenilor din Abrud, unde la ora actuala somajul, lipsa locurilor de munca e in crestere.

Atata timp cat RMGC respecta legile noastre si am incredere in cei ce guverneaza, nu trebuie sa ne temem de acest proiect. Apreciez maturitatea de care ati dat dovada si dorim astfel de intalniri mai dese".

Adrian Izvoreanu, reprezentantul Confederatiei Patronale a Industriei si Comertului din Romania. "Am lucrat cu multiu investitori strategici mari, dar nu am avut nici unul sa se implice atat de masiv, la asa nivel, si nu numai in plan economic ci si social.

Aveti o mare sansa si un mare noroc. Iata de exemplu, la Moldova Noua, unde e un zacamant de cupru pentru 80-100 de ani nu s-a gasit nici un investitor. Si e greu sa convertesti oameni dintr-un domeniu in altul".

Ioan Strempfel, angajat RMGC, originar din Baia Mare. "Poate ar trebui sa ne gandim ca ne leaga 2000 de ani de minerit, ne leaga mandria aceea a traditiei, Nu stiu concitadinii mei, dar eu, cel putin de trei generatii, sunt legat de minerit.

Suntem ca o casta, suntem mandri de ceea ce facem si nu cred ca vreun miner, vreun fiu de miner sau vreun nepot de miner se va duce sa culeaga fructe de padure"

Ne oprim aici, desi au fost multe opinii exprimate atat pentru sau impotriva proiectului. Responsabilii de proiect au dat raspunsuri si clarificari extrem de bine documentate.

E clar pentru multa lume ca este vorba de un proiect responsabil, cu implicatii benefice socio-economice pentru Rosia Montana, pentru zona si pentru tara. Rezulta din cele prezentate ca acesta se va derula utilizandu-se cea mai moderna tehnologie existenta pe plan international. Ramane de vazut care va fi verdictul. Vom reveni.