Un grup de cunoscuti actori romani pregatesc un eveniment la Teatrul National "Radu Stanca" din Sibiu, sub directia lui Andrei Serban, cunoscut regizor roman stabilit la New York. De mai bine de o luna, intr-un "cantonament dur" de repetitii, se pregateste un spectacol dupa piesa "Pescarusul", a autorului rus A. P. Cehov.

Pana la 1 august, pe scena teatrului urmeaza cinci repetitii cu public ale spectacolului, dupa care regizorul si actorii vor astepta verdictul final al publicului odata cu momentul premierei, stabilita pentru inceputul anului 2007.

"Pescarusul" este un proiect in cadrul Programului "Sibiu - Capitala culturala europeana 2007", iar textul original beneficiaza de traducerea adecvata contemporan a Mariei Dinescu si a lui Andrei Serban.

Piesa...

""Pescarusul" este un text clasic, foarte greu de abordat. Este a treia oara cand pun in scena acest text si l-am ales de pe o lista scurta de scenarii prezentate de directorul teatrului, Constantin Chiriac, in perspectiva unui spectacol ce urma sa fie montat in cadrul Programului "Sibiu - Capitala culturala europeana 2007".

Amandoi am apreciat piesa lui Cehov pentru clasicismul sau, dar si pentru implicatiile acut moderne, ale textului. "Pescarusul" este un scenariu care vorbeste despre conditia actorului, a omului in societate. Vorbeste despre cat este de greu sa fii actor pe scena si actor in viata", a declarat maestrul Andrei Serban.

Spectacolul pentru care se repeta la Sibiu beneficiaza de o dubla distributie pentru ca, la foarte multa vreme de la plecarea sa din tara, regizorul marturiseste ca mai stie destul de putine despre teatrul romanesc.

Astfel, Maia Morgenstern joaca rolul principal, Irina Nikolaevna Arkadina, in "Pescarusul" montat pe scena Nationalului sibian, secondata, in premiera, de fiul sau, Tudor Aaron Istodor, in rolul lui Konstantin Gavrilovici Treplev.

"Am avut o lunga conversatie la telefon cu Maia si am reusit sa o conving ca rolul acesta este doar pentru ea. Am asteptat foarte mult timp pentru a gasi actrita in rolul principal si actorii potriviti. Echipa este mixta, formata din actori de la teatrele din Sibiu, Cluj si Bucuresti", a mai declarat regizorul Andrei Serban.

Cinci repetitii sunt programate pentru zilele urmatoare la Teatrul National "Radu Stanca". Actorii vor juca poate un spectacol, poate doar doua acte, apoi distributia va fi schimbata, dupa ce maestrul Serban va urmari reactia publicului. "Ne intereseaza foarte mult reactia publicului pentru ca avem timp sa schimbam daca ceva nu va iesi vine. Voi putea opri spectacolul, daca o scena nu iese bine", a adaugat maestrul.

In distributia "Pescarusului" au mai fost invitati actorii Marian Ralea, Diana Fufezan, Raluca Iani, Ofelia Popii, Cristina Flutur, Cornel Raileanu, Doru Presecan, Adrian Matioc, Geu Potzolli, Pali Vecsei, Viorel Rata, Cristina Stoleriu, Florentina Tilea, Adrian Neacsu, Dan Glasu, Tudor A. Istodor si, nu in ultimul rand, Andreea Bibiri si Ovidiu Mot.