Scheletul metalic din centrul municipiului Timisoara, amplasat la cativa metri de cladirea Operei Romane, ce se doreste a fi un soi de acoperis futurist pentru intrarea in pasajul subteran, a fost autorizat de edilii locali.

In ciuda opozitiei manifestate la nivelul opiniei publice si a discutiilor febrile pe marginea mutilarii zonei centrale a urbei de pe Bega, in urma cu doua zile consilierii locali au aprobat Planul Urbanistic de Detaliu, ce prevede acoperirea intrarii in pasajul Operei cu sticla si amenajarea unei terase/bar.

Victoria SC "Art" SRL Timisoara, care a obtinut dreptul de inchiriere a spatiului de 692 metri patrati, aferent constructiei megalitice pana in anul 2012, dovedeste ca toate "eforturile" primarului Gheorghe Ciuhandu pentru demolarea constructiei au fost doar de parada.

O contributie importanta la trecerea controversatului proiect prin plenul Consiliului Local a avut si presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, filiala Timis, Adrian Ionasiu, care, in calitate de "parinte" al scheletului metalic, a convins asistenta ca este vorba despre o mare realizare artistica.

In viziunea arhitectului, scheletul de metal face parte dintr-un proiect mai amplu, care va remodela din temelii acea zona. "Principala calitate a constructiei este reversibilitatea, adica poate fi inlaturata oricand daca apar alte solutii. Nu e nici prima, nici ultima incercare de a acoperi gurile pasajului central, dar e cea mai viabila.

Proiectul propune multe lucruri, inclusiv o remodelare a intregii zone de langa muzeu, care arata deplorabil. Trebuie sa ne gandim cum dorim sa arate Timisoara in viitor, pentru ca nu putem trai din nostalgiile trecutului. Nu e favorabil pentru oras. Timisoara - "Mica Viena" e o aberatie. Trebuie sa gasim identitatea noastra proprie", a argumentat Ionasiu.

Potrivit aceleiasi surse, odata ce structura e sus, n-ar mai fi nevoie de o dezbatere publica sau referendum pentru validarea acesteia de catre timisoreni. Consilierii locali s-au conformat.