In cursul zilei de ieri, in sala de sedinte a hotelului Parc din municipiul Alba Iulia a avut loc intrunirea tuturor inspectorilor scolari generali ai Inspectoratelor Scolare Judetene din tara, intalnire la care a luat parte ministrul Educatiei si Cercetarii, domnul Mihail Hardau.

Sedinta de lucru a inceput la ora 10.00, la deschidere luand parte primarul municipiului Mircea Hava si subprefectul Clement Negrut ce le-au urat oaspetilor bun venit in judetul Alba. Dupa 40 de zile de foc, perioada in care s-au desfasurat testele nationale, examenul de bacalaureat si de titularizare, ministrul invatamantului a organizat o prima conferinta de presa la Alba Iulia.

In cadrul acesteia Mihail Hardau a declarat ca in maxim doua saptamani vor fi facute modificari substantiale in ceea ce priveste metodologia de organizare a acestor teste, masurile respective urmand sa fie luate incepand cu cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat ce va avea loc in luna august.

Legat de scandalurile si problemele aparute pe parcursul celor 40 de zile de examene, ministrul a declarat: "Testele nationale au pus in evidenta lucrurile ce nu functioneaza normal in sistem. De foarte multi ani bacalaureatul are o doza de parodie, acest fapt a fost vazut de atatia profesori si totusi nu a fost luata nici o masura.

Este greu de spus de ce a iesit totul la iveala in acest an, dar eu am banuiala mea.

Fraudarea a existat, lucru demonstrat de faptul ca peste 16% din lucrari au fost supraevaluate. Cu toate problemele aparute, nici unul dintre elevi nu a avut de suferit. Testele nationale au fost un test si pentru Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Au vrut sa ne ingenuncheze, dar nu au reusit." De asemenea, Hardau a precizat ca raportul privind furtul subiectelor a fost incheiat si inaintat procurorului general al Romaniei, urmand sa se decida asupra masurilor penale ce vor fi luate impotriva celor gasiti vinovati (numarul acestora, vehiculat de ministru, fiind de 6).

In cadrul Ministerului Educatiei a fost luata decizia finantarii reabilitarii unor scoli, astfel incat in anul 2007 sa devina campusuri de tip scoala de arte si meserii cu profil diferit, 10 unitati scolare. In judetul Alba a fost ales in acest scop orasul Campeni.

Motiv pentru care ministrul a vizitat aici: o scoala generala cu clase I-VIII, un grup scolar forestier aflat in reabilitare prin PHARE si Colegiul National "Avram Iancu".

"Am ramas impresionat de modul in care se gospodaresc cei din Campeni si am hotarat pe loc o suplimentare pentru dotare la Scoala generala I-VIII, iar la Colegiul "Avram Iancu" vor ajunge 15 miliarde de lei. Per ansamblu in judetul Alba pana acum sunt repartizati 5.350 .000 de euro, finantare ce vizeaza inclusiv Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia", a declarat Mihail Hardau.

In ceea ce priveste desfiintarea scolii din satul Certeje, ministrul a precizat ca acest lucru se va realiza, iar copiii ce invata acolo vor fi transferati la Campeni.