Doua primarii din judetul Hune-doara risca sa returneze o suma de 580.000 de euro Agentiei Sapard pentru ca nu pot finaliza la termen un proiect finantat din fonduri europene. Administratiile locale din comunele Valisoara si Luncoiu de Jos au depus un proiect pentru Programul "Sapard" in vederea modernizarii unui drum care face legatura intre cele doua localitati.

Lucrarile sunt, insa, in pericol de a nu putea fi terminate din cauza alunecarilor de teren care au dus la surparea unei portiuni insemnate din acest tronson.

Lucrarea a demarat in anul 2004, dupa ce proiectul de executie a fost realizat in anul 1997, de o firma din Deva, la solicitarea Consiliului Judetean, si a fost, ulterior, reactualizat si intocmit studiul de fezabilitate.

Potrivit primarului din Valisoara, Ioan Huh, proiectul a decurs foarte bine pana in aceasta primavara, cand a avut loc o alunecare de teren in zona, fapt care a dus la surparea drumului pe o portiune de aproximativ 25 de metri.

"Aceasta alunecare de teren este una naturala, deoarece acolo, pe acea portiune, fuge tot timpul pamantul. In acest moment, drumul este realizat in proportie de aproximativ 95 la suta, insa surparea ramane o problema pe care trebuie sa o rezolvam", a afirmat edilul.

Pe de alta parte, Ioan Huh a mai spus ca o parte din vina pentru situatia in care a ajuns tronsonul in cauza o poarta si firma de proiectare, care nu a efectuat un studiu geologic mai aprofundat al terenului si a facut si alte greseli.

Prezent, ieri, la Deva, directorul Agentiei Sapard V Vest, Liviu Picior, a afirmat, insa, ca institutia pe care o conduce a prelungit termenul de finalizare a acestui drum, din 30 iunie pana in 30 septembrie 2006, doar pentru a da autoritatilor din cele doua comune posibilitatea de a remedia situatia.

"Pana acum, agentia a platit trei transe de bani, aproximativ 14,5 miliarde lei vechi, pentru aceasta lucrare. Ultima oara, cei de la Primarie au venit la noi cu o factura de 16, 8 miliarde lei din care le-am aprobat doar 800 de milioane de lei. Ei vor acum ca noi sa platim si surparea drumului, dupa ce lucrarea a fost facuta de mantuiala.

E adevarat ca acest drum este unul calamitat, insa am constatat la fata locului ca firma din Oradea care face lucrarea si-a batut practic joc de ea", a afirmat Picior.

Potrivit sursei citate, primariile Luncoiu de Jos si Valisoara sunt cele care au organizat licitatia pentru alegerea societatii constructoare, deci ele sunt direct responsabile pentru banii cheltuiti aiurea pe lucrari de proasta calitate.