Schimbul de generatii este un lucru firesc, cerut de insasi evolutia vietii. Insa scena politic romaneasca poarta inca pregnant amprenta unei anomalii, cauzate de incapatanarea cu care seniorii tin cu dintii de scaune si functii ignorand generatia tanara care ar putea scoate la liman multe dintre problemele formatiunilor politice. Cu o alta fata, un alt suflu si o doctrina mult mai populista.

In politicul romanesc, schimbul de generatii se face cam greu. Nu acelasi lucru se poate spune si despre PSD Bihor, pentru ca aici suflul tinerilor se simte pregnant, chiar daca mai mult fara voia “batranilor” care, in final, trebuie sa accepte inevitabilul.

Comunist reciclat

Alexandru Retegan este unul dintre seniorii politicii bihorene. Fost presedinte al PUR Bihor, Retegan face pasul catre PSD in anul 2003 impreuna cu mai multi lideri umanisti. Ei au sanctionat in acel moment decizia partidului lui Dan Voiculescu de a rupe protocolul de colaborare cu Partidul Social Democrat. Ca si membru PSD, ajunge subprefect si apoi prefect interimar al judetului Bihor.

Este de formatie economist, iar pe seama trecutului sau de dinainte de 1989 s-au facut mai multe acuze. A fost caracterizat de-a lungul timpului ca si “comunist”, “politruc”, “demagog”, reprosandu-i-se formarea la scoala de cadre a Partidului Comunist “Stefan Gheorghiu”.

S-a speculat ca este un protejat al fostului secretar general al PSD, Octav Cosmanca, fiind chiar numit “Cosmanca de Bihor” pentru spiritul sau organizatoric foarte bun. In primavara anului trecut, il sprijina pe Mihai Bar sa redevina presedinte al PSD Bihor. Voturile lui Retegan au fost hotaratoare la inclinarea balantei catre Bar.

Fostul lider umanist aspira catre un fotoliu in Parlament, loc care l-au fi obtinut aproape sigur daca ar mai fi ramas in PUR la alegerile din 2005. Momentan este numarul doi in PSD Bihor, dupa Mihai Bar, detinand functia de presedinte executiv.

Noua ofensiva

Delia Ciurba este membru PSD incepand din anul 2003. Ajunge vicepresedinte al organizatiei judetene de femei in anul 2005, este secretar executiv cu probleme de analiza politica al PSD Bihor si mai detine functia de prim-vicepresedinte al organizatiei judetene de tineret a TSD Bihor.

“In politica este bine sa iti fixezi un targhet, sa nu te lasi dus de val si sa nu navighezi fara busola”, este de parere Delia. Organizatia de baza din care s-a lansat este cea din Beius. La alegerile locale din 2008 spera sa reprezinte aceasta organizatie in Consiliul Judetean Bihor, aspirand la un loc eligibil pe listele partidului la forul deliberativ judetean.

Ca sa invete si sa castige experienta s-a implicat in proiectul Consiliului Judetean al Tinerilor, unde este lider de grup al tinerilor consilieri PSD. “Cunostintele teoretice nu sunt indeajuns, este nevoie de practica, sa vedem si sa invatam cum se iau deciziile si care sunt procedurile. Deseori ni se spune ca nu avem experienta, ca mai trebuie sa asteptam, sa avem rabdare.

Experienta nu o putem lua din carti si prin Consiliul Judetean al Tinerilor putem invata si acumula experienta”, declara tanara speranta politica. Pentru a reusi in politica, in viziunea Deliei Ciurba, este nevoie de o trambulina, nu este de ajuns sa te remarce o persoana sau alta, trebuie si sa muncesti si sa iti dai toata silinta in ceea ce faci.

Absolventa a Facultatii de Stiinte Politice din Oradea si licentiata in drept, Delia Ciurba este de profesie asistenta universitara la o institutie privata de invatamant superior. S-a implicat activ si a muncit in campaniile electorale din anii 2000 si 2004, fiind timp de un an de zile si consultant parlamentar la cabinetul parlamentar al deputatului PSD, Gheorghe Sarb.

Campania electorala din anul 2008 vrea sa o prinda in postura de candidat pe listele Consiliului Judetean si conteaza pe voturile care poate sa le atraga din zona Beiusului. Delia s-a aratat optimista, precizand ca a reusit sa depaseasca doua handicapuri. Faptul ca este tanara si este femeie. “Nu cred in discriminarea pozitiva”, sustine tanara.

In schimb, Delia Ciurba considera ca intotdeauna este un loc de mai bine in ceea ce priveste activitatea si munca alesilor locali si judeteni ai partidului. “Intotdeauna este loc de mai bine. Datoria noastra a tinerilor este sa venim din urma si sa fim un competitor real. Nu ca si un conflict de generatii cum gresit inteleg unii, ci ca si o completare reciproca”, conchide Delia Ciurba.