Pe lista celor de la “Civic Media” care este publicata si pe internet figureaza mai multi jurnalisti cu state vechi in activitatea publicistica din Bihor. Unele din date afisate pe site-ul asociatiei sunt inexacte. GAZETA a preluat initiativa si a chestionat in premiera pe cei nominalizati in lista celor de la Civic Media.

Astfel am incercat sa prezentam in exclusivitate declaratiile, opiniile, spovedaniile sau dezmintirile celor care vor urma sa fie verificati.

La puricat dosare

Lista completa a tuturor jurnalistilor se afla pe site-ul asociatiei, iar din judetul Bihor au fost nominalizate mai multe persoane. Lista prezentata pe internet contine unele inexactitati, datele fiind neactualizate. Iata si persoanele grupare pe publicatii: cotidianul Bih?ri N?pl? - director general Kovacs Geza, redactor-sef Rais W. Istvan; saptamanalul Bihoreanul - director general Dragos Stanca, redactor-sef Florin Ciucas; Crisana - redactor-sef Dan Matea; Gazeta de Oradea - director general Liviu Man, redactor-sef Miron Beteg; Impact - redactor-sef Sorin Borza; Jurnalul Bihorean - director general Kovacs Geza, redactor-sef Alexandru Seres; Jurnalul de dimineata - director general Stefan Jirair, redactor-sef Valentin Buda; Realitatea Bihoreana - director general Mircea Jacan; Bazar Bihorean - redactor-sef Alexandru Seres si Informatia de Vest - redactor-sef Nicolae Pop. Dintre acestia, actualmente, Kovacs Geza, Dragos Stanca, Miron Beteg si Stefan Jirair nu mai sunt activi in presa bihoreana.

Demonii printre noi

Este de notorietate faptul ca dinspre taramul serviciilor secrete nu prea transpira informatii care nu sunt bine filtrate si cenzurate. Insa in urma cu cateva zile au aparut in presa centrala unele informatii interesante.

Directorul in exercitiu al SRI, Radu Timofte, a confirmat saptamana trecuta intr-o declaratie oferita unui ziar central ca agenti ai serviciilor secrete se afla infiltrati si in acest moment printre jurnalisti. Astfel, dupa cele declarate de Radu Timofte cotidianului Evenimentul Zilei, se trage concluzia ca “baietii cu ochi albastri” sunt prin toate publicatiile de la noi din tara.

Cartitele din presa colaboreaza, fac jocul si ofera informatii serviciilor in a caror slujba sunt. “SRI a avut dintotdeauna ofiteri sub acoperire in randul ziaristilor”, declara in acelasi ziar central Marius Bercaru, purtatorul de cuvant al SRI. Radu Timofte a revenit cu precizari spunand ca “pe cei mai multi agenti acoperiti din presa cautati-i in alta parte, nu in SRI”.

Ion Stan, vicepresedintele comisiei parlamentare de control a SRI, declara urmatoarele: “Urmeaza sa desfasuram o ancheta, atat cat ne permite legea, in legatura cu afirmatiile domnului Bercaru despre ofiterii acoperiti care isi desfasoara activitatea in redactiile ziarelor si ale televiziunilor”.

Avand in vedere aceste declaratii nu putem sa nu ne gandim ca serviciile secrete au tot interesul sa nu-si deconspire agentii din presa pe care ar dori sa ii foloseasca si in continuare sau in cel mai rau caz sa ii reduca la stadiul de conserva.

Ca atare, verificarile CNSAS in breasla jurnalistilor ar putea sa fie doar o opereta realizata pentru cei mai slabi de inger care ar inclina sa se deconspire singuri pe modelul lui Carol Sebastian. SRI poate sa tina dosite in continuare dosarele ziaristilor-agenti care au lucrat si poate mai lucreaza pentru sistem.

In aceste conditii, CNSAS-ul nu poate decat sa verifice cat vrea persoane ale caror dosare nu le are. Infiltrarea agentilor acoperiti in breasla jurnalistilor si recunoasterea deschisa a acestui lucru nu poate decat sa creeze un climat de nesiguranta si de tensiune in randul ziaristilor.

Asta pe langa suspiciunile privind o posibila manipulare a mijloacelor mass-media de catre serviciile inteligente.

Ai nostri, pentru inceput

GAZETA a inceput chestionarea celor nominalizati pe lista Civic Media chiar cu persoanele din propria-i ograda. Directorul Trustului GAZETA ce cuprinde zece ziare locale printre care si GAZETA de Oradea, Liviu Man, ne-a declarat ca saluta initiativa celor de la Civic Media: “Este o initiativa salutara, pacat ca vine asa de tarziu, acest lucru trebuia facut inca din anul 1990.

Dar este bine si acum in ceasul al doisprezecelea”. Cat despre posibila sa colaborare cu fosta Securitate ca politie politica Liviu Man ne-a precizat: “Nu am fost si nici nu sunt agent al Securitatii sau al serviciilor secrete. Nu am avut nicio legatura cu serviciile in afara de faptul ca inclin sa cred ca am fost urmarit.

Nu am intocmit nicio nota informativa si nici nu am fost racolat de Securitate”.

Valentin Buda, proaspat venit in echipa de la GAZETA, a precizat ca nu a cunoscut niciodata un securist in carne si oase: “Am fost surprins, dar paradoxal si putin flatat de compania selecta in care am fost inclus. In ceea ce priveste relatia mea cu securitatea singura mea legatura cu ea au fost bancurile politice pe care le auzeam si le trimiteam mai departe colegilor mei.

Nu am cunoscut niciodata un securist in carne si oase. Initiativa Civic Media mi se pare corecta, iar cine nu are nimic de ascuns nu are de ce sa se teama”.

Toti se pretind curati

Fostul redactor-sef al saptamanalului “Impact” si actualul sef al serviciului de comunicare si mass-media din cadrul Primariei Oradea ce editeaza Ziarul Primariei, Sorin Borza, a infirmat faptul ca ar fi fost colaborator al Securitatii: “Din cate stiu eu nu am fost nici colaborator nici informator al Securitatii. Era si culmea sa fiu, inainte de 1989 eram doar elev sau student.

Cat despre cei care au colaborat cu Securitatea, pot sa spun ca au fost gasiti cei care si vroiau sa fie gasiti. Eu nu as fi avut aceasta vocatie de informator”.

Directorul cotidianului Realitatea Bihoreana, Mircea Jacan, a declarat ca aceasta initiativa este foarte buna si nu ar trebui sa deranjeze pe nimeni: “Face foarte bine Civic Media ca verifica aceste lucruri, nu are pe cine sa deranjeze, dar probabil ca este o pierdere de timp.

Trebuia sa se inceapa cu politicienii sau cu cei care influenteaza domeniile economice-politice si de afaceri”. Cat despre posibila sa colaborare cu securitatea, Mircea Jacan a declarat: “Nu am fost agent al Securitatii, nu am semnat niciun angajament si nici nu am colaborat cu Securitatea. Ma indoiesc sa apara ceva surprize aici la noi in Bihor”.

“Apreciez in mod deosebit initiativa Asociatiei «Civic Media» de demascare a jurnalistilor care au intretinut relatii de colaborare de tip politie politica sau politie a gandirii cu fostul Departament al Securitatii Statului, sau cu alte servicii de informatii si spionaj straine din fostul spatiu comunist si nu numai.

Consider ca cititorii respectivilor jurnalisti ar trebui sa stie ca cei pe care ii considera, poate, formatori de opinie, sunt, de fapt, oameni care si-au nenorocit semenii. Va asigur ca ziarul pe care il conduc va sprijini, pe cat este posibil, direct si concret initiativa. In ceea ce ma priveste, declar ca nu am fost nici macar contactat vreodata de fosta Securitate.

In anul 1989 aveam 13 ani si abia incepusem clasa a VIII-a...”, Nicolae Pop, redactor-sef Informatia de Vest.

Redactorul-sef al Jurnalului Bihorean, Alexandru Seres, considera ca acest demers de verificare a jurnalistilor este deplasat, initiativa fiind complet aiurea: “Ce pot eu sa va spun este ca lista este complet aiurea. Nu este actualizata si contine multe greseli de nume. De exemplu eu am fost trecut ca fiind si redactorul-sef al unei publicatii, Bazar Bihorean, ceea ce nu este adevarat.

Cei care au facut lista nu s-au documentat. Ce vizeaza cu acest demers nu inteleg. Asa pot sa fac si eu o lista cu jurnalistii care nu au facut gradinita. Pe de alta parte, pot sa va spun ca nu am colaborat cu Securitatea, nici nu am fost informator, nu am avut nicio legatura”.

Redactorul-sef de la Crisana, Dan Matea, ne-a precizat ca si ziarul pe care il conduce a avut o initiativa asemanatoare celor de la Civic Media in urma cu cativa ani, numai ca demersul a fost lipsit de succes. “Am solicitat in 2004 verificarea mai multor politicieni locali si sefi de institutii publice”, a declarat Matea.

“Am intocmit o lista cu datele acestora de identificare, pentru ca nu este suficient sa intrebi daca o persoana a colaborat sau nu cu Securitatea. Trebuie sa te documentezi, sa cercetezi si sa indeplinesti o procedura cand trimiti cererea de verificare catre CNSAS”, a mai spus Dan Matea.

In ceea ce priveste posibila sa colaborare cu Securitatea, Dan Matea a declarat ca nu a semnat niciun angajament, nu a facut politie politica, nu a fost racolat si nici nu a avut nicio legatura cu serviciile secrete.

In schimb redactorul-sef de la Crisana vrea sa vina in intampinarea celor de la Civic Media si sa le inainteze o lista cu cei 13 oameni de la ziarul pe care il conduce pentru a le verifica trecutul.

In final, Matea s-a aratat neincrezator in sansa de reusita a initiativei Civic Media, replicand ca si GAZETA de Oradea a mai avut in urma cu cativa ani un demers asemanator care nu s-a concretizat in niciun fel. “Faptul ca figurez pe o lista este o suspiciune pe care astept sa fie confirmata sau infirmata, dar si in urma cu cativa ani nu am primit niciun raspuns.

Ma tem ca si acest demers va esua la fel de lamentabil”, a conchis Dan Matea.

Redactorul-sef de la publicatia Bihari Naplo, Rais Istvan, a infirmat si el orice colaborare cu Securitatea: “Eu si din cauza varstei, am 38 de ani, nu am avut nicio tangenta cu Securitatea. Nu am semnat nicio nota informativa si nici nu am fost racolat. Cat despre actiune cred ca este foarte buna, dar trebuia facuta acum 15-16 ani. Acum mi se pare o actiune pripita”.

Redactorul-sef de la Bihoreanul, Florin Ciucas a apreciat ca initiativa in sine este foarte buna, fiind nevoie de o asanare morala a societatii romanesti dupa 16 ani de suspiciune. Ciucas ne-a declarat ca in opinia sa exista in presa bihoreana fosti colaboratori ai Securitatii, care nu sunt neaparat pe lista intocmita de Civic Media, ce contine foarte multe greseli si omisiuni.

“Evident ca sub o forma sau alta esalonul doi al Securitatii si mostenitorii acesteia au continuat sa aiba pozitii importante de decizie si dupa 1989”, crede Ciucas. “Nu toti care ar trebui sa fie verificati sunt pe aceasta lista a Civic Media, lista este incompleta, la prima vedere lipsesc cei din radiouri si televiziuni.

Parerea mea este ca sunt foarte putine sanse ca Securitatea sa nu fi avut informatori si din cadrul oamenilor de presa din Bihor”. In ceea ce il priveste pe el, Florin Ciucas ne-a declarat ca nu a fost nici agent de Securitate, nici colaborator, nici turnator, ci mai mult a fost o victima.

“Am fost anchetat de Securitate in 1989, cand am editat impreuna cu mai multi colegi de-ai mei o revista in timpul liceului. Era o revista de factura rock, care continea si satira politica. Mi-au fost luate declaratii de catre un colonel de securitate, iar singura repercusiune pe care am avut-o a fost scaderea notei la purtare”, a precizat redactorul-sef de la Bihoreanul.

Ca sa nu existe niciun dubiu asupra sa, acesta ne-a precizat ca a facut toate demersurile necesare catre CNSAS pentru a primi confirmarea ca nu a efectuat nicio activitate de politie politica.

Nu putem sa nu remarcam faptul ca randul jurnalistilor de a fi verificati la dosare a venit pe neasteptate si poate nerespectand o ordine fireasca a lucrurilor. Dupa ce clasa politica ar fi fost verificata, dupa ce magistratii, politistii si inaltii functionari publici ar fi trecut si ei prin sita densa a celor de la CNSAS, verificarea jurnalistilor ar fi urmat ca un lucru firesc.

Onestitatea si credibilitatea liderilor sau formatorilor de opinie nu trebuie sa fie pusa la indoiala. Numai ca ignorarea unei ordini firesti si trecerea peste verificarea unor anumite categorii de persoane poate da de gandit. Adica nu mai aveam noi politicieni, judecatori, procurori, prefecti, politisti, de verificat, trebuia sa-i luam mai intai pe jurnalisti?

Pana acum si-au recunoscut colaborarea cu securitatea doi jurnalisti cu greutate: Sorin Rosca Stanescu, directorul cotidianului Ziua, si Carol Sebastian, fost redactor-sef al ziarului Cotidianul si fost colaborator al TVR. Rosca Stanescu avea numele conspirative H15 si Deleanu, iar Carol Sebastian semna notele catre securitate sub pseudonimul de Max.

Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor si scriitorul Mircea Dinescu s-au acuzat reciproc in mod public de colaborare cu securitatea. Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator, a fost deconspirat de catre CNSAS ca si colaborator al securitatii care a facut politie politica.