Perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost una foarte tragica pentru Romania. Pe langa faptul ca Romania a fost destramata, Basarabia si Bucovina trecand sub tutela mamei Rusia, Ardealul si Crisana au stat multa vreme sub ocupatie horthysta, romanii din teritoriile ocupate fiind nevoiti sa indure tratamentul inuman la care au fost supusi de catre asupritori.

Un caz emblematic de crime impotriva romanilor din Ardeal a fost cel al contelui Wass Albert, care in noaptea 19/20 septembrie 1940 a ucis 11 romani dintre care patru persoane din satul Sucutard, comuna Geaca. Chiar daca a fost declarat criminal de razboi, Wass Albert are in Romania un bust in curtea scolii din Lunca Muresului, judetul Mures si unul in curtea bisericii romano-catolice din Reghin.

Ca o contrapondere, in satul Sucutard din comuna clujeana Geaca, unul din satele in care mai multi romani au fost ucisi din ordinul lui Wass, a fost dezvelit la finele saptamanii trecute Monumentul Martirilor Neamului, in memoria victimelor masacrului. Pe acel monument au fost trecute si numele satenilor din Sucutard care au murit in Primul si al Doilea Razboi Mondial.

Chiar daca acest monument este unul care trebuie sa aminteasca pentru totdeauna de sacrificiul victimelor celor doua razboaie mondiale, modalitatea in care a fost realizat nu are nimic nobil.

Popa business-man

Pentru a comemora victimele perioadei de ocupatie horthysta din cel de-al Doilea Razboi Mondial, la finele saptamanii trecute s-a dezvelit in satul Sucutard un monument care sa aminteasca de jertfa romanilor aflati sub ocupatie horthysta.

In mod normal, monumentul ar trebui sa fie ceva maret care sa exprime sacrificiul satenilor si chinurile pe care acestia au fost nevoiti sa le suporte in perioada horthysta. Chiar daca monumentul este la origine un lucru nobil, anumiti oameni au profitat de pe urma acestuia, rotunjindu-si frumusel veniturile.

Una din aceste persoane care au facut bani de pe urma tragediei de acum jumatate de secol este chiar preotul ortodox din sat, Grigore Moldovan. El imbina aproape perfect viata ecumenica cu cea de om de afaceri.

In timpul slujbelor, el imbraca haina preoteasca, dar cand paraseste “casa lui Dumnezeu” el schimba sutana cu costumul de om de afaceri, el fiind “patronul spiritual” al magazinului de materiale constructii din sat. Totusi, el conduce doar din umbra aceasta firma, patron in acte fiind trecut Alexandru Moldovan.

Satenii afirma ca in fiecare seara sotia lui Alexandru Moldovan vine la preot acasa sa-i aduca facturile si banii din acea zi. Pe langa calitatea de pret si om de afaceri, Grigore Moldovan a cochetat si cu politica, intre anii 2000 si 2004 fiind consilier local al comunei Geaca din partea Partidului Social Democrat (PSD).

Cea mai recenta constructie care a folosit materiale de constructie de la magazinul preotului este Monumentul Martirilor Neamului, edificiu inaugurat la finele saptamanii trecute, chiar daca in sat mai exista inca un monument care sa-i comemoreze pe locuitorii satului Sucutard care au murit in cele doua razboaie mondiale.

Sursele GAZETEI afirma ca satenii au fost obligati sa contribuie cu cate un milion lei vechi pentru constructia monumentului, banii fiind adunati de preot, acesta insa neeliberand nici un fel de chitanta. Mai mult, persoane care au dorit sa-si pastreze anonimatul afirma ca statuia nu are autorizatie de constructie, iar terenul pe care a fost construit este concesionat ilegal.

Problemele preotului Modovan nu se incheie aici. Satenii spun ca preotul este vechi colaborator al fostei Securitati, fiind inca pe statul de plata a serviciilor romane de informatii.

Si moralitatea sa este indoielnica, gurile rele afirmand ca a fost prins in timpul studentiei intretinand relatii sexuale cu un coleg de la seminarul teologic din Sibiu, dar facand parte din structurile Securitatii, actele lui au fost acoperite.

Biserica, o afacere

Problemele sesizate in legatura cu afacerile preotului Moldovan nu se opresc la constructia monumentului martirilor. In perioada imediat urmatoare va incepe restaurarea bisericii din Sucutard. Bineinteles ca materialele de constructie pentru renovare vor fi puse la dispozitie cu generozitate de catre magazinul preotului.

Aceleasi surse afirma ca lucrarea costa mai bine de un miliard lei vechi, din care 700 milioane lei vechi sunt contributii din partea enoriasilor, urmand ca restul de 400 milioane lei vechi sa fie obtinuti prin ajutorul CL Geaca. Sursele GAZETEI afirma ca, desi biserica nu este foarte veche, a fost restaurata de aproape 30 de ori, suma aceasta fiind folosita pentru refacerea clopotnitei.

Aceleasi surse afirma ca refacerea bisericii este un simplu pretext pentru ca preotul sa mai bage niste bani in buzunar.

Nu stiu!

Oficialitatile comunei nu stiu mare lucru despre monument, dar il considera foarte util. Astfel primarul comunei Geaca, Ioan Hasmasan, desi nu stie cati eroi sunt trecuti pe monument, il considera util. “Primaria si Consiliul Local Geaca nu au dat nici un ban pentru monument sau pentru restaurarea bisericii.

Toti banii pentru monument au fost obtinuti, din cate stiu eu, din contributii sau sponsorizari. Tot ce-am facut noi a fost sa reamenajam zona, am revopsit caminul cultural din apropiere, am vopsit usile si geamurile de la casele din jur pentru a face din zona respectiva una primitoare.

Nici la reamenajarea bisericii din Sucutard nu am contribuit cu nici un leu, din cate stiu eu toti banii pentru reconditionare provenind din sponsorizari si contributiile satenilor. Vorbiti cu preotul Moldovan, el stie mai bine”, a declarat Hasmasan.

Sursele noastre afirma ca consilierul local PSD si, totodata, directorul scolii din satul Sucutard, Marcela Herestesan, s-au ocupat de actele pentru concesionarea si ridicarea edificiului. Totusi consilierul local nu stie nimic. “Eu nu m-am ocupat de nici un fel de act. Daca vreti va pot spune despre serbarea campeneasca de dupa”, a declarat Herestesan.

Chiar daca este consilier local, Herestesan nu stie nici macar numarul aproximativ al persoanelor trecute pe monument. “Nu stiu sa va spun cati oameni sunt trecuti pe acel monument. Nu va pot spune ce au facut ca sa ajunga pe acel edificiu”, a incheiat consilierul local.

Preotul contrazice

Moldovan Grigore, preotul din satul Sucutard, a declarat ca monumentul este foarte important. “Monumentul din satul Sucutard este unul foarte important. Trebuie sa ne amintim de victimele ocupatiei horthyste. Respectivul monument a costat aproximativ 50 milioane lei vechi si in principal banii au provenit din contributii de la cetateni.

Unii au dat materiale, altii au lucrat, fiecare satean a ajutat cum a putut. Biserica va fi reconditionata din banii enoriasilor si posibil de la consiliu. Sincer, nu va pot spune cam de ce suma ar fi nevoie”, a declarat preotul Moldovan.

Rusine pentru urmasi

Vasile Bunea, vicepresedintele Asociatiei Judeteane a Refugiatilor Cluj, a declarat ca acest monument este unul de importanta capitala. “Monumentul acesta trebuie sa ne aminteasca todeauna de sacrificiul pe care satenii din Sucutard l-au facut in perioada horthysta.

De asemenea, cand un urmas de-al lui Wass va trece pe acolo trebuie sa constate faptele pe care predecesorul lui le-a facut si sa-i fie rusine de originea sa”, a declarat Bunea.