Canicula din ultimele zile ne obliga la fuga din calea Soarelui Atotputernic. Unii se multumesc doar cu umbra oferita de padurile din jurul Clujului, Fagetul sau Sfantul Ion fiind locatii perfecte pentru a scapa din apartamentele cu peretii de BCA dogorind ca un cuptor bine incins. Pentru cei care doresc sa faca si o baie, problema este mult mai complicata.

Strandurile din Cluj sunt doar pentru cei curajosi, care nu se tem nici de aglomeratie, nici de bolile de piele cu care s-ar putea pricopsi in urma escapadei. Iar strandul nu ofera nicidecum posibilitatea de a prepara un mic sau un gratar in timp ce se savureaza una, doua sau mai multe beri. Ar mai fi varianta Cojocna, dar inghesuiala este mare.

In plus, nu toata lumea suporta “creaturile” asemanatoare viermilor care misuna prin apa. Trebuie dat uitarii si gratarul. Tarnita nu mai este ce a fost. Desi acolo te poti juca linistit de-a bucatarul, problema este sa gasesti un petic de pamant liber in conditiile in care majoritatea terenurilor din zona au fost retrocedate si sunt ingradite.

In aceste conditii, o evadare perfecta este Laguna Albastra de langa Aghires. Numai grabiti-va, intrucat zilele sale sunt numarate.

In imediata apropiere a comunei Aghires, la 30 de kilometri de Cluj-Napoca, departe de forfota cotidiana a civilizatiei, se afla unul din cele mai frumoase lacuri naturale din Romania. Localnicii ii spun pe buna dreptate Laguna Albastra. In trecut, in zona se afla o exploatare de caolin.

Dupa ce minereul a fost scos din pamant a ramas doar un peisaj selenar, roca si nisip, precum si o groapa imensa. In decursul anilor ploaia a umplut groapa cu apa si, datorita reziduurilor de caolin, aceasta a capatat o culoare albastra.

Oaza de Sahara

Marele stapan al Lagunei Albastre este nisipul, care a filtrat apa si a contribuit la culoarea acesteia de cer senin de vara. Acelasi nisip a obligat apa sa se adune si sa nu mai paraseasca niciodata zona. Pe malul lacului, din loc in loc, au obtinut dreptul la existenta si stufarisuri, pentru a mai insufleti peisajul selenar din jur.

Desi distanta pana la aceasta capodopera in care natura si omul au colaborat perfect este destul de mare, cel care o viziteaza o data va mai reveni cu siguranta. Daca nu ati avut ocazia sa vizitati o oaza protejata de dunele de nisip ale unui desert african, vizitand Laguna Albastra va veti face o idee apropiata de realitatea micilor pete de verdeata din Sahara.

Infrastructura zero

Ca orice minune, laguna nu se lasa descoperita decat de cei cu adevarat hotarati sa ajunga la ea. Primul obstacol pe care il are de depasit un novice care doreste sa viziteze pentru prima data lacul este lipsa oricarui indicator. Apoi este vorba de drum, unul pe care pana si un mastodont 4x4 se aventureaza cu temeri.

Plin de gropi si santuri, care se transforma in unele locuri in cratere si transee, drumul se desparte din Aghires-Fabrici de drumul care duce in Aghires-sat, trece de calea ferata si o ia spre dealuri. Apoi, daca masina are o garda la sol suficient de inalta iar soferul un dram de curaj, se poate ajunge chiar pana in apropiere de lac.

Oricum, de jos, de la maginea soselei, nimic nu lasa sa se intrezareasca ce se ascunde in spatele uriaselor dune de nisip.

Un vis cu steril

La Laguna Alabastra, in afara de nisip, apa, stufaris si palcuri de iarba si copaci nu poti gasi nimic altceva. Poate doar o mana de oameni venita la scaldat sau plaja.

Din pacate, in zona nu exista nici macar un chiosc pentru a stinge setea celor infierbantati de soare. Clientii fideli ai lagunei sunt nemultumiti de lipsa cosurilor de gunoi. Zona ar putea fi o mina de aur pentru turism, dar nimeni nu se incumeta sa ia in concesiune terenul pe care este amplasat lacul.

Ca o ironie a sortii, exact pe amplasamentul lagunei s-a dorit acum cativa ani amplasarea noii rampe de gunoi a Clujului dupa inchiderea celei de la Pata-Rat. Distanta mare de metropola a fost singurul impediment care a stat in calea materializarii acestei intentii. Asa cum spuneam, desi este o mina de aur pentru turism, nimeni nu investeste.

In judetul Maramures, un lac asemanator celui din Aghires a fost amenajat, devenind o adevarata atractie turistica. La inceputul acestui an, un investitor a intentionat sa demareze afacerea transformarii Lagunei Albastre intr-o zona de turism, dar planurile au ramas la nivelul de intentie, intrucat Ministerul Mediului si Sanepidul nu au autorizat baia in lac.

Motivatia a fost aceea ca apa lacului prezinta prea multe minerale nocive pentru om. Oricum, scaldatul continua. Cel putin pentru moment. Exploatarea miniera Aghires, care mai are cateva puncte de lucru in zona, a cerut Consiliului Local Aghires, care a si-a dat acordul, sa foloseasca lacul. Astfel, Laguna Albastra are zilele numarate, urmand sa fie haldata. Adica va fi acoperita de steril. Deocamdata, nici un ONG nu s-a sesizat in aceasta privinta.