Fostul director al sucursalei Medias a Bancii Romane de Scont, Jan Cismas, impreuna cu mai multi administratori de societati comerciale sunt judecati de Curtea de Apel Alba Iulia pentru infractiuni din domeniul bancar. Inculpatii au fost condamnati de Judecatoria Medias, in 2004, la pedepse privative de libertate cuprinse intre 2 si 6 ani.

De asemenea, instanta a hotarat ca cele sapte persoane aflate in boxa acuzatilor sa achite si prejudiciul produs bancii, aflata in prezent in procedura de faliment, in valoare de aproape 4 miliarde lei vechi.

In 2005, Tribunalul Sibiu a admis in parte apelurile declarate de cinci dintre inculpati, pe care nu i-a mai obligat sa plateasca despagubirile civile reprezentand prejudiciul produs institutiei bancare.

In prezent, la Curtea de Apel Alba Iulia se judeca recursul formulat de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar, care este lichidatorul Bancii Romane de Scont, respectiv recursurile inculpatilor.

Fondul mentionat doreste mentinerea deciziei Judecatoriei Medias, care a oferit posibilitatea recuperarii creditelor acordate, respectiv utilizate ilegal.

Fostul director Jan Cismas, condamnat pentru intocmirea in fals a unor documente in scopul acordarii unor credite bancare, si administratorii sau asociatii Gheorghe Florea, Corneliu Temistocle, Marian Stan, Andrei Blezu, Cristina Frincu, condamnati pentru utilizarea creditelor bancare in alte scopuri decat cele pentru care le-au fost acordate, solicita magistratilor Curtii de Apel anularea pedepselor cu inchisoarea.

Ancheta in aceasta cauza a fost efectuata de procurorii Serviciului Teritorial Alba Iulia al Departamentului National Anticoruptie, fiind cercetate sase societati care au beneficiat de creditele respective, toate in stare de faliment.

De asemenea, un alt inculpat, Iosif Bordas, condamnat la 5 ani si 2 luni de inchisoare pentru complicitate la infractiunea de utilizare a creditelor in alte scopuri, respectiv Anca Laurentiu, au calitatea de "intimati", respectiv de parti in proces impotriva carora s-a formulat recurs.

Totodata, Jan Cismas solicita instantei Curtii de Apel anularea pedepsei cu inchisoarea de 5 ani si 6 luni. Gheorghe Florea si Corneliu Temistocle vor sa obtina, de asemenea, anularea hotararii Tribunalului Sibiu, prin care au primit pedepse de 6 ani, respectiv 5 ani si 6 luni.

Stan, Blezu si Frincu au fost condamnati la cate 2 ani de inchisoare fiecare, instanta dispunand suspendarea executarii pedepselor pe o perioada de 4 ani, care este considerat "termen de incercare".

Creditele ilegale de care au beneficiat firmele inculpatilor, intre 2000 Ð 2001, au fost acordate pe perioade scurte de timp (45 de zile) si au fost garantate cu diferite documente, cum ar fi bilete la ordin, file CEC sau ordine de plata. De cele mai multe ori aceste documente nu au avut baza reala, situatie in care creditele acordate nu au mai putut fi recuperate.

De asemenea, anchetatorii au descoperit ca in cazul unui credit de care a beneficiat o societate comerciala nici macar nu a existat cerere din partea reprezentantilor firmei.