Liderii mureseni ai UDMR dezaproba transformarea uniunii in partid politic, dupa modelul lansat de presedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila. Vicepremierul Marko Bela, presedintele Uniunii, s-a exprimat ferm: "UDMR trebuie sa ramana Uniune". Parlamentarii Frunda Gyorgy si Kerekes Karoly merg tot pe mana lui Marko.

In ultima perioada, apar noi dezbateri in legatura cu transformarea UDMR in partid politic. Recent, Laszlo Attila, presedintele filialei UDMR Cluj, a declarat ca sase organizatii judetene sustin transformarea uniunii in partid politic.

Nu mai reprezinta demult un secret ca din decembrie 1989 UDMR este inregistrat ca organizatie culturala, cu o structura interna complexa formata din organisme decizionale, executive si de control. Cu toate acestea, in sfera politica UDMR functioneaza ca un partid, desi forma de organizare interna si statutul uniunii definesc o organizare atipica partidelor politice.

UDMR a facut parte, pana la alegerile din 2000, din guvernul CDR, iar apoi a sustinut guvernul monocolor, format de PSD, iar in prezent face parte din coalitia de la guvernare, alaturi de Alianta DA si Partidul Conservator. Cert este ca timp de saisprezece ani, UDMR a monopolizat reprezentarea politica a minoritatii maghiare, cu un electorat rigid, constant in jurul valorii de 7%.

Pe viitor, participarea la alegeri a Uniunii Civice Maghiare si a Consiliului National Secuiesc ameninta acest privilegiu, moment in care divizarea electoratului maghiar poate bloca intrarea in Parlament a ambelor formatiuni.

Muresul vrea Uniune

Inregistrarea formatiunii ca partid politic devine o problema de actualitate, ce implica atat modificari in statutul organizatiei cat si modul in care ea functioneaza. Pe de alta parte, este pus in joc monopolul detinut astazi de UDMR, intrucat modelul uniunii ofera reprezentativitate mult mai larga, in detrimentul unui partid, organizat in jurul unei doctrine politice.

Presedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, considera in legatura cu posibila transformare a UDMR in partid, ca ,,Problema nu se pune in mod serios. UDMR trebuie sa ramana o uniune. In anumite situatii, in Parlament, ea functioneaza ca un partid. In acest sens, este nevoie de o disciplina mai mare. Un partid politic asigura o singura doctrina.

Noi daca vom avea o singura doctrina, vom exclude celelalte opinii". Senatorul Frunda Gyorgy are o parere nuantata in legatura cu acest subiect. ,,Trebuie avuta in vedere transformarea UDMR in partid politic. Problema e ca UDMR reprezinta toata comunitatea maghiara si trebuie sa ramana uniune, cu componente politice, culturale etc.

Este necesar sa lucram ca un partid politic deoarece viata politica romaneasca se structureaza spre un model cu cinci partide si este nevoie de decizii politice rapide. Trebuie sa ne modernizam, sa transformam UDMR intr-un partid politic european", ne-a declarat Frunda. Deputatul Kerekes Karoly este impotriva unei eventuale transformari. ,,Sunt diferite opinii. Eu personal nu sunt de acord.

Daca UDMR devine partid, pe langa acesta vor aparea mai multe partide politice maghiare. Maghiarii trebuie deci sa ramana sub cupola UDMR, a incheiat Kerekes. Opinia sa exprima ingrijorarea in legatura cu divizarea electoratului maghiar inainte de dezirabila transformare descrisa de Frunda Gyorgy.

Partid sau nu, UDMR va fi nevoit sa isi reorganizeze strategia in masura in care Uniunea Civica Maghiara va fi prezenta pe liste la urmatoarele a