Surse bine informate sustin ca Omar Hayssam, recrutat ca agent al unui serviciu secret american, ar fi fost chemat la baza pentru o misiune in Orientul Apropiat, aflat in plin razboi. De altfel, cele doua evenimente - disparitia lui Hayssam si declansarea conflictului din Liban - s-au petrecut in acelasi interval.

Un caz similar este cel al palestinianului Khaled Matar, care a fost facut disparut in SUA pe un traseu de iesire ce seamana leit cu cararea lui Hayssam. Cotidianul “Buna ziua, Ardeal” a tras un semnal de alarma asupra activitatii suspectilor de terorism din Romania, publicand in premiera, in iulie 2005, o lista a acestora.

De asemenea, BZA a solicitat atat SRI, cat si SIE confirmarea sau infirmarea datelor ajunse la redactie. Raspunsul celor doua servicii secrete romanesti a fost acelasi: “Datele sunt clasificate”. Pe lista se afla si Hayssam.

Extragerea foarte probabila a celor doi “teroristi” a urmat tiparul soldatului american, vinovat de moartea artistului Teo Peter. Filiera americana nu a dat niciodata gres in cazul salvarii agentilor CIA din teritoriile unde au fost trimisi in misiuni operative.

Cotidianul “Buna ziua, Ardeal” a tras un semnal de alarma asupra activitatii suspectilor de terorism din Romania, publicand in premiera o lista a acestora. De asemenea, BZA a solicitat atat SRI, cat si SIE confirmarea sau infirmarea datelor ajunse la redactie. Raspunsul celor doua servicii secrete romanesti a fost acelasi.

Adresa SIE: “La solicitarea dvs. va comunicam ca, potrivit Legii nr.1/1998 privind organizarea si functionarea Serviciului de Informatii Externe, activitatea desfasurata de SIE are caracter secret, sens in care ne aflam in imposibilitatea de a da curs cererii formulate de dvs. “

Adresa SRI: “Urmare a solicitarii d-voastra adresata Serviciului Roman de Informatii in ziua de 12.07.2005 privind transmiterea de informatii referitoare la un numar de 51 cetateni straini, va comunicam ca, in conformitate cu prevederile art. 45 din Legea nr.

14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii, datele din categoria celor pe care le solicitati au caracter clasificat, iar potrivit art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea 544/2001 sunt exceptate de la liberul acces al cetatenilor. In baza considerentelor de mai sus, ne exprimam regretul ca nu va putem pune la dispozitie datele cerute.”

Agentii arabi pregatiti la unitatile militare speciale de la Baneasa sau Branesti - teroristii din 22-23 decembrie 1989 - erau ofiteri de securitate romani care aveau in subordine ofiteri romani. O parte din teroristii care au impuscat romani pe strada au devenit si “luptatori” ai Revolutiei Romane.

Acesti teroristi, dupa ‘89, au primit terenuri, paduri si case de la Ion Iliescu. BZA a publicat in premiera lista, in iulie 2005, fara insa a-si asuma veridicitatea absoluta a acesteia.

Dupa cum se poate observa, nici SIE, nici SRI nu apeleaza legal la mass-media sau societatea civila pentru a fi ajutate in depistarea suspectilor de acte de terorism, cum se intampla in tarile occidentale sau SUA.

Obsesia secretizarii specifica serviciilor romanesti duce la o lipsa de eficienta in munca de culegere a informatiilor, fapt constatat de presa in repetate randuri. Presa internationala publica adeseori apelurile catre populatia americana si britanica primite din partea FBI, CIA, MI5 si MI6 cu privire la posibile acte de terorism si portrete de suspecti.

Serviciile secrete romanesti au raspandit portretul lui Hayssam dupa fuga acestuia din tara. BZA revine cu lista suspectilor de terorism, publicata in vara anului trecut, lista pe care SRI si SIE au omis sa o ia in atentie cu intentie.

- Khaled Deiab Abdallaa Matar, seful agenturii O.E.P. in Romania, colonel in Securitatea Romana, agent palestinian, SRI-KGB, CIA$

- Mahmud Farzat, seful serviciilor secrete Siriene din Europa de Est si agent SRI-KGB, omul de legatura dintre Moscova, Bucuresti, Damasc si alte servicii secrete internationale$

- Omar Hayssam, agent sirian, SRI-KGB, CIA. A finantat PSD, membru PSD, (este adus in Romania in 1980 de unchiul sau Mahmud Farzat, seful serviciilor secrete siriene din Europa de Est), si dupa decembrie 1989 a avut sarcina de la Moscova-KGB sa participe la reglarea unor raporturi de putere in Romania, avand sprijin politic si logistic din partea PSD si SRI-SIE - KGB$

- Omar Mohamad, agent sirian, SRI-KGB, a finantat PSD$

- Mohamed Munaf, agent irakian, SRI-KGB, CIA$

- Kamel Kader, agent palestinian, SRI-KGB. Lider al studentilor palestinieni din Romania, membru al grupurilor teroriste Al Fatah si Abu Nidal, combatant al Frontului de Vest din Liban, membru al OEP$

- Zaher Iskandarani, agent sirian, SRI-KGB, om de legatura al serviciilor de informatii siriene si sovietice-ruse KGB$

- Michel Makoul, agent sirian, SRI-KGB$

- Jabri Tabizi, agent sirian, SRI-KGB$

- Musa Hamad, agent palestinian, SRI-KGB, consilier al Ambasadei Palestinei la Bucuresti$

- Mohamed Talla, agent palestinian SRI-KGB, consilier al Ambasadei Palestinei la Bucuresti$

- Dib Assaad Dib, agent palestinian, SRI-KGB, consilier al Ambasadei Palestinei la Bucuresti$

- Nazieh Ibrahim Hussein Atieh, agent palestinian, SRI-KGB, consilier al Ambasadei Palestinei la Bucuresti$

- Maher Al Akawan, agent Siria, SRI-KGB$

- Victor Michelle Issa, cetatean cipriot, agent libanez mathaba, SRI-KGB$

- Samer Gadban, agent palestinian, SRI-KGB, membru al Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei si al gruparii teroriste Al Fatah, ofiter SRI. Era folosit de SRI ca translator pentru ofiterii gruparii teroriste Al Fatah, pregatite in Romania inainte de 1989$

- Wael Gadban, agent palestinian, SRI-KGB, membru al Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei si al gruparii teroriste Al Fatah, ofiter SRI-KGB$

- Thaer Gadban, agent palestinian, SRI-KGB, membru al Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei si al gruparii teroriste Al Fatah, ofiter SRI-KGB$

- Khalil Kassan, agent palestinian si iordanian, SRI-KGB$

- Ahmed Murad, agent libanez mathaba (organizatie terorista), SRI-KGB$

- Mohammad Murad, agent libanez mathaba, SRI-KGB$

- Simon Abu Rached, agent libanez mathaba, SRI-KGB$

- Mohamed Al Itawi, agent libanez mathaba, SRI-KGB$

- Hanry Al Sekaaf, agent libanez mathaba, SRI-KGB$

- Jamal Kanj, agent libanez mathaba, SRI-KGB$

- Hussein Hassan, agent libanez mathaba, SRI-KGB$

- Al Hamed, agent libanez mathaba, SRI-KGB$

- Mohamed Abbas, agent sirian, SRI-KGB$

- Ahmed Saleh, agent libanez mathaba, SRI-KGB$

- Raad Halloul, agent irakian, SRI-KGB$

- Mohamed Mousawi, agent libanez mathaba, SRI-KGB$

- Ali Shalan Awada, agent libanez mathaba, SRI-KGB$

- Walid Gassan Jaber, agent irakian, SRI-KGB$

- Yousef Somma, agent libanez mathaba, SRI-KGB$

- Hassan Al Maami, agent libanez mathaba, SRI-KGB$

- Samer Mehlem, agent libanez mathaba, SRI-KGB$

- Amer Mehlem, agent libanez mathaba, SRI-KGB$

- Nabil Shery, agent libanez mathaba, SRI-KGB$

- Khaled Al Amin, agent libanez mathaba, SRI-KGB$

- Elias Youussef, agent libanez mathaba, SRI-KGB$

- Michel Youussef, agent libanez mathaba, SRI-KGB$

- Arez Tohme, agent libanez mathaba, SRI-KGB$

- Gerban Tohme, agent libanez mathaba, SRI-KGB$

- Zaitef Tohme, agent libanez mathaba, SRI-KGB$

- Salah Kobrossly, agent libanez mathaba, SRI-KGB$

- Amer Oubeid, agent iordanian SRI-KGB$

- Ahmed El Khatib, agent iordanian SRI-KGB$

- Talal Al Khatib, agent iordanian, SRI-KGB$

- Victor Sarris, agent libanez mathaba, SRI-KGB$

- Radwan Aktaa, agent sirian, SRI-KGB$

- Mustafa Ghazwan Aktaa, agent sirian, SRI-KGB.

De remarcat ca majoritatea suspectilor sunt din Orientul Mijlociu, respectiv actuala zona de conflict armat. Chiar daca sunt suspecti, nu inseamna ca sunt si vinovati de acte care afecteaza siguranta nationala a Romaniei. Cu toate ca nu si-au facut publica pozitia fata de conflictul israeliano-libanez, nu stim daca profesionistii din serviciile secrete ii monitorizeaza.

De altfel, se constata o tacere suspecta vis-à-vis de actualele evenimente in cadrul comunitatii islamice din tara noastra pornita din teama posibilei expulzari sau monitorizari a celor care se pronunta impotriva fortelor americano-israeliene, aliate Armatei Romane.

Demisiile in lant care au zguduit cele trei servicii secrete din Romania nu au, cel putin oficial, legatura cu disparitia sirianului Omar Hayssam. Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean au declarat, la unison, ca s-au retras din functii din alte motive decat fuga omului de afaceri implicat in rapirea jurnalistilor romani in anul 2005.

Astfel, disparitia sirianului acuzat de acte de terorism ramane un grav incident fara responsabili.

Intrucat in martie 2006 medicii care l-au diagnosticat pe Hayssam cu cancer in stadiu final la colon i-au mai dat un ragaz de sase luni de viata, responsabilii politici si din serviciile secrete asteapta cu sufletul la gura ca sirianul sa-si dea duhul si sa scape de pacostea picata pe capul lor.

Pana sa-si dea duhul, Hayssam mai are de indeplinit o ultima sarcina din partea americanilor la Damasc. In schimb, la romani, ca intotdeauna, vinovat e mortul!