Camera groazei

In Ploiesti exista o incapere in care natura umana isi arata hidosenia sub forma unor monstri conservati in formol. Sint fetusii cu malformatii congenitale pe care nu ti-i poti imagina crescind in pintecul unei mame. Si, totusi, astfel de accidente genetice apar tot mai des.

"Nu va pot da o statistica exacta, dar cert este faptul ca prin restringerea numarului de nasteri, cazurile de copiii nascuti cu malformatii sint mai pregnante", sustine doctorul Calin Boeru, medicul Spitalului de Obstretica-Ginecologie Ploiesti, care a refuzat sa precizeze o cifra in acest sens.

"Din pacate, stiinta nu a identificat decit jumatate dintre cauze. Acestea sint poluarea, viciile, chiar si stresul, dar mai ales consumul diferitelor medicamente in etapa decisiva a formarii fatului", precizeaza medicul Boeru.

Statistici negre

Medicii maternitatilor prahovene se pling de lipsa educatiei viitoarelor mame. Astfel, inca mai ajung pe masa de nasteri femei care nu au fost consultate niciodata de medicul specialist pe perioada sarcinii. In astfel de cazuri este aproape imposibil evitarea aducerii pe lume a unui copil cu grave probleme de sanatate, chiar daca acestea nu sint vizibile din primele zile de viata.

Intr-un sinistru clasament al malformatiilor figureaza cele ale organelor interne: copii cu probleme cardiace, renale si chiar ale aparatelor nervos si osos. ~n cele mai fericite cazuri micutii pot fi operati ulterior, insa drama prin care trece familia lasa urme adinci in sufletele parintilor, care si-au dorit enorm aducerea pe lume a unui copil sanatos.

Meserii periculoase

De-a lungul timpului s-a constatat o incidenta mai mare a cazurilor de copii nascuti de mame ale caror profesii au influentat negativ dezvoltarea fatului. "Vatmanitele si croitoresele lucreaza intr-un mediu nefavorabil pentru viitorul nou-nascut din cauza vibratiilor la care sint supusi mama si fatul deopotriva.

La fel se intimpla si cu angajatele tipografiilor, rafinariilor sau fabricilor din petrochimie", sustine directorul maternitatii din Ploiesti. El le sfatuieste pe viitoarele mame sa fie luate in evidenta unui medic specialist, sa evite lucrul intr-un mediu toxic si sa nu urmeze tratamente medicale la intimplare.