Viorel Stanca, liderul PD Salaj, este subiectul unei plangeri penale de data recenta, fiind acuzat de evaziune fiscala. Actionar majoritar al grupului de firme reunite sub denumirea de Vidalis, Viorel Stanca este suspectat ca a cumparat terenuri la preturi modice, pe care ulterior le-a vandut propriilor firme cu sume mult mai mari, incasand astfel miliarde de lei fara a plati impozite catre stat.

Faptul ca Viorel Stanca a fost timp de 15 ani securist, nu-l impiedica, nici acum, in plin proces de lustratie sa detina o functie importanta in PD. Pe de alta parte, Stanca a mai avut de-a face cu procurorii in anul 2000, cand a fost cercetat in dosarul Vodca Perfect pentru evaziune fiscala, insa a iesit curat din afacerea cu alcool.

Viorel Stanca, liderul PD Salaj, este unicul om de afaceri din Zalau care a patruns in topul 300 al celor mai bogati romani. Stanca detine pachetul de actiuni majoritar la 10 firme, numite generic "grupul Vidalis".

Firmele controlate de Stanca si sotia sa se grupeaza pe diverse obiecte de activitate& consultare pentru afaceri si management, fabricarea si comercializarea bauturilor alcoolice distilate, fabricarea fibrelor de sticla, constructii, transporturi si fabricarea mineralelor neferoase, a metalelor feroase si a elementelor din beton.

Viorel Stanca a achizitionat prin intermediul SC Vidalis Impex SRL mai multe active ale falimentatei SC IAIFO Zalau, cunoscuta ca cea mai mare fabrica a salajenilor. Stanca a cumparat si depozitul din Ploiesti al IAIFO "Armatura" Zalau.

Afacerile pe care le deruleaza de la inceputul anilor ‘90, cand a iesit din structurile Serviciului Roman de Informatii, i-au adus lui Viorel Stanca sume consistente, astfel ca in prezent are o avere estimata la 25 de milioane USD.

Primul dosar de evaziune fiscala

Viorel Stanca a fost cercetat de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Targu-Mures intr-un dosar de evaziune fiscala privind afacerile cu alcool pe care le derula in primii ani dupa Revolutie. Presedintele PD Salaj a fost in perioada 1996-1998 directorul pe Salaj al firmei Perfect Renaissance Timisoara.

Patronul societatii, varul sau prin alianta, Petru Willkovits, a fost arestat in 2004 pentru dare de mita si delapidare intr-un alt caz. Liderul PD Salaj, Viorel Stanca (ex-capitan de securitate -contrainformatii si fost ofiter de informatii pana in 1992), precum si alte sase persoane, a fost cercetat penal in 1999, pentru ca in perioada 1996 - 1998 a intocmit acte false.

Cei sapte au fost acuzati ca au deturnat 50 de tone de alcool care a fost inregistrat in contabilitatea unor societati fantoma. "In acest fel s-a eliminat plata accizelor datorate statului. In realitate insa, cantitatile de alcool erau transportate la punctul de lucru din Zalau al SC Perfect Renaissance SRL, cu sediul in Timisoara, unde erau apoi transformate in vodca Perfect.

Nici unul dintre transporturile de alcool astfel livrate societatii nu a fost evidentiat in contabilitatea firmei, iar pentru alcoolul rafinat ajuns astfel la societate, cantitatea rezultand din controalele efectuate la societatea ai caror administratori sau intermediari erau inculpatii de catre Garda Financiara, ar fi trebuit a se plati accize in valoare de 3 miliarde de lei si TVA de 549 milioane de lei", se arata in rechizitoriul intocmit de procurori. Din cauza unor probe care au fost aduse de procurori dupa finalizarea rechizitoriului, magistratii au cerut ca dosarul sa fie returnat la parchet pentru completarea cercetarilor. Reajuns la parchet in cursul anului 2003, dosarul a fost inchis cu solutie de scoatere de sub urmarirea penala.

Dosarul a fost redeschis in 2 septembrie 2005, dar Stanca a iesit curat, pentru ca instanta a descoperit vicii mari de procedura (documente depuse tardiv, susceptibile de a fi falsificate), iar presedintele PD Salaj a fost scos din culpa.

Acuzat de afaceri imobiliare ilegale

Scapat de sub urmarirea procurorilor in 2005, Viorel Stanca intra din nou in atentia acestora in aprilie 2006, cand este subiectul unei plangeri penale la Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj. Aurel Gaidos din Zalau depune la Parchet o sesizare insotita de bilanturile contabile ale firmei Vidalis Impex SRL pe anii 2003 si 2004, extrase de la Registrul Comertului.

Semnatarul plangerii penale sesizeaza ca "in perioada anilor 2000-2003 SC Vidalis Impex SRL a cumparat terenuri in mod cu totul exagerat fata de nevoile firmei, astfel ca la finele anului 2003 valoarea contabila a terenurilor (evidentiata de anexele contabile, n.red.) a fost de 14.103.985.000 lei. Intrarile de terenuri in 2003, conform aceluiasi bilant, au fost de 11.695.419.000 lei."

In baza acestor considerente, semnatarul afirma& "Administratorul firmei (Viorel Stanca, n.red.) a cumparat terenuri de la diverse persoane fizice la preturi modice, iar apoi a comercializat terenurile catre propria firma la preturi mult mai mari, incasand din firma miliarde de lei fara a da nici un leu la bugetul de statului." In continuare, Aurel Gaidos explica ecuatia prin care considera ca

Stanca a fraudat statul& "Banii luati din firma au generat necesitatea de a contracta credite pentru care s-au platit dobanzi bancare importante si comisioane bancare, care, fiind cheltuieli, au diminuat impozitul pe profit in mod nejustificat, daca banii nu erau luati din firma, aceasta nu ar fi platit dobanzi si spese bancare ci dimpotriva ar fi avut disponibilitati pentru care ar fi incasat dobanzi, crescand astfel profitul impozabil." Gaidos semnaleaza ca "sumele ridicate depasesc limitele stabilite de Legea (privind societatile comerciale, n.red.) 31/1990 republicata, articolul 148, banii luati din firma pot fi considerati avansuri pentru ca nu intotdeauna terenurile vandute firmei au intrat de drept in proprietatea firmei, cum de altfel se poate verifica din evidentele primariei.

In mod similar, avansurile luate pot fi considerate nejustificate si din punct de vedere a Decretului 209/1976 (in vigoare) privind decontarea la timp a avansurilor din caserie in cazul platilor in numerar care prevad penalitati pentru nedecontarea la timp, penalitati ce se constituie in venituri care maresc profitul impozabil".

Miliarde facute la negru

Potrivit documentelor contabile ale firmei Vidalis Impex SRL, pe anul 2004, depuse de Gaidos la Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj, reiese ca diminuarea valorica a terenurilor este de 13.395.419.000 lei intr-un singur an, in conditiile in care valoarea totala a reducerilor de active in 2004 a fost de 27.744.619.000 lei.

In mod surprinzator, veniturile obtinute din respectivele vanzari de active sunt doar de 12.299.837.000 lei, deci mai mici chiar decat valoarea terenurilor vandute si la nivel de jumatate din iesirile de active din bilantul depus la Registrul Comertului in 31.12.2004.

In urma acestor constatari, Aurel Gaidos concluzioneaza& "In aceste conditii fie o parte din active au fost instrainate fara a fi facturate pentru a se evita plata TVA, fie s-au vandut sub pretul de cumparare, caz in care diferentele de pret fiind nedeductibile fiscal ar fi generat un impozit pe profit suplimentar de cel putin 2,5 miliarde de lei, presupunand ca doar 10 miliarde din diferenta (27.744.619 mii lei-12.299.837 mii lei egal 15.444.782 mii lei) ar fi nedeductibila fiscal. In mod evident, chiar fara a avea o comensurare exacta a impactului fiscal a deposedarii firmei de resursele financiare, consider ca prin actiunile sale administratorul a folosit banii firmei in interes propriu, prejudiciind statul".

Stanca iese la atac

Plangerea penala formulata de Aurel Gaidos a fost preluata de procurorul Adrian Olaru, care intre timp a fost transferat de la Parchetul de pe langa tribunalul Salaj la DIICOT. "Am consemnat plangerea si am trimis-o la Politie. In prezent este in atentia Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, s-a intocmit dosarul penal si este in faza de cercetare.

Mai multe nu pot sa va spun, pentru ca nu ma mai ocup eu de caz, intrucat am fost transferat intre timp la DIICOT", a declarat procurorul Adrian Olaru pentru BZA. Procurorii de la Parchet nu au dorit sa comenteze pe marginea dosarului in care Viorel Stanca este cercetat pentru evaziune fiscala si ne-au indrumat spre Adrian Olaru, care a preluat plangerea penala.

Contactat telefonic de redactorii BZA, Viorel Stanca a ripostat& "Voi sunteti cei care ma tot pictati! Verificati-l pe Gaidos. E un om care ma tot reclama, are un fix! Buboi (salajeanul care a recunoscut ca a fost turnator in slujba lui Stanca) il tot impinge cu tot felul de reclamatii. Organele de politie m-au sesizat in legatura cu plangerea facuta de Gaidos si o sa-mi faca control.

Au cerut ceva documente. Nu s-a facut nici un dosar, sa stiti. Nu am vandut nici un teren la firma, nu am luat nici un credit pentru teren." Referitor la articolele in care BZA a aratat ca Viorel Stanca este unul din liderii PD cu vechi state de plata la Securitate, Viorel Stanca a explodat& "Am fost la Directia a III-a si nu am facut politie politica.

Am doua dovezi de la CNSAS in aceasta privinta. De ce nu-l scrieti pe Tiberiu Marc, presedintele de CJ, care a fost in Directia a II-a Contrasabotaj, care a facut politie politica? Eu nu fac parte din organele de administratie, si chiar sa fi facut politie politica, nu imi interzice nimeni sa fiu lider de partid."