Prietenii mi-au reprosat ca am acceptat invitatia unui post de televiziune cu reputatia OTV. Le-am replicat ca nu operez cu idei preconcepute si ca handicapul putea fi depasit cu o prestatie eleganta, fara injuraturi si afirmatii nedovedite, precum si cu un subiect de mare actualitate.

Vineri, 1 septembrie 2006, producatoarea Stela Popa mi-a propus sa discut, in emisiunea lui Dan Diaconescu din 4 septembrie, despre politia politica de dupa anul 2000.

Cele patimite de mine si de familia mea - dovedite cu inscrisuri provenite chiar de la institutiile implicate, cu amenintarile proferate in mod public de un specimen ca Joita Tanase si cu evolutia (favorabila mie) a unor dosare ce mi-au fost fabricate doar pentru a ma compromite - se pretau perfect unui asemenea subiect.

De unde sa stiu ca totul era de fapt o cursa menita sa atraga audienta maxima pentru un interviu calomnios cu fugarul Adrian Tarau, luat de Diaconescu la Paris? De unde sa cred ca totul a fost regizat de acesti banditi de presa doar in speranta ca vor reusi sa ma compromita? Fara participarea mea si fara enuntarea inselatoare a unui subiect fierbinte - altul decat minciunile insipidului personaj “autoexilat”- prestatia lui Tarau s-ar fi pierdut in derizoriu si dezinteres. Pe acest ridicol personaj, balbait, complexat si incoerent, este suficient sa-l lasi sa vorbeasca si isi da singur cu firma in cap.

Numai ca, spre rusinea lor, reprezentantii OTV mi-au ascuns existenta acelui interviu cu fiul fostului prefect PSD de Bihor, pe care l-am arestat in 2001 pentru contrabanda.

Impotriva obligatiilor deontologice, a dispozitiilor legii audiovizualului si a practicii promovate de CNA, care-i obligau sa propuna si sa respecte o tema si un desfasurator pentru emisiune, ei si-au disimulat intentiile parsive si mi-au ascuns scenariul pus la cale.

Altfel nu m-as fi coborat niciodata la nivelul “confruntarii” cu un asemenea specimen si cu “gorilele” lui analfabete, care ma injura saptamanal in fituica pe care Tarau o finanteaza cu bani ce miros inca a frauda. La sfarsitul emisiunii, am inteles ce inseamna sa intri intr-o cocina cu porcii.

Targul lui Diaconescu

Faptele lui Dan Diaconescu sunt prevazute in Legea audiovizualului nr. 504/2002 sub incadrarea juridica de contraventii si sunt aspru sanctionate. In cel mai scurt timp voi cere tragerea lui la raspundere si sanctionarea postului de televiziune pe care-l conduce.

Sunt obligat sa fac aceste demersuri pentru a-l impiedica sa mai puna la cale si sa mai repete asemenea spectacole mizere cu alte persoane naive. De fapt, oricum, asa cum rezulta din mesajele nedifuzate, lucratura a fost vizibila de la o posta si Diaconescu si-a distrus ultima umbra de credibilitate. Ori, un ziarist fara credibilitate este un zero barat.

In primul rand, nimic nu-i dadea dreptul sa se foloseasca in scop publicitar de o drama atat de dureroasa precum moartea violenta a procurorului Panait. Folosirea intr-un titlu a numelui procurorului “sinucis” de superiorii lui ierarhici in circumstante atat de dramatice constituie un sacrilegiu.

Apoi, ca moderator, avea obligatia sa fie impartial si corect, sa nu se preteze la un scenariu atat de grosolan.

Dan Diaconescu a mintit si in privinta duratei casetei cu interviul dat de Tarau, precum si a continutului acesteia, asigurandu-ma ca o va intrerupe de cate ori voi solicita pentru a-mi permite sa-i dau o replica imediata fiului fostului prefect PSD.

Nu a fost asa, cum nu a fost intamplatoare si selectia telefoanelor si interventiilor in direct, ci Tarau, Pocse, Ranyak si avocatul lui Branzas, toti “petrolisti” penali care au gustat arestul, au fost apelati de OTV, exact ca intr-o emisiune platita sa le faca publicitate.

Mizerabila lucratura se vede cel mai bine si din “selectia” tendentioasa facuta mesajelor - scroll.

Lucratura, dovedita din culise

Nici nu incepuse emisiunea, ca la ora 21, 37 s-a primit primul mesaj pro-Tarau. Este clar ca baietii erau pregatiti de linsaj: “Domnule Tarau, va felicit ptr. taria psihica de care ati dat dovada! Procurorul Panait s-a sinucis din cadere psihica.

Ponta stie de ce!” Despre ce tarie psihica o fi vorba cata vreme petrolistul fugar nici nu-si deschisese gura? De la acest telefon au mai curs, in aceeasi seara, mai multe mesaje de aceeasi teapa cu felicitatul, toate repetate de mai multe ori in subsolul imaginii tv. In schimb, alte mesaje care-i acuzau pe Tarau si pe cei doi ziaristi atrasi in plasele lui, nu au fost difuzate.

Sa vedem ce cuprindeau cateva dintre acestea, cu precizarea ca am listingul acestora si numerele de telefon de la care au fost transmise, cu toate adnotarile si scrisul lui Diaconescu, daca vor fi puse la indoiala:

“D-le Diaconescu, ati ajuns sa faceti pact cu oricine pt. bani. Emisiunile dvs nu mai sunt credibile.

Raspundeti-ne chiar dvs, ca un realizator moral, cine are dreptate in acest caz? Procurorul sau Tarau? Tarau, care la 35 de ani este un om foarte bogat, fugit in America si pentru care a intervenit prim-ministrul Nastase pe televiziune si Joita Tanase pe radio, sau procurorul cu trei copii, hartuit si suspendat de 4-5 ani pentru ca si-a permis sa-l aresteze pe Tarau?”

“D-le Diaconescu, nu sunteti corect. Nu dati decat mesajele care va plac dvs si d-lui Lazarus. V-am trimis niste mesaje importante si nu le difuzati”

“Este o datorie de onoare a justitiei romane sa se faca dreptate in cazul mortii procurorului Panait, afacerile lui Tarau, implicarea in caz a procurorului sef Paun. Daca sunt vinovati, trebuie sa raspunda in fata justitiei”.

“D-l Diaconescu, cum pot sa cred un individ plecat din tara ca are dreptate? Procurorul Lele are dreptate”.

“Tarau este un bandit pentru care unii sunt in puscarie acum. O rusine a fost si tatal sau ca prefect.”

“D-le Diaconescu, cine v-a trimis sa luati legatura cu Tarau?”

“Va rog sa nu permiteti pe post dlui Bocse si Tarau sa-l jigneasca pe dl Lele. Justitia trebuie sa decida in cadrul acestor probleme, pe baza probelor si cine e vinovat sa plateasca.”

“Cat a platit Pocse sa fie achitat?”

“Oricat de porniti ati fi contra procurorilor, nu aveti dreptul de a va razbuna pe unul care a fost suficient de naiv sa va accepte invitatia.”

“Pocse a fost sageata nefericita a lui Tarau.”

“Leo de la Strehaia e in spatele afacerii cu combustibil in care a fost arestat Mircea. Intrebati-l de Leo de la Strehaia.”

“Cum poti fi atat de mojic, Diaconescu?”

“Ati primit bani ca sa-l compromiteti pe Lele?”

“Rusine domnule Diaconescu sa permiteti la niste oameni certati cu legea sa jigneasca si dvs sa zambiti.”

“D-le Diaconescu - ce vreti sa demonstrati? Ca Lele nu are credibilitate? Dar dl Tarau are?100 de ani trebuie sa muncesc fara sa mananc, fara nimic altceva, si tot nu o sa fac atatia bani niciodata. Nu o sa pot face ce fac ei. Vine iarna si imi vine sa ma sinucid. Lamuriti-ma.”

“Va manifestati aiurea. Nu sunteti pe subiect. Se vede clar ca nu-l aveti pe Lele la suflet. Ar trebui sa fiti neutri pentru a afla adevarul.”

“Dl. Lele are dreptate. Tarau este un om de nimic. Am facut trei ani de inchisoare si a uitat sa-mi dea bani care mi se cuveneau. Un miner disponibilizat.” (Asupra dramei suferite de acest alt sacrificat pentru Tarau, voi reveni intr-un articol separat - A.L.)

“Cum puteti fi atat de abjecti, faimosilor ziaristi, tocmai cu unul din putinii procurori cinstiti?”

“Fiti tare dle Lele, nu va lasati calcat in picioare de acesti doi inchizitori!”

“Dane, oricine aduce zeci de milioane primeste azil politic oriunde in lume, dupa care ii aduce inapoi in tara prin niste descurcareti care ne tin noua lectii de buisnis.”

“DL procuror a demonstrat prin coerenta cronologiei faptelor si siguranta in expunerea realitatii ca a respectat legile statului.”

“Domnule Lazarus, ati uitat cand faceati campanie pentru PSD?”

“D-le Lazarus, sunteti ingrozitor de nepoliticos cu dl Lele. Nu aveti dreptul sa va comportati astfel.”

“Dle Lazarus, lucrati cumva la parchet? In cazul in care raspunsul este nu, de ce faceti pe anchetatorul? Cand puneti o intrebare ca jurnalist profesionist ce va considerati, de ce nu asteptati raspunsul interlocutorului, sau va place ca dvs sa intrebati si dvs sa raspundeti. Asta nu inseamna sa fii jurnalist profesionist.”

“Tarau a mai avut implicare in 1992 la o contrabanda cu mobila veche si obiecte de patrimoniu.”

“De ce natura sunt relatiile dintre chipesul Tarau, Adrian Nastase si clona Razvan Ionescu? Nu vi se pare ciudat ca Tarau a facut prea usor diaree cand a fost arestat? Sa-l fi lasat sfincterele? La cine s-a referit Iorgovan cand a vorbit de relatiile ciudate pe baza carora se faceau bisericutele in PSD? Ca jurnalisti de investigatii, ar trebui sa vedeti si care au fost motivele pentru care l-a lasat nevasta pe Adrian Tarau si daca este adevarat ca intentioneaza sa se mute in San Francisco?”

“Se vede de la o posta ca au vrut sa-i insceneze ceva d-lui procuror”

“Si acuma Tarau isi deruleaza afacerile ilicite si tepele prin Pocse” (alt subiect care va constitui subiectul unei anchete distincte, de actualitate, mai ales dupa ultimele incurcaturi pe care le are Pocse cu legea si dupa “recuperarea” benzinariei Zenith de la fosta sotie a lui Tarau - A.L.)

“Dane, tu esti tovaras cu Tarau, te-ai vazut cu el acum cateva luni in America! El a comandat emisiunea?”

“Tarau minte! Sa-si aduca aminte de arabul Mohammed, arestat in Oradea in ianuarie 2001, de benzina transformata in acte si de altele. De fapt, au fost dati in primire de arab, care a iesit pe cautiune si a fugit din tara.”

“Dane, mai aveam putin si plangeam CA NU MAI PLATESTE TAXE STATULUI ROMAN ... Circa 5000 de alesi TARAI AU NENOROCIT TARA ... Sa stea la Jilava, nu la Paris ...”

“Cati bani a primit OTV-ul de la Tarau ca sa-l incrimineze pe Lele?”

“Tarau nu este strain de furtul de la Ciucea, din Palatul Goga, impreuna cu vamesul Gherman Ovidiu” (un subiect ce merita reluat, sa fie cunoscute toate ispravile tanarului Tarau si de ce a fost el nevoit sa stea cativa ani prin Germania, sa-si rezolve si aceste probleme - A.L.)

“Daca Tarau nu avea tatal prefect, PSD mai putea sa faca afaceri cu masini si benzina? Priceperea in afaceri la ce facultati a invatat-o? Asa de pretios si destept este incat un procuror este denigrat si altul e scos nebun si se sinucide? Sefii de atunci ai lui Panait de ce nu intervin la OTV?”

“Tarau a facut multe afaceri cu rafinaria Suplac” (Da, stim de ele, chiar daca le-a negat ca de obicei, ca un mincinos inveterat ce este. Avem la redactie toata documentatia pentru relatarea complicatiilor si a acestei ramificatii securisto-mafiote.

Urmeaza sa cititi, cat de curand, in GAZETA, ce gauri de zeci de miliarde a dat Tarau si pe acolo si de ce il pupa atat de vartos in fund pe ministrul Blaga - A.L.)

“Felicitari, domnule Lele. Domnul procuror are foarte mare dreptate. Ce studii aveti domnule Lazarus?”

“Dupa geniul Lazarus, toti cu studii inainte de '89 sunt niste analfabeti? Cred ca profesorii lui au absolvit tot dupa '89 de au fost capabili sa-l instruiasca asa de ... bine.”

“Diaconescu si Lazarus, ati depasit orice masura!”

“Sunteti rautacios si insinuant ca moderator! N-ati lamurit cu moartea lui Panait.”

“D-le Diaconescu si d-le Lazarus, ce faceti dvs, in aceasta seara, cu procurorul Lele este curata magarie.”

“Il cunosc foarte bine pe domnul Tarau. As dori sa stiu daca-l cunoaste pe Cristea Traian, pe domnul Bebe. E o mizerie. Toata lumea din Oradea il cunoaste. El a fost tartorul Oradiei si mai si vorbeste, si mai si fuge din tara!”

“PROCURORUL LELE E PREA EXPERIMENTAT PENTRU DVS. SE CAM VEDE DIFERENTA INTRE PANARAMA SI SUSTINEREA SERIOASA A UNUI ARGUMENT. IAR IN PRIVINTA STUDIILOR DOMNULUI LAZARUS, MA APUCA RASUL.”

Balabusta obsedata

In schimb, alte “mesaje” defavorabile mie, au fost repetate de mai multe ori. Verificand, acum, in liniste si cu migala, numerele de telefon de la care au fost trimise, imi este evident cine sunt autorii. Ascunzandu-se sub protectia anonimatului “mesajelor”, mizerabilii au mintit si m-au ponegrit cu nerusinarea ce le este specifica.

De doi ani le repeta in fituica finantata de contrabandistul, evazionist si spalator de bani. Vroiau sa le spuna si in direct, dupa un plan bine pregatit. De acea au fost sunati tocmai ei din studio. Este normal ca m-am opus, mai ales ca organele competente au stabilit ca afirmatiile lor nu sunt reale si acum trebuie sa raspunda pentru denunturi calomnioase si pentru marturii mincinoase.

Interesant este ca formularea catorva dintre aceste ineptii, mai ales cele referitoare la familia mea, este identica cu acea din scrisorile cu care avocata Albutiu (despre care fugarul Tarau zicea ca e “in etate”, dar, vorba militianului, “ce folos?”) a bombardat intr-o vreme redactia, pana le-am publicat, ca sa vada lumea ce este in mintea ei si ce probleme are biata femeie.