Claudiu Necsulescu, administratorul SC Jidvei SRL, a vorbit despre realizarea proiectului „Drumul Vinului” amintind ca este un proiect pentru care s-a zbatut de cand era presedintele Organizatiei Nationale interprofesionale.

A fost demarat la nivel national, insa a gasit putina intelegere, ceea ce l-a mirat si dezamagit, fiindca ideea este ca viticultura trebuie considerata un tezaur al tarii, respectiv al judetelor mari cultivatoare de vita-de-vie.

Consiliul judetean Alba i-a venit in intampinare considerand ca acest proiect imbina dezvoltarea turistica cu dezvoltarea economica si culturala a judetului nostru, punand in valoare resursele turistice locale, generand dezvoltarea economica.

Proiectul mai promoveaza calitatea in domeniul productiei de vinuri si ajuta la dezvoltarea acestui sector, oferind posibilitatea demararii unor afaceri familiale.

S-a inceput cu o etapa de documentare si cercetare a unor proiecte similare din tara si din strainatate, iar in 21 iulie s-a semnat actul constitutiv al Asociatiei „Tara Vinului”.

Apoi s-au discutat si aprobat statutul asociatiei, directiile ce trebuie urmate, actiunile concrete, s-a realizat logo-ul Drumului Vinului si s-a stabilit strategia de promovare a acestui produs, s-au inscris noi membri in asociatie si s-au amplasat panouri de informare, directionare si prezentare a traseului „Drumului Vinului” in mai multe locuri.

Acest proiect va putea asigura o promovare turistica nationala si internationala pentru judetul Alba, realizand si legatura dintre sectorul turistic si cel vitivinicol.

In perioada desfasurarii Festivalului „Strugurele de aur” in judetul Alba s-au aflat Dominique Janin, secretar general adjunct AREV Franta, Mathe Peter, reprezentantul Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud-Transdanubiana, si d-na Angler Kinga, oenolog si presedinta Asociatiei „Drumul Vinului” din Szeksyard, Ungaria.

Cu specialistii din Ungaria s-a discutat despre protocolul care urmeaza a fi semnat intre cele doua regiuni, Alba si Transdanubia de Sud, precum si despre dezvoltarea turismului vitivinicol prin intermediul unor proiecte de tip „Drumul Vinului”.

Proiectul a fost gandit astfel incat sa indeplineasca toate standardele de calitate ale Uniunii Europene. Astfel, „Drumul Vinului” va beneficia si de relatiile externe foarte bune pe care CJ Alba le are cu Ansamblul Regiunilor Europene si cu Ansamblul Regiunilor Europene Vitivinicole, aceste doua organisme urmand sa ajute si la promovarea si punerea in lumina a proiectului.

Cum „Drumul Vinului” inseamna si schimburi culturale, respectiv promovarea traditiilor si a modului de viata specific acestor locuri, CJ Alba s-a implicat anul acesta in Festivalul „Strugurele de aur” fiind coorganizator, dat fiind ca manifestarile culturale traditionale ce sunt strans legate de vie si vin reprezinta o ocazie deosebita pentru promovarea proiectului.

In luna octombrie a acestui an, judetul Alba va participa in Ungaria la intalnirea VINTUR, proiect european care are la baza imbinarea vinului si a turismului intr-un tot unitar, perceput ca garant si ca solutie a dezvoltarii turismului european.