In ultima perioada, sintagma politie politica este auzita de zeci de ori pe posturile TV si citita de sute ori in presa. “X a facut politie politica, Y este suspect de politie politica”. Potrivit actelor normative existente se face o distinctie intre “politie politica” si colaborare cu Securitatea”.

Dar, totusi, ce inseamna “politie politica”? GAZETA a contactat telefonic alesii nostri din Parlament. Astfel, deputatii si senatorii alesi de catre clujeni sa le reprezinte drepturile au raspuns ce inseamna in viziunea lor termenul de “politie politica”. Raspunsurile nu ne-au lamurit catusi de putin.

Dar, sa nu ne plangem, situatia nu este mai roz nici printre alti “luminati” care se prezinta in mass media. Pana in momentul de fata, nimeni nu a reusit sa defineasca clar termenul de “Politie politica”. Mai mult, opiniile sunt uneori contradictorii.

Modificarea modificarii

Ordonanta de urgenta care modifica Legea 187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca “politie politica” s-a aflat in cursul saptamanii trecute - pentru a doua saptamana consecutiv de altfel - pe ordinea de zi a Comisiei juridice si de Drepturile Omului a Senatului.

Astfel, consilierul premierului Tariceanu, Stejarel Olaru, a precizat ca propunerea Guvernului de modificare a Legii Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) vizeaza eliminarea din titlul acesteia a sintagmei “politie politica” si corelarea altor cateva articole cu aceasta idee.

Potrivit acestuia, executivul mai propune publicarea listei cu ofiterii si subofiterii securitatii in Monitorul Oficial.

De asemenea, documentul Guvernului prevede ca deciziile CNSAS de colaborare cu Securitatea - numele, prenumele si numele conspirativ, precum si faptele calificate ca fiind de natura sa incalce drepturile si libertatile fundamentale ale omului - sa fie publicate in Monitorul Oficial, iar in cazul in care se constata o neconcordanta intre declaratia pe proprie raspundere data anterior si rezultatul

verificarii apartenentei ca ofiter, ofiter acoperit, subofiter sau colaborator) - publicat in Monitorul Oficial - CNSAS sa poata sesiza Parchetul General.

Ambiguu...

Mai mult, Guvernul da, totodata, definitia ofiterului de securitate si anume orice persoana care, prin natura atributiilor de serviciu, a contribuit direct sau indirect la suprimarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. Potrivit Legii nr.

187/ 1999 aprobata de catre Parlamentul Romaniei cu privire la accesul la propriul dosar si deconspirarea securitatii ca politie publica, prin termenul de politie politica se intelege toate acele structuri ale securitatii, create pentru instaurarea si mentinerea puterii totalitar-comuniste, precum si pentru suprimarea sau ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

O definitie vaga, care, in opinia GAZETEI, inglobeaza intregul aparat al Securitatii. Dar, sa vedem ce cred alesii nostri.

Daniel Buda, deputat PD- “Este o intrebare delicata la care se poate raspunde din cel putin trei perspective: din cea umana, cea de membru PD sau cea de simplu deputat. Dintre cele trei variante am sa o aleg pe ultima explicand termenul de “politie politica” prin orice modalitate in care o persoana a adus atingere altei persoane, incalcandu-i astfel drepturile”.

Levente Mate Andras, deputat UDMR- “Prin termenul de “politie politica” inteleg toate acele persoane au incalcat prin orice forma de colaborare cu fosta Securitate Drepturile Omului”

Mircea Pusca, deputat PNL- “Din punctul meu de vedere, politia politica este o forma de regim institutionalizat din cadrul unei dictaturii care se ocupa cu depistarea persoanelor care sunt antidoctrina regimului, care nu adera la politica impusa. Aceste persoane au fost terorizate si obligate sa adere la regimul dictatorial sau obligate sa paraseasca tara prin diferite modalitati.

De altfel, politie politica a fost si pe vremea lui Ioan Antonescu sau Mussolini”.

Kanya Hamar Sandor, deputat UDMR - “Aici intervine o chestiune de nuanta. Trebuie avut in vedere ca sunt informatori care au fost santajati prin diferite metode sa colaboreze cu fosta Securitate si altii care au colaborat de buna voie semnand un angajament pe proprie raspundere, o parte dintre acestia primind in schimb chiar si rasplata financiara.

Eu sunt de parere ca termenul de “politie politica” ar trebui sa ramana exact asa cum este formulat prin Legea 187/1999”.

Gratiela Iordache deputat PC - “ Din punctul meu de vedere, politie politica inseamna exact ce scrie si in legea actuala, adica orice actiune de urmarire sau informare care a avut urmari asupra altor persoane”.

Mircia Giurgiu - deputat independent - “ Toti cei care au facut rau semenilor prin informarea Securitatii si de pe urma carora s-a suferit, au facut politie politica”.

Kovacs Eckstein Peter, deputat UDMR - Politia politica se poate explica prin actiunea unei persoane care aduce voluntar sau involuntar atingeri la drepturile si libertatile cetatenesti”.

Petru Calian, deputat PRM - “Au facut politie politica toti cetatenii care prin declaratiile lor date fostei Securitati - prin intermediul unui angajament, cu sau fara a primi bani pentru acest lucru - se fac vinovati de comiterea unui rau - involuntar sau voluntar. Mai exact, de politie politica pot fi acuzati toti cei care au atentat la drepturile omului.

Acestia nu au ce cauta in politica sau in functii de conducere importante”.

Vasile Dancu, senator PSD - “ Cred ca termenul de politie politica ar trebui sa apara mai explicit in lege. Cred ca a fost o modalitate de a delimita actiunea politica din acea vreme, de restrictionare si subjugare a ideilor care nu corespundeau cu doctrina regimului.

Pentru colaborarea cu Securitatea ar trebui sa fie pedepsiti cei vinovati, dar pentru politie politica ar trebui sa existe dovezi clare in acest sens inainte a acuza sau a pedepsi”.

Vasile Puscas, deputat PSD - “Nu stiu ce sa spun. Inca nu ne-am definitivat termenul de “politie politica”, asa ca astept propunerile legislative in acest sens si ma voi documenta atent”.

Norica Nicolai senator PC - “Pentru mine inseamna interceptarea unor convorbiri, fapte sau atitudini, lucru ce incalca drepturile omului”.

Gheorghe Funar, senator PRM-“ Este o tampenie maxima. Trebuie sa-i intrebati pe tampitii din Guvern ca nici ei nu stiu ce e aia “politie politica”. Mai mult, intrebati-l si pe inamicul numarul unu Kovacs Eckstein ce parere are de faptul ca datorita mie se va elimina termenul de politie politica”.

In ceea ce-l priveste pe deputatul PSD Vasile Soporan, acesta a fost “motivat” e absenta unui raspuns, intrucat saptamana trecuta mama sa a incetat din viata. Colectivul GAZETA DE CLUJ transmite sincere condoleante deputatului PSD. Dumnezeu sa o odihneasca in pace!

Horea Uioreanu, deputat PNL - „Politia politica este instrumentul folosit de catre fostul regim totalitar pentru a controla cetatenii. Armele pe care politia politica le folosea erau amenintarea, urmarirea sau tortura.

Politia politica era principala institutie creata pentru a sustine o dictatura si era folosita pentru a-i urmari si pedepsi pe dusmanii socialismului”, a declarat Uioreanu