Despre Banca Dacia Felix nu exista roman sa nu fi auzit. BDF a fost prima mare banca romaneasca si, totodata, prima banca romaneasca intrata in faliment. Perioada de glorie a BDF coincide cu perioada de glorie a Caritas-ului. La vremea respectiva, in Cluj-Napoca, prin cele doua institutii se invartea aproape o treime din masa monetara a Romaniei.

Cu timpul insa, ambele institutii - daca Caritas-ul poate fi numit o institutie - au decazut. In 1998, hoitul BDF a fost preluat de un grup de investitori israelieni condus de Liviu Mandler.

La finele anului 1998, acest grup si-a exprimat intentia ferma de infiintare a unui post TV national cu studiourile centrale la Cluj Napoca si cu difuzare pe satelit. Mandatul pentru infiintarea postului TV a fost conferit societatii MM Mikotronic Exim Holding, condusa de Matei Miko - coordonatorul proiectului noului post TV.

GAZETA a intrat in posesia intregii documentatii - peste 50 de pagini - si in cele ce urmeaza va prezinta intreaga poveste. Interesant - pe langa actorii care vor intra pe scena - este si faptul cum BDF, in locul creantelor pe care le avea de recuperat de la terti, ca urmare a unor credite acordate anterior de BDF, cerea acum aparatura TV si sprijin logistic.

BDF ataca Europa Nova

Demersurile pentru noul post au fost demarate in luna februarie a anului 1999, printre acestea aflandu-se discutiile cu vicepresedintele Romsat cardinal Communication Tele 7 ABC, Paul Opris, in ceea ce priveste colaborarea dintre Tele 7 si noul post, dotarile tehnice, precum si probleme ce tineau de emitatoare, antene, satelit, relee, licenta de emisie si frecventa.

Toate acestea urmau sa vina de la DACIA RTV Europa Nova Antrepriza Generala SA. De asemenea, din documente reiese clar faptul ca BDF intentionase inca din perioada sa de glorie realizarea unui post TV: “A fost identificata locatia noului studio TV in cadrul grupului de cladiri construite intre anii 1994-1996” cu functie dedicata de studio TV pe strada Xenopol”.

In aceste conditii, noul post TV urma sa fie lansat la Cluj-Napoca in martie 1999, iar pe plan national - in mai 1999.

CNN de Cluj

Forma juridica a noului post TV urma sa fie un SA, cu BDF, Mikotronic, Seltron si NCN membri fondatori si actionari. Israelienii de la BDF aveau viziuni bune, postul TCV urmand sa se axeze in principal pe stiri si emisiuni informative.

Pentru realizarea acestor deziderate, in 23 februarie 1999, la sediul Tele 7 Bucuresti a avut loc o sedinta de grad “0” la care au participat Paul Opris - director general si Mircea Toader - director tehnic, din partea Tele 7 ABC si Liviu Mandler - vicepresedinte BDF, Adrian Vasiliu - avocat si Matei Miko - presedinte Mikotronic Holding, din partea BDF.

In urma intalnirii s-a stabilit printre altele faptul ca Tele 7 ABC va aduce la Cluj o antena si un emitator. De asemenea, Tele 7 ABC va pune la dispozitia noii televiziuni toate studiourile locale pe care le va redota.

Mai mult, Tele 7 ABC va transfera in folosinta noului holding creat (Kolal) 50.000 mp de teren si va transfera in patrimoniul holdingului sase camere din spatiul Tele 7 ABC din Piata Victoriei.

In schimb, holdingul acceptase ca in noua societate pe actiuni sa fie inclusa si ERTV Dacia Luxembourg - detinatoarea licentelor audio vizuale ale Tele 7 ABC pentru Romania - precum si Cardin Com Luxembourg - societatea mama a tuturor societatilor Tele 7 ABC.

La aceeasi sedinta s-a stabilit numele noii societati - SC Milenium SA, precum si participatiunea: Kolal - 60%, BDF - 5%, Mikotronic - 25%, Seltron - 4%, NCN - 3 %, Show Master - 1%, RTV Dacia Luxembourg - 1%, Cardinal Com Luxembourg - 1%.

In ceea ce priveste Consiliul de Administratie, acesta urma sa fie alcatuit din 7 persoane: Kolal si BDF urmau sa aiba cate doi reprezentanti, iar Mikotronic, Seltron si NCN - cate unul.

Tele 7 ABC, datoare

La numai cateva zile distanta a avut loc o noua intalnire, de data aceasta intre reprezentantii BDF si cei ai Tele 7 ABC. Din stenograma intalnirii ne dam seama clar ce cauta Tele 7 ABC in intreaga afacere, dincolo de licente, transmisie si frecvente: Tele 7 ABC era datoare vanduta BDF.

Practic, intreaga televiziune Tele 7 ABC s-a realizat pe baza unui megaimprumut de la “raposata BDF”. Un imprumut bineinteles neperformant si care nu fusese returnat.

Pentru stingerea creantei Tele 7 ABC, BDF cerea creditorului predarea in proprietatea holdingului a celor trei etaje aferente din Piata Victoriei Bucuresti, spatii gajate in favoarea BDF si asupra carora exista un titlu executoriu.

De asemenea, BDF cerea transmiterea in patrimoniul sau a unui car TV cu cel putin patru camere TV, un emitator si o antena perfoamnte, radio releele studio - Romtelecom, precum si accesul si urcarea pe satelit a semnalului noului post TV prin instalatiile din dotarea Tele 7 ABC.

Mai mult, BDF cerea de la Tele 7 ABC si dotarile tehnice si logistice necesare pentru studioul de la Cluj, precum si licenta de emisie si frecventa Dacia RTV Europa Nova - Antrepriza Generala SA.

Refuzul Tele 7 abc

In urma propunerii BDF, Tele 7 ABC a revenit cu un raspuns care nu a fost tocmai pe placul ”bancherilor”. Tele 7 ABC propunea infiintarea unei companii, Transilvania SA, in care RCN si CMMC sa detina 15-20%, RTV Dacia 15-20 %, iar BDF si partenerii sai 60-70%.

Noua companie, Transilvania, va utiliza pentru distributia TV nationala statia cap de retea Cluj-Napoca, pe baza unui contract de asociere si afiliere cu RTV Dacia, pentru toata durata de valabilitate a licentei locale. De asemenea, Serviciile de transport, difuzare prin satelit si receptie ale retelei nationale vor fi realizate prin Radiotelecom, pe baza unui contract cu noua companie.

Nu in ultimul rand, pentru stingerea debitelor catre BDF, Tele 7 ABC propunea actiuni in societatea mama, Cardinal Com Luxembourg. Cu alte cuvinte, BDF, in locul banilor, a cerut de la Tele 7 ABC ca aceasta sa “predea” statia TV de la Cluj, aici incluzand atat dotarile tehnice si logistice, cat si licenta si frecventa. Plus un mic bonus, o serie de spatii din buricul capitalei.

Tele 7 ABC insa nu a fost de acord sub nici o forma cu cedarea spatiilor din Bucuresti, iar in ceea ce priveste statia de la Cluj, aceasta urma sa fie “cedata”, dar nicidecum gratuit, ci pe baza unor contracte. In schimb, Tele 7 ABC promitea catre BDF actiuni la compania mama.

“Bancherii”, care isi doreau un post TV, nu au fost de acord cu aceste lucruri, asa ca CNN de Cluj a murit prematur, inainte chiar de a se naste. In ceea ce priveste creantele Tele 7 ABC catre BDF acestea au fost reesalonate.

Cardinal Group era un holding realizat din 21 de firme cu obiect de activitate in diverse domenii. Astfel, in domeniul imobiliar activeaza Luxor T&D Impex (companie care s-a ocupat de gasirea terenurilor pentru reprezentantele romanesti ale unor societati precum BASF, Agip, Wrigley sau L’Oreal).

Mai departe, Cardinal Com Luxembourg inregistrata in Luxemburg controleaza intreaga afacere de media si entertainment a Grupului Cardinal. In “sectiunea” media sunt incluse firmele RTV Dacia Luxembourg, Dacia RTV Europa Nova, Dacia RTV Bucuresti, Atomic Media Grup, Romsat SA, CMC International Impex, TMM Trading Deva, ARD SAT Bistrita, RTV Nord 22 Suceava.

Prin acestea, Cardinal Group detine licentele de emisie si emite programele TV Atomic TV, Tele 7 ABC si Europa Nova, precum si postul radio Activ FM.

La capitolul entertainment gasim societatea Cardinal Multimedia Production Company (CMMC Production), cu subsidiarele Atelierele culturale romane, Mega Music si MC International, ultima dintre acestea fiind coorganizatoarea concertelor din Romania ale unor artisti precum Michael Jackson, Joe Cocker, Rod Stewart, Eros Ramazzoti, Gipsy Kings sau Placido Domingo.

Mai departe, la capitolul telecomunicatii, Cardinal Group se prezinta cu Radiotelecom (Romsat Cardinal Communication) si, in fine, la capitolul analiza si cercetare, Cardinal are societatea Romcreative Grup - alcatuita din All Reex, Fratii Ardeleni, Gaal Impex.

Potrivit unui raport al companiei de audit Coopers & Lybra, in vara anului 1996, Cardinal Com Luxembourg avea o valoare neta de aproape 40 de milioane USD.