Procurorii militari vor relua cercetarile in cazul generalului de brigada Florian Caba. Acesta este acuzat ca ar fi ordonat reprimarea manifestantilor anticomunisti din Cluj din 21 decembrie, din zona fostului Hotel Astoria.

Generalul Florian Caba era seful sectiei de pregatire a luptei din Armata a patra Transilvania. El este cel care a coordonat instalarea dispozitivelor militare in Cluj-Napoca menite sa asigre represiunea manifestantilor.

Pe atunci doar locotenent-colonel, Florian Caba i-ar fi ordonat sefului dispozitivului militar de la capatul strazii Horia, capitanul Ilie Dicu sa ii opreasca cu orice pret pe revolutionari. Ei l-au auzit spunandu-i: „Daca trece unul de tine, te fac tradator de tara!”

Ulterior, la sfarsitul zilei in care la Cluj au murit 26 de oameni si au fost raniti alti 50, Florian Caba l-a premiat la unitatea militara din Someseni pe capitanul Ilie Dicu.

Numai ca dupa caderea regimului comunist, o serie de cadre militare implicate in represiune, inclusiv Ilie Dicu, au fost condamnate la inchisoare dupa ce procesul a fost tergiversat ani de zile. Doar Florian Caba a scapat basma curata.

El a fost avansat succesiv la gradele de colonel si apoi de general de catre fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu. Initial, ca sa scape de furia revolutionarilor, Florian Caba a fost transferat la comanda unui corp de armata din Dej.

Dupa ce Armata a patra Transilvania a devenit corp de armata iar corpul de armata din Dej s-a transformat intr-o simpla unitate militara, Florian Caba a fost readus la Cluj ca loctiitor al comandantului corpului de armata din oras. Mutarea a determinat proteste de strada ale revolutionarilor.

Traseu ascendent

In anul 2001, procurorii de la sectia parchetelor militare din cadrul Parchetului General au reinceput urmarirea penala impotriva acestui controversat general. Numai ca acest lucru nu l-a impiedicat pe Ion Iliescu sa il numeasca pe Florian Caba la comanda Statului Major al Fortelor Terestre.

Generalul Florian Caba a fost scos de sub urmarire penala. Insa, in urma protestelor tot mai violente, el a cerut si a obtinut pensionarea sa.

In prezent, se pare ca solutia de scoatere de sub urmarire penala a fost infirmata. „Calaul Caba”, cum il numesc unii dintre revolutionarii clujeni, va trebui sa dea noi explicatii procurorilor militari.