Chiar daca in cadrul “liniutelor” legale se intampla foarte rar accidente, andrenalina curselor ilegale ii determina pe unii dintre tinerii clujeni sa calce acceleratia “pana la blana” pe arterele clujene.

Tinerii clujeni care aleg sa demonstreze ca sunt “regii” soselelor au de ceva timp un nou loc de “joaca” si anume Bulevardul 1 Decembrie 1918, adica varianta Grigorescu - Manastur.

Astfel, in noptile de sambata si duminica, pe portiunea care face legatura dinte capatul cartierului Grigorescu- zona benzinariei Mol mai exact- si locatia unde se construieste hipermarketul Cora, cauciucurile scrasnesc, herghelia de sute de cai putere “urla” turata la maxim, iar vitezometrul ajunge la cote inimaginabile pentru strazile Clujului.

In cateva zeci de secunde cursa se incheie, lasand doar urme de cauciuc incins pe asfalt si cateodata fum. Pasionatii acestui sport spun ca merita: “senzatia de a stapani o masina ce goneste cu 200 km pe ora nu se compara cu absolut nimic. Nici macar cu o saritura in gol cu coarda elastica”.

Din pacate, aceste sentimente nu sunt impartasite de catre vecinii din zona unde au loc cursele. Deranjati de zgomotele provocate noaptea de catre masinile ce se fac “liniute”, locuitorii de pe 1 Decembrie 1918 si strada Fantanele au mai multe sanse sa se odihneasca in zilele lucratoare decat in weekend.

Cu mainile legate

Potrivit declaratiei inspectorului Raluca Seucan, purtator de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Cluj, zonele preferate de catre tinerii care participa la curse de masini ilegale sunt B-dul Muncii si zona Sala Sporturilor.” Din pacate, actualul cod rutier nu catalogheaza participarea sau organizarea curselor de masini ca infractiune.

Astfel, daca sunt prinsi ca organizeaza sau i-au parte la “liniute”, tinerii pot fi amendati doar pentru deranjarea linistii publice sau pot fi amendati daca nu au asupra lor acte de identitate.

Cu toate acestea, asteptam cu mare nerabdare noul cod rutier, in care - potrivit articolului 92, alineatul trei - se vor pedepsi aceste “hobby-uri “ ale tinerilor cu amenzi usturatoare sau chiar cu inchisoare de la trei luni la doi ani.

Pana la intrarea in vigoare a noului cod rutier insa, politistii de la Sectia 4, desemnati sa acopere zona cartierului Grigorescu, supraveheaza zona pentru a preintampina sau stopa posibilele curse de masini. In momentul cand tinerii vad masina politiei se descurajeaza si renunta la “liniute”, cel putin pe seara respectiva”, a declarat Seucan.

Deocamdata nu s-au inregistrat plangeri scrise din partea celor care locuiesc in zona unde se practica “liniutele”. Oricum, GAZETA ii sfatuieste pe cei de la Sectia 5 sa isi mute cuibul si zona de patrulare de la sala Sporturilor spre varianta Grigorescu - Manastur.

Incepand cu anul acesta Clujul a devenit capitala “liniutelor” legale. Campionatul KO Racing Club - similar cu orice campionat national - are reguli stricte si se desfasoara pe parcursul mai multor etape.