La inceputul lunii trecute, Calin Platon, subprefectul judetului Cluj, a mediat o intalnire intre Adrian Itu - directorul general al companiei Somes Dej, Ioana Muresan - reprezentant al Agentiei de protectie a Mediului Cluj si Sorin Serban - sef serviciu implementare Protectia Mediului Cluj.

Din moment ce reprezentantii agentiilor de mediu din judet au inregistrat depasiri peste limita normala la sulf, clor si pulberi emanate in atmosfera de catre Somes Dej, subprefectul Platon a propus celor de la “Somes” sa accepte o monitorizarea gratuita, ceruta de altfel in mod expres de catre cei de la Agentia de protectia Mediului Cluj.

De atunci si pana acum, la Combinatul industriasului Stefan Vuza a fost liniste si pace. Cu toate ca, la momentul intalnirii cu Platon, Itu a incercat sa se eschiveze de la monitorizarea ceruta de catre inspectorii de mediu, se pare ca, in sfarsit, Vuza a dat unda verde pentru masurarea nivelului de poluare provocat de fabrica sa.

Faca-se voia Mediului

Pus la colt de catre desele aparitii media cu privire la acest subiect, Vuza a acceptat instalarea echipamentelor de monitorizare a poluarii.

Astfel, incepand de saptamana trecuta, inspectorii de la Agentia de Protectie a Mediului Cluj preleveaza probe la diferite ore din zi si din noapte, calculand depasirile peste limita admisa la sulf, clor si pulberi emanate in atmosfera, urmand ca la finele acestei saptamani sa intocmeasca un referat care va fi facut public.

Desi de la startul monitorizarii poluarii produse de combinatul din Dej a trecut doar putin timp, problemele nu au intarziat sa apara. Mai exact, unul dintre aparatele care transmite datele preliminarii s-a defectat, in aceste momente lucrandu-se la rezolvarea urgenta a defectiuni.

In caz contrar, inspectorii vor fi nevoiti sa isi prelungeasca sederea la Somes Dej pentru a obtine datele exacte de care au nevoie pentru a actiona prompt si a reduce, daca nu chiar stopa definitiv poluarea.

Mai mult, in functie de depasirile care se vor inregistra, Combinatul este pasibil de amenzi sau se va cere schimbarea unor componente de producere a celulozei si hartiei, componente care sunt prea vechi.

De altfel, inspectorii de mediu sunt hotarati sa apeleze chiar si la Justitie daca Somes Dej nu se va comforma normelor de protejare a mediului si implicit a locuitorilor din orasul Dej, principalii afectati de gazele nocive emanate de combinat.

De altfel, in urma plangerilor facute de catre locuitorii din Dej, agentiile de mediu din judet s-au sesizat pentru a gasi o solutie prin care sa se diminueze efectele de poluare cu care se confrunta zilnic cei ce locuiesc in orasul de pe Somes.

Promisiuni pentru 2015

Itu s-a prezentat la intalnirea organizata la sediul prefecturii judetului Cluj alaturi de Rodica Laszlo, responsabil cu controlul mediului in cadrul Somes SA Dej. Potrivit lui Laszlo, singurul lucru scapat de sub control sunt pulberile emanate de cosul de evacuare al gazelor rezultate in urma arderilor de lemn.

Mai mult, in sprijinul afirmatiei potrivit careia compania Somes respecta normele de mediu, Laszlo a invocat acordul Uniunii Europene in ceea ce priveste un plan de tranzitie pana la data de 31 decembrie 2015 si care le permite sa achizitioneze toate echipamentele necesare protejarii mediului inconjurator pana la acea data.

La preluarea societatii Somes Dej, Vuza s-a angajat ca, pana la sfarsitul anului 2015, sa faca investitii in proiectul de mediu in valoare de 16,6 milioane de USD, printre care un electrofiltru de aer in valoare de trei milioane USD si un filtru impotriva poluarii apei.

In ciuda angajamentelor luate, situatia societatii este deocamdata una dezastruoasa in ceea ce priveste protectia mediului. Potrivit clasificarii realizate de catre Garda Nationala de Mediu, Combinatul Somes Dej este o unitate de categoria A, adica unul din marii poluatori ai judetului Cluj.

Zona de impact a efectelor dezastruoase asupra mediului inconjurator este extinsa pe intregul curs al Somesului - in aval de Dej - insa cei mai afectati de toxinele provenite din combinat sunt locuitorii Dejului. Calitatea apei si a aerului din Dej este alterata in permanenta de elementele poluante evacuate prin producerea de hartie si celuloza