Cladire subreda

Aproape 500 de bolnavi de cancer sint tratati, lunar, la sectia de oncologie a Spitalului Municipal Ploiesti, in conditii improprii.

Asta deoarece cladirea care adaposteste ceea ce ar trebui sa fie o speranta de viata arata jalnic: fisurile din pereti se vad cu ochiul liber, vopseaua aplicata acum 20 de ani, cind a avut loc ultima reparatie capitala, abia se mai vede, iar timplaria roasa de carii transforma deschiderea unei ferestre intr-o aventura periculoasa.

Chiar si consilierul local, Dan Ionita, a tras un semnal de alarma asupra starii deplorabile a imobilului. "Bolnavii nu pot deschide geamurile pentru ca risca sa le pice tencuiala in cap sau sa ramina fara geamuri. Este inuman sa te tratezi de cancer la Ploiesti", a declarat consilierul democrat Ionita.

Sub protectia anonimatului, un bolnav ne-a declarat ca doar saracia il impiedica sa nu faca naveta Ploiesti-Bucuresti pentru tratament. "Vin aici in fiecare luna si abia astept sa plec acasa pentru ca nu sint conditii. Grupurile sanitare sint sub orice critica, iar mobilierul trebuia demult aruncat.

Din pacate, nu am bani sa ma duc la Spitalul Fundeni, sa ma tratez". Nici cadrele medicale nu o duc mai bine, angajatii fiind nevoiti sa aduca de acasa citeva elemente de mobilier pentru a-si putea desfasura activitatea.

Speranta in fondurile Bancii Mondiale

Conducerea spitalului sustine ca aceasta problema va fi rezolvata anul viitor. Cladirea care adaposteste sectia de oncologie apare in Hotarirea de Guvern nr. 523/2004 privind aprobarea "Programului pentru prevenirea si managementul riscului la dezastre naturale". Aceasta ar trebui sa beneficieze de reparatii capitale, in acest sens fiind alocat 1.080.000 de dolari din fondurile Bancii Mondiale.

"Au venit specialistii in constructii ai Bancii Mondiale si au discutat cu proiectantii. Licitatia pentru desemnarea constructorului va fi organizata in cel mult doua luni, iar in primavara anului viitor vor incepe lucrarile de reconstructie", promite Carmen Dumitru, directorul spitalului municipal. Aceasta este convinsa ca, dupa realizarea investitiei, la Ploiesti va functiona un complex modern pentru tratarea bolnavilor de cancer, indiferent de stadiul de boala. ~n plus, din fondurile guvernului SUA va fi construit un buncar pentru cobalto-terapie, valoarea acestui proiect fiind de peste 200.000 de dolari.