SC Saralex Grup SRL nu mai are activitate pe raza judetului Cluj. Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Cluj au reusit sa inchida cele doua case de schimb valutar din Cluj-Napoca care apartin firmei Saralex Grup. Mai multi clujeni au fost “tepuiti” de patronul Alexandru Podgorean cu sume de pana la 1.000 de euro pe tranzactie.

BZA a relatat in urma cu doua luni mecanismele prin care societatea reusea sa-i fraiereasca pe clujenii neatenti.

Cele doua case de schimb valutar care apartin firmei SC Saralex Grup SRL din Cluj-Napoca au fost inchise de catre inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Cluj.

Asa cum ziarul nostru a dezvaluit in premiera, Alexandru Podgorean, patronul societatii, a reusit sa “tepuiasca” mai multi clujeni prin neafisarea corespunzatoare pe panourile exterioare a cursurilor de schimb valutar.

Saralex Grup este o societate bucuresteana care detine case de schimb valutar in aproape toate judetele tarii, la Cluj-Napoca avand doua puncte de lucru. Pe numele societatii au fost inregistrate mai multe reclamatii la OJPC, atat in Cluj, cat si in restul tarii. Saralex Grup se folosea de neatentia clientilor pentru a introduce in buzunar sume impresionate de bani, de ordinul miilor de euro.

Trecatorii neatenti erau atrasi la prima vedere de faptul ca oferta de schimb valutar afisata la Saralex Grup era mai buna decat la alte societati. Insa ceea ce nu remarca era faptul ca suma afisata la vedere se referea la cecurile de calatorie si nu la schimbul de valuta. Astfel, Saralex Grup cumpara valuta la valori mult mai mici decat cele specificate la cursul oficial BNR.

Mircea Avram, directorul executiv OJPC Cluj, sustine ca au fost si zile in care se primeau cate zece reclamatii impotriva Saralex Grup. Astfel, in urma cu doua luni, Avram a declarat pentru BZA ca exista o echipa a OJPC Cluj care se ocupa numai de verificarea caselor de schimb valutar din oras.

Tot atunci, directorul OJPC Cluj a dezvaluit faptul ca Saralex Grup se afla in vizorul institutiei pe care o conduce si ca se va incerca inchiderea celor doua puncte de lucru ale societatii, in cazul in care problema panourilor “inselatoare” nu va fi remediata. Lucru care s-a si intamplat saptamana aceasta, cand inspectorii OJPC au pus sigiliu pe cele doua case de schimb valutar.

Autorizatia SC Saralex Grup SRL va fi suspendata pe o perioada cuprinsa intre 6-12 luni. In plus, Alexandru Podgorean va fi obligat sa restituie clujenilor banii cu care au fost inselati. Suma se ridica la 300 de milioane de lei.

Patronul Saralex Grup a mai fost sanctionat de catre OJPC Cluj si in luna iulie, cu suma de 100 de milioane de lei, iar acum a fost amendat din nou, de data aceasta cu 20 de milioane de lei. Tot in vara, in urma unui control efectuat de inspectorii OJPC Cluj la casele de schimb valutar Saralex Grup, s-a dispus oprirea activitatii firmei timp de o saptamana.

In plus, toti cei “fraieriti” au primit diferenta de bani si au retras sesizarile adresate OJPC. Cea mai mare suma restituita atunci a fost de 123 milioane de lei. In vara acestui an, Alexandru Podgorean a fost obligat de inspectorii OJPC Cluj sa restituie in total 700 de milioane de lei.

Cu toate acestea, el a continuat sa “tepuiasca” clujeni prin intermediul celor doua case de schimb valutar. Potrivit datelor furnizate de OJPC Cluj, in luna septembrie au fost inregistrate 23 de plangeri la adresa Saralex Grup. Se pare ca de data aceasta, celor de la Saralex li s-a “infundat” de tot afacerea atat de banoasa.

Totusi, daca administratorul societatii va inapoia si de data aceasta banii persoanelor pagubite, el poate sa ceara redeschiderea punctelor de lucru, insa in acest caz toate panourile de afisaj vor fi impuse de inspectorii OJPC Cluj.

BZA a dezvaluit in numerele anterioare cum o simpla tranzactie din euro in lei a reusit in cateva clipe sa lase un profesor clujean fara 1.000 de euro. La OJPC Cluj existau zeci de reclamatii impotriva firmei Saralex Grup, al caror numar este de ordinul sutelor, in toata tara. Patronul firmei, Alexandru Podgorean, este fiul deputatului PSD Radu Podgorean.

Ordinul 484/2005, emis de ANPC, prevede ca agentii economici care desfasoara activitati de schimb valutar au obligatia de a-i informa pe consumatori asupra cursurilor de schimb prin afisarea acestora la loc vizibil, atat in interiorul, cat si in exteriorul casei de schimb. Lucru pe care Radu Podgorean, patronul Saralex Grup, a preferat sa-l ignore.