Perioada urmatoare va aduce un veritabil seism al achizitiilor de terenuri si constructii de obiective rezidentiale si comerciale in municipiul Cluj-Napoca. Sute de hectare de teren, pana astazi blocate de fostele fabrici interbelice, vor fi eliberate, iar pe ele vor fi ridicate sute de mii de metri patrati de locuinte, spatii comerciale sau birouri.

Impactul acestui nou val de investitii imobiliare s-ar putea regasi in 2-3 ani intr-o scadere drastica a pretului pe metrul patrat construit. Pana atunci insa, clujenii vor asista la demolari fara precedent, iar orasul se va transforma intr-un enorm santier de constructii, supravegheat la sange de proprietari grabiti sa isi recupereze investitiile.

Aceste proiecte, alaturi de cele locative, dezvoltate de Primarie in parteneriat public privat, in cartierul Tineretului, Lombului sau proiectul "Casarom" vor creste suprafata construita a capitalei Ardealului cu inca 500 de hectare.

Reprezentantii societatii "Tehnofrig" sunt in prezent in cautari febrile pentru un spatiu adecvat relocarii activitatii de productie a utilajelor de racire. Graba este explicata prin faptul ca firma a primit oferte ferme pentru cumpararea celor peste 11 hectare de teren pe care le detine in zona Garii orasului, de la investitori interesati sa dezvolte un complex comercial de tip hipermarket.

Pretul pentru care proprietarii "Tehnofrig" se agita sa isi relocalizeze afacerea se cifreaza undeva la 350-400 de euro plus TVA pentru un metru patrat de teren, deci undeva intre 4 si 5 milioane de euro fara TVA.

"Napolact" se vinde chiar si retrocedabil

Si reprezentantii concernului olandez "Friesland" vor decide, in 25 octombrie, cui si pentru ce suma vor vinde sediul administrativ al "Napolact". Acestia au demarat recent o cerere de oferte de cumparare a terenului si activelor situate in apropierea centrului orasului.

Conducerea fabricii a anuntat pentru prima data intentia relocarii in 2004, luand in calcul mutarea activitatii in judetul Satu Mare.

In ciuda incertitudinilor care planeaza asupra posibilitatii de a fi solicitat spre retrocedare, fapt acceptat public de catre olandezi in 2005, acestia se vor folosi la vanzare de un certificat din 1994, care atesta dreptul de proprietate asupra terenului si activelor. Agentii imobiliari apreciaza valoarea parcelei respective la minim 500 de euro metrul patrat, plus TVA.

Totodata in cazul mai multor interesati, pretul ar putea ajunge si la 600-700 de euro/mp, fara a iesi din sfera de investitie cu mare potential.

13 cu noroc pentru "Tricotaje Somesul"

Fabrica "Tricotaje Somesul" se intinde pe 18.000 de metri patrati situati in imediata apropiere a centrului istoric al municipiului. Procesul de relocare a inceput deja, activitatea de productie a tricotajelor fiind mutata pe platforma industriala a orasului, in hale inchiriate. Proprietarul "Tricotaje Somesul", Ioan Leanca, a optat pentru dezvoltarea pe locatie a unui proiect imobiliar.

Pe locul actualei fabrici a fost gandit un proiect imobiliar, care se afla in faza de consultari publice, pentru a obtine avizele de mediu. Potrivit unor surse din mediul de afaceri, negocierile de vanzare sunt destul de avansate, Leanca primind o oferta de circa 13 milioane de euro de la un cunoscut grup de investitori locali.

Blocuri si piscina in locul fabricii de rahat

Din fosta fabrica de dulciuri "Feleacul" va ramane numai amintirea. Aici va fi demarat proiectul "Rezident Park 2010", care se va intinde pe 2 hectare. Planul provizoriu al proprietarilor prevede ridicarea a 550 de apartamente cu 1 pana la 4 camere - intre 43 si 180 de metri patrati, cu gradinita proprie si piscina semiolimpica in interiorul ansamblului.

"Flacara" in regie proprie

Fabrica de confectii "Flacara" este, la randul ei, pe picior de plecare, directorul societatii, Vasile Leordean, fiind in cautarea unor hale de inchiriat. Cum industria usoara se sufoca odata cu intrarea in agonie a lohn-ului, acum se poate spune ca terenul valoreaza mai mult decat afacerea in sine.

Traditionalist si adept al lucrului facut cu mana sa, Leordean s-a apucat el insusi sa dezvolte proiectul imobiliar pe terenul firmei. Acesta a construit deja pe strada Ploiesti un bloc de apartamente, in regim subsol-parter-trei etaje si mansarda, pe care le-a si scos la vanzare cu preturi de peste 1.300 de euro/mp cu TVA inclus.

Ansamblul rezidential detine garaje la subsol, patru apartamente pe nivel si va fi completat in curand cu inca un bloc.

Productia lasa locul consumului

Si terenul ce apartine firmei de constructii "Caval" este, la randul sau, curtat. Situat in spatele primei cladiri-turn din oras - sediul BRD - amplasamentul are acum proiectat un mall de dimensiuni mai reduse, proiectat chiar de arhitectul-sef al judetului, Radu Spanu.

Potentialul investitiei a fost confirmat prin faptul ca proprietarul parcelei, Valeriu Gherman, a refuzat deja oferte de cumparare a terenului cu proiect cu tot de 5 milioane de euro.

Si procesatorul de carne si produse din carne "Oncos" a cumparat o hala in zona Lombului, in care se pregateste sa isi mute intreaga afacere. Patronul firmei, Vasile Onaca, incearca prin aceasta miscare sa fie cu un pas inaintea valului care transforma pe zi ce trece comuna Floresti intr-un cartier rezidential al municipiului Cluj-Napoca.

In locul fostei fabrici, a sediului si a depozitelor, Onaca a ridicat un spatiu de birouri pe care le-a si scos recent la inchiriere.

Fabricile vor avea capital pentru dezvoltare

In urma acestui val de achizitii societatile clujene vor avea asigurat un capital de lucru foarte mare, putand sa realizeze, astfel, in noile locatii investitii in retehnologizare si dezvoltare obligatorii pentru a putea rezista pe piata europeana.

Aceasta, in cazul in care proprietarii lor sunt cu adevarat interesati sa dezvolte domeniile de activitate pe care le-au cumparat la privatizare si nu doar sa profite de pe urma pozitiei favorabile pe care o aveau aceste fabrici.