Banca israeliana "Leumi Bank" si-a anuntat, ieri, la Cluj-Napoca, incheierea procesului de preluare si integrare a "Eurom Bank" - fosta "Dacia Felix" (BDF). Directorul general al "Leumi" din Romania, Laurentiu Mitrache, a anuntat ca institutia bancara straina intentioneaza sa "preia numai partile bune ale fostei banci "Dacia Felix", respectiv activele si personalul calificat".

Cel mai important activ al BDF este sediul central al fostei institutii bancare, o cladire istorica situata in centrul municipiului Cluj-Napoca. Institutia mai detine alte doua imobile in care functioneaza sucursala - in piata Unirii, si o agentie - in cartierul Marasti.

Laurentiu Mitrache a declarat, in mod paradoxal, ca in ceea ce priveste fostul sediu al BDF "asteapta oferte, sugestii, idei", fiind dipus sa negocieze "vanzarea, inchirierea sau rate". Singura problema pe care o cladire de asemenea valoare ar putea sa o aiba in ochii proprietarului se refera la valoarea simbolica a celui mai rasunator esec bancar din perioada recenta a Romaniei.

Sediul, stabilit pe placul "doamnei director"

Dorinta de delimitare a "Leumi" de tot ceea ce a reprezentat societatea-mama pe piata financiar-bancara este vizibila si din decizia de a stabili sediul central al acesteia la Bucuresti, desi structura de sucursale si filiale achizitionata a fost gandita intr-un sistem cu centrul in capitala Ardealului.

In lipsa unor argumente clare si economice, directorul "Leumi" a spus ca "o localizare a sediului central la Cluj-Napoca ar fi starnit revolta sotiei sale", care nu ar fi fost de acord cu acest lucru.

In acelasi ton a sunat si raspunsul la informatiile conform carora "Leumi" a luat la un moment dat in calcul preluarea societatii clujene de asigurare-reasigurare "Ardaf". Mitrache a afirmat ca daca "Leumi Bank" va dori sa aiba societate de asigurari, va apela cu siguranta la cea mai mare societate de profil din Israel.