Fostele active ale Oficiului Judetean de Turism Cluj au ajuns in administrarea societatii Unita Turism. Josef Goschy, patronul acesteia, se situeaza pe locul doi in topul mogulilor din industria hoteliera, dupa fratii Micula. Unita Turism se afla in proces cu administratia locala, deoarece doreste daramarea Crucii de pe Dealul Cetatuii.

Firma Unita Turism detine si administreaza 25 de hoteluri din Romania, printre care hotelurile Sport, Vladeasa, Belvedere si Casa Alba din Cluj-Napoca, iar in judet detine Campingul Faget si Complexul Fantanele Belis. Hotelurile comuniste care au apartinut de OJT Cluj au devenit azi adevarate mine de aur.

Vilele si hotelurile de lux au aparut in ultimii ani in Cluj ca ciupercile dupa ploaie. Preturile mari de cazare si nevoia tot mai acuta pentru deplasari in diverse zone ale tarii au facut ca turismul sa fie una dintre cele mai profitabile afaceri de dupa Revolutie.

Daca in perioada comunista majoritatea spatiilor de cazare faceau parte din Oficiul Judetean de Turism (OJT) Cluj, astazi ele stau sub sceptrul unei singure persoane, Josef Goschy, patronul holding-ului Unita Turism. OJT Cluj a fost infiintata in 1971. Dupa 30 de ani, in 1991, OJT Cluj s-a divizat in patru societati comerciale: SC Ariesul Turda, SC Somesul, SC Feleacul si SC Turism Transilvania.

Societatea Turism Transilvania a pastrat o buna parte din activele, respectiv spatiile fostului OJT Cluj, printre care intrau si Hotel Astoria, Hotel Belvedere, Hotel Colina, Hotel Napoca, Hotel Sport, Hotel Pax, Hotel Transilvania, dar si cabanele Faget 1, Faget Izvor, Faget Padure si campingul din Faget.

Inainte de Revolutie, OJT mai dispunea de diverse depozite in oras si de o cresa, precum si de mult controversatele Bai de la Someseni.

OJT - Turism Transilvania - Unita Turism

Din 1991, SC Turism Transilvania a prestat servicii in domeniul turismului, ponderea principala fiind activitatea hoteliera, cu servicii de cazare si masa. Totodata, societatea organiza sejururi si excursii in tara si in strainatate, prin agentia proprie de turism.

Avand in vedere liberalizarea pietei de dupa Revolutie, SC Turism Transilvania si-a pierdut in perioada 1990-1991 pozitia de prestator unic de servicii turistice. Cu toate acestea, in 2003, cota de piata a societatii in domeniul hotelier era de aproximativ 54%. Principalii concurenti ai SC Turism Transilvania erau SC Continental SA Cluj, RA Victoria Cluj si SC Univers T SA Cluj.

Pe langa hotelurile, motelurile si campingurile detinute, SC Turism Transilvania dispunea in cadrul hotelurilor si de magazine specializate in vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun. Majoritatea privatizarilor fostelor active OJT Cluj au avut loc in perioada 1994-1996.

La sfarsitul anului 2002, societatea a fost implicata in litigii privitoare la dreptul de proprietate asupra unor elemente din patrimoniu. Pe rol au fost depuse dosare de retrocedare pentru Cabana Faget I si Baile Cojocna. In anul 2003, SC Turism Transilvania a fost preluata de catre Unita Turism, unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din tara.

Initial, Unita Turism detinea 49,99% din capitalul Turism Transilvania, pentru ca in cele din urma structura actionariatului sa fie de 92, 31% pentru Unita, iar 7,69% alti actionari. Valoarea tranzactiei finale s-a ridicat la aproximativ 100 de miliarde de lei vechi. In acest fel, patronul Unita Turism, neamtul Josef Goschy, a pus mana pe majoritatea activelor fostului OJT Cluj.

Mostenitorii ruinelor

Problema cea mai mare legata de fostele active OJT din judet a gravitat in jurul Bailor Someseni. Acestea se afla intr-o situatie disperata, iar intreaga zona, pe care mai demult trona imperiul apelor termale, are nevoie urgenta de un investitor cu un capital mare si dotat cu hotararea de a “resuscita” complexul.

Baile Someseni nu mai apartin de Unita Turism, ci au fost retrocedate, iar actualii prorietari sunt mostenitorii doctorului Dominic Stanca si ai lui Radu Rusu. Cu toata stralucirea de mai demult, astazi toate bunurile complexului se afla in diferite stari de degradare si au nevoie de reparatii in functie de planurile de dezvoltare aplicate.

Complexul de la Someseni este alcatuit din doua bazine exterioare, bai cu namol sau cu apa termala, un restaurant, cafenele, camere single sau duble. Insa aproape toate acestea au ajuns la stadiul de ruine.

Inainte de retrocedare, fostul OJT, devenit intre timp Turism Transilvania, s-a spalat pe maini si a lasat Baile in gestiunea medicului deputat PRM Ioan Mihai Nastase, care insa nu a facut nimic din ce a promis, lasand complexul de izbeliste. Zona respectiva are mare potential turistic. Reabilitata si modernizata, ea ar aduce venituri frumoase unui eventual investitor.

Anul acesta a circulat inclusiv ideea potrivit careia Consiliul Judetean sau chiar Primaria municipiului Cluj-Napoca ar fi interesata de un eventual parteneriat cu actualii proprietari sau chiar de o preluare totala a complexului. Cu toate acestea, raspunsul oficial venit din partea Corneliei Trif, purtator de cuvant al CJ, a negat aceste informatii.

Unita face baie in piscina-strand

Fostul strand Municipal de pe langa Stadionul Ion Moina reprezinta o alta mina de aur care a apartinut initial OJT Cluj, mai apoi societatii Turism Transilvania, iar in ultimii ani lui Josef Goschy, prin Unita Turism. Strandul Municipal nu mai functioneaza de peste cinci ani. Cu toate acestea, pana in 2000, era unul din cele mai selecte stranduri din oras.

Avea trei bazine, trambulina, cabine de schimb, dusuri si loc de joaca pentru copii, in suprafata de 12.378 mp. Strandul a fost scos la vanzare in urma cu aproape jumatate de an pentru suma de 5 milioane de euro. Pretul foarte mare se explica prin faptul ca terenul se afla intr-o zona aerisita, cu multa verdeata, deci cu un urias potential imobiliar.

Asa cum publicatiile Trustului Gazeta au mai dezvaluit, strandul Municipal si-a gasit deja un cumparator, in persoana fostului patron al televiziunii prin cablu Portal, Jakab Erno. Contractul de optiune de cumparare dintre Jakab Erno si Unita Turism a fost facut pe o perioada de un an.

Potrivit unor surse, Jakab Erno ar dori sa construiasca pe terenul respectiv cladiri de birouri, alaturi de o piscina care sa suplineasca distrugerea strandului. Aceasta conditie i-a fost impusa lui Jakab Erno de catre primarie, pentru eliberarea tuturor autorizatiilor de care va avea nevoie pentru a construi pe terenul de 12.378 mp.

Primaria isi poarta crucea in instanta

Un alt subiect “sensibil” pentru Unita Turism este celebra Cruce de pe Dealul Cetatuia. Aceasta a devenit un subiect de disputa in instanta intre societatea lui Josef Goschy si administratia locala. Problema a aparut, deoarece Unita doreste demolarea monumentului cu pricina, care se afla pe terenul ei.

Actionarul majoritar, germanul Josef Goschy, intentioneaza sa elibereze de toate constructiile cei 720 de mp pe care se afla situata imensa cruce metalica. Astfel, in cererea de chemare in judecata, el cere Consiliului Local si primarului Emil Boc eliberarea proprietatii de constructiile si amenajarile efectuate pe terenul respectiv.

Reprezentantii Unita sustin ca terenul respectiv se afla in posesia firmei inca din anul 1974, iar din noiembrie 1994 proprietatea e atestata printr-o Hotarare de Guvern.

Privatizari si retrocedari

Desi soarta Crucii este inca incerta, ceea ce e sigur este ca Unita nu are motive sa se planga. Cu toate ca pe parcursul timpului mai multe cladiri au fost retrocedate proprietarilor de drept, societatea detine mai multe hoteluri si cabane in tot judetul. Hotelul Astoria a fost primul imobil vandut. Acesta a fost cumparat in 1994, prin Hotarare de Guvern, de catre Camera de Comert Cluj.

In 1996, Executivul a aprobat transmiterea tot cu plata a fostului restaurant Casino din Parcul Public din patrimoniul SC Turism Transilvania SA in patrimoniul Societatii Romane de Televiziune, pentru sediul Studioului Teritorial de Televiziune Cluj-Napoca. Fostul Hotel Colina a fost si el retrocedat si a ajuns in domeniul Ministerului de Interne.

Vechiul hotel Central a devenit Hotel Melody in urma privatizarii prin FPS. Hotelul de pe Josza Bela nr.1 a fost vandut, iar cel din Piata Garii nr.4, fostul Hotel Pax, a fost privatizat. Cu toate aceste retrocedari sau vanzari de imobile, societatea a ramas cu suficiente active in proprietate.

Mizerie la camping

Cu toate ca turismul este o afacere profitabila, se pare ca sumele castigate, desi impresionante, nu se intorc mereu in reabilitarea sau modernizarea hotelurilor sau a cabanelor detinute.

Vara aceasta, inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului au efectuat controale la mai multe unitati de cazare din judet, pentru a verifica daca starea functionala, calitativa si igienica a spatiilor aferente este corespunzatoare.

Astfel, inspectorii ANPC au sesizat nereguli la SC Unita Turism Holding Camping Faget, unde au constatat ca mocheta este asezata pe pavimentul neigienizat, ca lipsesc recipientii pentru colectarea reziduurilor menajere, ca paharele sunt insuficiente, iar igiena lasa de dorit din cauza resturilor menajere si a prafului.

Josef Goschy in topul mogulilor din industria hoteliera

Firma Unita Turism detine si administreaza 25 de hoteluri din Romania, care se afla in patrimoniu propriu sau la care detine actiuni. Doar in Cluj-Napoca, societatea detine hotelurile Sport, Vladeasa, Belvedere si Casa Alba, iar in judet detine Camping-ul Faget si Complexul Fantanele Belis.

Neamtul Josef Goschy face parte din clubul select al celor noua oameni care detin hoteluri ce valoreaza peste 700 milioane euro. Acesti noua oameni de afaceri detin cele mai importante 81 de unitati de cazare din turismul autohton, circa 30.000 de locuri de cazare, adica aproape 9% din capacitatea totala a Romaniei. Un numar de 14 hoteluri dintre acestea sunt clasificate la patru si cinci stele.

Cireasa de pe tort o constituie afacerile hoteliere ale fratilor Micula. Ioan si Viorel Micula detin 12 hoteluri pe litoral, cumparate la privatizarea din 2002, plus inca patru unitati in judetul Bihor. In total, 3.180 de camere, a caror valoare de piata ajunge la circa 32 milioane euro. Cifra de afaceri realizata din activitatea turistica ajunge aproape de 10 milioane euro.

Josef Goschy se afla pe locul secund in topul mogulilor din industria hoteliera, cu 2.520 camere. Valoarea de piata a proprietatilor Unita Turism Holding, al caror actionar majoritar este omul de afaceri, se ridica la 145 milioane dolari.

Josef Goschy a mai investit sume fabuloase in hotelul Moldova Iasi, hotelurile Deva si Sarmis din Deva, hotelul Transilvania Alba Iulia, hotelul Fantanele si hotelulul Traian din Drobeta Turnu-Severin.

Fostele active ale Oficiului Judetean de Turism Cluj au ajuns in administrarea societatii Unita Turism. Josef Goschy, patronul acesteia, se situeaza pe locul doi in topul mogulilor din industria hoteliera, dupa fratii Micula. Unita Turism se afla in proces cu administratia locala, deoarece doreste daramarea Crucii de pe Dealul Cetatuii.

Firma Unita Turism detine si administreaza 25 de hoteluri din Romania, printre care hotelurile Sport, Vladeasa, Belvedere si Casa Alba din Cluj-Napoca, iar in judet detine Camping-ul Faget si Complexul Fantanele Belis. Hotelurile comuniste care au apartinut de OJT Cluj au devenit azi adevarate mine de aur.