Castanul comestibil intre viata si moarte

Prin Directia Silvica Baia Mare Statul Roman detine pe teritoriul judetului Maramures aproximativ 480 de hectare pe care sunt plantati castani comestibili. Teritoriul in cauza este impartit pe trei ocoale silvice: Baia Mare, Baia Sprie si Tautii Magheraus.

Intre anii ’60 -’70, statiunea pomicola Tauti, a introdus in cultura castani comestibili proveniti din Franta. Din nefericire, castanii introdusi in cultura erau infestati cu ciuperca Cryphonectria parasitica, in termeni populari aceasta boala numindu-se cancerul de scoarta.

Arboretul de castan comestibil din zona Baii Mari este ocrotit prin lege inca din 1962, fiind astfel prima si cea mai mare arie protejata de acest fel din tara. La ora actuala arborii de castan sunt afectati in proportie de aproape 100 % de acest cancer de scoarta, o boala foarte agresiva, cu o evolutie rapida, care a produs pagube mari in ultimii douazeci de ani.

Directia Silvica, in colaborare cu alte institutii de profil, se straduieste sa combata aceasta adevarata epidemie, actiune ingreunata de proprietarii care au primit - prin retrocedare - zone pe care se afla astfel de arbori care, daca raman netratati contribuie la intretinerea continua a focarului.

Despre boala care omoara castanul comestibil, despre tratamentul salvator si despre problemele aparute pe parcurs in combaterea bolii, am stat de vorba cu directorul tehnic al Directiei Silvice Baia Mare, inginer sef Mihai Sajerli.

Ciuperca criminala

Ciuperca care a afectat in ultimele doua decenii castanii comestibili din zona Baii Mari ataca violent trunchiul si ramurile arboretelor, fapt care duce la uscarea zonei superioare a locului afectat. Scoarta devine rosiatica in faza incipienta, urmand sa apara pete galbene, urmate de crapaturi cu numeroase linii longitudinale.

Suprafata cuprinsa de ciuperca se usuca, moare, scoarta se desprinde si cade. Ciuperca se inmulteste in toate anotimpurile, rezultand un numar mare de spori care sunt raspanditi prin vant, prin apa de ploaie, prin insecte si chiar prin uneltele nedezinfectate care se folosesc la taierea ramurilor bolnave.

Ciuperca care a afectat castanii comestibili din zona noastra provoaca blocarea vaselor de alimentare cu seva a arborilor, motiv pentru care acestia nu mai infloresc si mor. “Deoarece ea este extrem de violenta, cercetatorii straini au incercat sa o contracareze ani in sir, avand in vedere ca in Occident cultura castanului se desfasoara pe scara larga.

Intr-un final au gasit solutia, solutie pe care am incercat si noi sa o aplicam in zona noastra. Nu numai in Baia Mare, ci in toata tara, in zonele unde exista castan comestibil. Solutia implementata de noi a fost preluata de la greci.

Acest tratament consta in injectarea in scoarta arborilor a unei solutii care contine spori de ciuperca hipovirulenta, ce intra in competitie cu ciuperca deja existenta in arborele respectiv, luand nastere automat un antagonism intre cele doua” ne-a declarat Mihai Sajerli. Tot el, ne-a explicat mai clar ce inseamna acest proces.

Cele doua ciuperci, intrand in antagonism una cu cealalta, se neutralizeaza reciproc. Nu se vindeca, nu dispar, doar se neutralizeaza, urmand ca natura sa isi faca treaba in continuare. Primul pas in contracararea ciupercii, a fost identificarea tulpinii care actioneaza in zona Baii Mari. Spre diferenta de francezi, care au peste 200 de tulpini identificate, in Baia Mare exista doar doua.

Peste 15 ani (poate!) vom avea iar castani sanatosi

De doi ani de zile se deruleaza un program la nivelul Directiei Silvice Baia Mare. Inclusiv in rezervatia de castani a Academiei Romane a fost aplicat acest tratament, la ocoalele din Baia Sprie si Tautii Magheraus. Tratamentul a fost aplicat si la padurile de castan detinute de Primaria Baia Mare, printr-un parteneriat public privat cu Institutul de Cercetare si Amenajari Silvice Bucuresti.

“Facem eforturi ca, in cativa ani de zile sa tratam toate arboretele de castan. Rezultatele deja se vad si speram sa reusim sa salvam in zona castanul comestibil.

Desigur, arboretele batrane productive de castan sunt afectate integral, fapt pentru care estimam ca in urmatorii ani va exista o problema in productia fizica de castane pentru populatie, dar in urmatorii 15 ani s-ar putea sa avem arbore de castan neafectat.

Desigur, pentru ca acest lucru sa se poata intampla, trebuie respectata carantina fitosanitara impusa la vama” ne-a declarat Mihai Sajerli. Totodata el a facut o conexiune intre ciuperca care afecteaza castanii si gandacul de Colorado, care a fost adus tot din strainatate si se raspandeste singur, neavand nici un dusman natural care sa-i opreasca reproducerea.

Castani paziti mai ceva ca-n filme

Castanele, facand parte din fondul forestier, sunt pazite la fel ca si orice padure, ca oricare arbore din proprietatea statului. Adica, foarte bine. Sunt pazite nu doar de personalul silvic, ci si de alte treizeci de persoane, sezonieri care sunt angajati pentru perioada de recoltare.

Chiar si cu acest efectiv de paza, se mai intampla sa se trezeasca unii mai “destepti” decat prevede legea, care se avanta sa jecmaneasca arborii de castani. Acestia sunt insa prinsi mai mereu, moment dupa care li se intocmesc actele de contraventie sau de infractiune, dupa caz. Politia si jandarmeria, joaca un rol important in protectia efectivelor de castani comestibili.

Mihai Sajerli spune ca exista o colaborare foarte buna intre cele doua institutii enumerate mai sus si Directia Silvica Baia Mare.

Cheltuieli mai mari decat profitul. Productia de castane a scazut cu 40 % fata de anul trecut

Productia de castane a Directiei Silvice Baia Mare se valorifica atat la persoane fizice cat si la firme.

Exista si asa numitele centre de fructe, unde castanele sunt conservate pana la comercializare, si, precum ne-a declarat chiar Mihai Sajerli, “se valorifica fara nici o discutie”.

Anul acesta, kilogramul de castane la Directia Silvica s-a vandut cu sume cuprinse intre 150-170 de mii de lei vechi, aceste preturi incluzand cheltuielile necesare recoltarii, prelucrarea, depozitarea, transportul si, desigur, acea marja, destul de mica, de profit.

Fata de anii trecuti, suma la care sunt scoase spre comercializare castanele, nu a crescut, a scazut insa productia. “Acest an a fost unul destul de neprielnic pentru productia de castane si nu numai. |n comparatie cu anul trecut, productia de seminte a scazut foarte mult.

Productia de castane a scazut si ea cu 40 %, ceea ce este foarte mult de la un an la altul. Avem foarte multi arbori afectati, sa nu mai pomenim de faptul ca acei arbori care mor, nu mai produc. Arborilor tineri le ia cativa ani buni ca sa ajunga la maturitate, ca sa poata produce fruct”.

Cheltuielile sunt foarte mari insa, profitul nici pe departe nu atinge cota cheltuielilor. Directia Silvica a cheltuit pe acest proiect derulat de doi ani, aproximativ doua miliarde si jumatate de lei, producerea ciupercii hipovirulente fiind una foarte dificila. Productia nu este doar costisitoare ci si inceata, procesul de vindecare si de tratare a castanilor fiind astfel incetinit.

Studiul prin care s-a ajuns si la tratamentul salvator a fost facut de catre Institutul de Cercetare si Amenajari Silvice Bucuresti, de catre doctorii ingineri Chira si Bolea, doi oameni pasionati care se ocupa de acest lucru de multa vreme.

Datorita lor functioneaza procedura de tratare a castanilor afectati de ciuperca. “Nu ajunge doar ca arborele afectat sa fie taiat si lasat la fata locului, lemnul de castan afectat de ciuperca este ars in totalitate, pentru distrugerea eficienta a sporilor rezistenti ai ciupercii”, a mai precizat Mihai Sajerli.

Proprietarii privati de castani comestibili - piedica in calea vindecarii

"Intampinam, din pacate, o problema in privinta careia noi nu putem face multe lucruri. Proprietarii privati de terenuri unde exista castan comestibil. Ei nu inteleg foarte bine despre ce este vorba si avem probleme cu implementarea vaccinului in zonele respective.

Ei nu stiu ce vrem sa le facem, ce reprezinta substanta respectiva, nu pricep foarte multe... |n zonele adiacente, vecine cu suprafetele noastre ne bazam pe faptul ca se vor raspandi cu ajutorul vantului si sporii acestei tulpini hipovirulente, dar sunt zone intinse pe coastele dinspre Tautii de Sus, Baia Sprie, care sunt detinute de catre persoane fizice, unde nu avem acces...

Este o problema mare... Desi pentru acesti proprietari privati, costul tratamentului este zero! Macar sa ne lase sa facem noi, ca sa salvam castanul din zona Baii Mari. Noi avem interesul nu doar de a vindeca padurile statului.

Degeaba vindeci padurile statului daca vecinul are castani bolnavi. |ncercam sa vindecam pe toata zona, chiar si pe cea a proprietarilor privati, ca sa nu mai avem probleme cu boala.

Boala in momentul de fata nu mai are de unde sa vina din alta parte decat de la noi” ne-a declarat inginerul sef al Directiei Silvice Baia Mare, Mihai Sajerli. Proprietarii in cauza nu pot fi constransi legal sa accepte tratamentul, exista doar speranta ca acestia vor intelege necesitatea aplicarii acestuia.

In ciuda eforturilor mari, castanul comestibil, una dintre emblemele Baii Mari, risca sa dispara. Disparitia trebuie stopata cu orice pret. Castanul comestibil trebuie salvat.