Compania producatoare de medicamente "Terapia" SA a obtinut la ultima sedinta de Consiliu Local patru parcele de teren in Cluj-Napoca, cu ajutorul carora reuseste sa isi intregeasca frontul proprietatii, adica deschiderea la strada a fabricii. In schimbul celor patru parcele, libere de constructii, "Terapia" a dat un alt teren, situat pe strada Iuliu Coroianu, nr.5, pe care exista un complex de cladiri in care isi desfasoara activitatea Liceul de Chimie, care de-a lungul timpului a pregatit multi specialisti pentru companie.

La o prima vedere, "Terapia" a propus sa cedeze administratiei locale un teren cu valoare mai mare, in schimbul unor parcele mai putin valoroase.

Conform evaluarilor efectuate la cererea companiei de catre evaluatorul "Darian Rom Suisse" SRL, depuse la dosar de catre solicitant, terenul pe care il ofera este de 2.639 de mp, avand o valoare de 460.000 de euro, iar cele patru parcele pe care le solicita, se intind, cumulat, pe peste 7.164 de metri patrati si au o valoare de 306.890 de euro, adica mai putin de 43 de euro pentru un metru patrat.

Suprafata pe care "Terapia" o ofera cu generozitate comunitatii locale este ocupata, insa, in prezent cu cladiri si constructii anexe in care functioneaza Grupul Scolar de Chimie Industriala. In schimb, parcelele solicitate ofera, asa cum se poate vedea si in schita de situatie, front compact considerabil la doua mari strazi din Cluj-Napoca.

Mai mult, terenul primit de "Terapia" este liber de constructii si este cu 4.461 mp mai mare decat cel dat Primariei de companie.

Teren subevaluat

Surse de pe piata imobiliara ne-au informat ca, inainte de a vinde companiei "Ranbaxy", vechiul actionar al "Terapia", fondul american de investitii "Advent", a incercat sa valorifice imobiliar 7 hectare de teren, cu fostele cladiri dezafectate ale fabricii, cerand un pret de 110 euro pe mp.

Potrivit evaluatorului Adrian Vascu Ð managing-partner la "Darian Rom Suisse", "acest teren avea sarcini de mediu rezultate din dezafectarea fabricilor", prin urmare ar fi avut un pret mai mic decat pretul pietei. Cu toate acestea, terenurile Primariei nu sunt afectate de astfel de sarcini de mediu, ele fiind libere de constructii si parte a domeniului public.

In prezent, potrivit agentilor imobiliari clujeni, pretul unui metru patrat de teren cu front mare la strada a crescut la 150 de euro. Spre exemplu, la cateva sute de metri distanta de "Terapia", pe strada Fabricii, lantul de supermarketuri "Kaufland" a platit 200 de euro/mp pentru parcela respectiva.

Astfel, daca terenurile Consiliului Local ar fi fost valorificate pe piata libera, prin licitatie, administratia locala ar fi incasat peste un milion de euro. Vom solicita Primariei si Consiliului Local Cluj un raspuns privind motivul pentru care nu a fost facuta o evaluare comandata de ei si cel pentru care nu s-a facut licitatie publica pentru valorificarea terenurilor.

Responsabilitatea sociala a "Terapiei" aduce profit

"In primul rand, dorinta companiei noastre este de a gasi, impreuna cu Consiliul Local, o solutie cat mai favorabila tuturor partilor implicate pentru functionarea Liceului de Chimie in locatia din Cluj-Napoca, str. Iuliu Coroianu nr. 5 (fosta str. Deltei).

In aceasta locatie a functionat, de peste 20 de ani, si functioneaza si in prezent Liceul de Chimie, care a pregatit specialisti pentru "Terapia". Intrucat, in ultimii ani, locatia din str. Iuliu Coroianu nr. 5 nu aducea nici un venit ci dimpotriva genera pierderi, actionarii "Terapia" au decis sa puna in vanzare aceasta locatie.

Astfel, inca de la inceputul anului 2004 compania noastra a solicitat atat Inspectoratul Scolar, cat si Liceului de Chimie gasirea unei solutii pentru ca acesta sa repuna locatia din str. Iuliu Coroianu nr. 5 la dispozitia proprietarului ("Terapia" SA). Insa din lipsa unui alt spatiu adecvat in care liceul sa-si poata desfasura activitatea, eliberarea locatiei a fost imposibila.

Aceasta a dus la nevoia gasirii unei solutii care sa asigure atat continuarea activitatii liceului, cat si eliminarea pierderilor pe care compania noastra le inregistra sistematic cu locatia din str. Iuliu Coroianu nr. 5.

Deoarece compania noastra, in calitate de cetatean responsabil si preocupat de comunitatea locala, a inteles situatia in care se afla Liceul de Chimie, a subscris la aceasta solutie. Prin solutia actuala, schimbul de proprietati, compania noastra a fost de acord ca sporul de valoare al terenului de pe str.

Iuliu Coroianu sa ramana in folosul comunitatii", a declarat Dragos Damian, CEO al companiei "Terapia".

Daca interesul firmei ar fi fost cu adevarat cel de a fi un "cetatean responsabil social", ar fi putut sa nu solicite un schimb, dupa cum am demonstrat, avantajos pentru companie, ci sa opteze pentru o donatie. Din afirmatiile lui Dragos Damian, rezulta ca locatia din Iuliu Coroianu aducea sistematic pierderi companiei.

Adica, prin schimb, "Terapia" a scapat si de pierderile provocate, a obtinut si terenuri valoroase, reusind si performanta de a face un act "de responsabilitate sociala", de adevarat "cetatean responsabil si preocupat de comunitatea locala".

Istoria terenului de sub Liceul de Chimie

"Terapia" SA a functionat in locatia de pe Str. Iuliu Coroianu nr. 5 inca din anul 1923, iar din 1976 compania si-a mutat treptat activitatea in actuala locatie din str. Fabricii nr. 124. Compania este proprietarul tabular (de carte funciara) al locatiei de pe str. Iuliu Coroianu nr. 5.

"Terapia" SA a dobandit dreptul de proprietate asupra acestei locatii in urma privatizarii, cand a platit Statului Roman (prin fostul FPS) intreg pachetul de actiuni in care a fost inclusa si locatia de pe str. Iuliu Coroianu.