Doi avocati din cadrul Baroului Timis si un lichidator judiciar au fost trimisi in judecata pentru fapte de coruptie, dupa ce procurorii DNA au finalizat, ieri, actul de inculpare. Alti patru judecatori, suspectati de luare de mita, au beneficiat de solutii de neincepere a urmaririi penale, din lipsa de probe.

Procurorul-sef al DNA Timisoara, Vlad Speriusi, a anuntat ca dosarul a fost trimis, ieri, la Tribunalul Bistrita-Nasaud, unde se va judeca procesul de fond intentat impotriva avocatilor si a lichidatorului judiciar.

La solicitarea procurorilor Anticoruptie timisoreni, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis stramutarea cauzei la o alta instanta decat cea din judet, pentru a se evita orice suspiciune legata de eventuala impartialitate a judecatorilor din Banat, date fiind inerentele relatii de amicitie dintre inculpati si unii magistrati.

Conform rechizitoriului, avocata Edit Lazar urmeaza sa raspunda penal pentru trafic de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata, iar co-inculpatii Calin Clopina (avocat) si Vladimir Pavel Kasai (lichidator judiciar) vor da socoteala pentru complicitate la trafic de influenta.

Pentru prima data reprezentantii DNA au facut publice identitatile celor patru judecatori timisoreni al caror nume a fost vehiculat in acest dosar, cu precizarea ca "din lipsa de probe, impotriva acestora s-a dispus neinceperea urmaririi penale".

Este vorba despre Mircea Godea, Victor Ionescu si Ramiro Mancas, judecatorii care urmau sa solutioneze recursul resiteanului, precum si Danut Diaconescu, de la Tribunalul Timis, despre care existau indicii ca ar fi avut rol de intermediar intre Kasai si cei trei colegi ai sai de la Curtea de Apel.

"Telefoanele judecatorilor au fost interceptate timp de 48 de ore, insa nu au rezultat indicii care sa conduca la savarsirea unor infractiuni", a mai precizat, ieri, procurorul-sef al DNA Timisoara, Vlad Speriusi. S-a stabilit ca avocata Lazar a pretins unui client de-al sau din Resita suma de 15.000 de euro ca sa-l scape de o condamnare penala pentru ultraj, mai sustin procurorii.

Potrivit anchetatorilor, la inceputul lunii septembrie, avocata i-a sugerat resiteanului ca poate "cumpara" bunavointa completului de judecata de la Curtea de Apel Timisoara, care urma sa pronunte o decizie definitiva in cazul acestuia.

Acuzarea mai sustine ca detine probe audio si video care atesta ca resiteanul ar fi platit in doua transe (o data 5.000, iar apoi 7.000 de euro) suma convenita, urmand ca diferenta pana la 15.000 de euro sa fie achitata dupa pronuntarea sentintei definitive, favorabile denuntatorului.

"In activitatea sa infractionala, avocata Lazar Edit a fost sprijinita de coinculpatii Clopina Calin si Kasai Vladimir Pavel", mai sustin procurorii Anticoruptie. De altfel, mare parte din bani (11.450 de euro) au fost descoperiti asupra lui Kasai, despre care anchetatorii sustin ca ar fi fost intermediarul "afacerii".

Cat priveste implicarea avocatului Clopina, anchetatorii au mentionat ca acesta este cel care ar fi predat suma de bani "intermediarului". Desi avocatul lui Lazar, Arcadie Anastasescu, a declarat ca cei 15.000 euro au fost trecuti in contractul de asistenta juridica, reprezentand "onorariu de succes", procurorii au decis ca acel document este fals.

DNA sustine ca "onorariul de succes" nu se poate percepe decat in cazul proceselor civile, nu si in cele penale.

Ar mai trebui spus ca cei doi avocati acuzati de fapte de coruptie au fost pusi in libertate, saptamana trecuta, de un complet de judecata al Curtii de Apel Timisoara, mai putin intermediarul afacerii, Vladimir Kasai. Masura luata a starnit o adevarata disputa intre judecatori si DNA, vehiculandu-se ca decizia ar fi avut la baza relatii de cumetrie intre avocati si unii magistrati.