Comitetele elevilor de la Colegiul Unitarian “Janos Jsigmond” si de la liceul “Apaczoi Csere Janos” din Cluj au comemorat luni seara, in fata Universitatii Babes-Bolyai, implinirea a 50 de ani de la revolutia din Ungaria.

Aproximativ 300 de tineri maghiari au aprins lumanari si faclii, dupa care au pornit catre cimitirul central, unde s-au oprit la mormantul poetului Dsida Jeno. Scenariul evenimentului a fost gandit in concordanta cu faptele simbolice petrecute in timpul revolutiei din 1956.

Revolta studenteasca anticomunista de la Budapesta, de acum o jumatate de veac, a izbucnit in data de 23 octombrie, dupa ce tinerii au manifestat, pe 22 octombrie seara, in fata parlamentului. Manifestatia a fost inabusita in mod brutal de catre trupele sovietice in mai putin de doua saptamani.

Peste 25.000 de insurgenti maghiari si 7.000 de militari sovietici au fost ucisi, alte mii au fost raniti, iar aproximativ un sfert de milion de maghiari au parasit tara ca emigranti.

Revolutia a avut ecouri si in Transilvania, unde, la Cluj, in data de 1 noiembrie, intelectuali maghiari si romani s-au strans in cimintirul mare si si-au manifestat public solidaritatea cu evenimentele din Ungaria. Multi dintre ei au fost ulterior condamnati la inchisoare de catre regimul comunist.

“Au trecut 50 de ani de cand protestul studentilor din Budapesta si cel de solidaritate din Polonia au scos pe strada sute de mii de persoane. Am organizat acest eveniment cu atat mai mult cu cat Imre Nagy, liderul revolutiei, a murit in Romania, in conditii necunoscute”, au declarat organizatorii.