Turismul constantean sufera in acest moment o serie de modificari de anvergura, investitorii facand rocade spectaculoase sau renuntand pur si simplu la afacerile pe care le aveau pe litoral. Destinele celor care pana vara aceasta erau considerati stapanii litoralului se despart in moduri uneori dramatice, iar piata s-a umplut deja de zvonuri dintre cele mai incredibile.

La baza acestor mutari se afla fara doar si poate spectrul integrarii europene, momentul zero al turismului romanesc. Asa se face ca anul viitor aproape toate hotelurile de pe litoral vor avea alti proprietari, fostii stapani chinuindu-se sa scape de faliment sau orientandu-se catre alte medii de afaceri.

Cele mai flagrante exemple in acest sens sunt evolutiile a doi dintre cei mai mari operatori de turism de pe litoral: SIF Transilvania si fratii Micula. Fondul are o crestere spectaculoasa a veniturilor, iar bursa raporteaza aproape zilnic recorduri depasite de acest SIF.

La polul opus, din ce in ce mai multe voci sustin ca imperiul fratilor Ioan si Viorel Micula, din care faceau parte si 16 hoteluri pe litoral, se afla in pragul colapsului.

Coincidenta sau nu, declinul fratilor Micula pare a se fi accelerat din momentul in care SIF Transilvania a inceput sa-si vanda pe banda rulanta participatiile la hotelurile in care „fratii chimici” erau actionari majoritari.

Rand pe rand, SIF Transilvania a vandut partile de 39,62% pe care le detinea la hotelurile Clabucet, Romanta Estival, Club Estival 2002, Balea Estival, Terra Estival, iar lista poate continua. Milioanele de euro astfel obtinute s-au dus apoi in investitii ferite de „profesionalismul” unor parteneri precum fratii Micula.

La randul lor, acestia au afisat o tacere suspecta, renuntand la asocierea cu fondul de investitii destul de usor si fara a cumpara in schimb pachetele SIF, pentru a lua in proprietate deplina toate hotelurile de pe litoral.

Se pare ca European Drinks si sutele sale de firme satelit nu mai detin banii necesari pentru astfel de achizitii, iar fratii Micula au anuntat ca vor renunta oricum la toate afacerile nerentabile, urmand a se concentra exclusiv asupra alcoolului si bauturilor racoritoare.

Cu toate acestea, nu au renuntat la nici un hotel din cele 16 pe care le detin pe litoral, aproape 3200 de camere urmand sa etaleze aceleasi conditii mizerabile si in vara anului 2007. Singura explicatie este cea pe care au oferit-o fostului presedinte al Autoritatii Nationale pentru Turism, Micula marturisindu-i lui Ovidiu Marian ca asteapta sa vina UE sa le cumpere hotelurile.

O afacere excelenta pentru ei, din moment ce au dat pe ele sume neglijabile de bani, prin bunavointa unei guvernari social-democrate care le-a permis sa preia fraiele turismului de pe litoral desi inregistrau datorii de sute de miliarde de lei la stat.

Anii au trecut, iar fratii Micula si-au recuperat oricum mare parte din investitiile ilegale, inseland vara de vara turistii care cumparau sejururi la hotelurile lor. In ciuda deselor propuneri de investitii venite din partea SIF Transilvania, miliardarii de carton au refuzat sa bage vreun ban pe litoral.

In cele din urma, fondul transilvan de investitii a decis sa-si separe numele de rusinea pe care o reprezenta deja asocierea cu Micula si a vandut tot.

Un singur contra-exemplu este suficient pentru a demonstra rea- vointa miliardarilor bihoreni: compania Turism Hoteluri Restaurante (THR) Marea Neagra, la care SIF Transilvania este actionar majoritar, cu 87%, a avut un profit considerabil in acest an.

Firma care detine 14.800 locuri de cazare in statiunile Eforie, Venus, Saturn si Mamaia a avut la sfarsitul trimestrului al treilea un profit de peste doua milioane euro. Acest lucru nu a fost posibil in hotelurile in care fratii Micula erau majoritari, iar miliardarii par sa plateasca pentru dezinteresul lor.

Surse din cadrul companiilor controlate de cei doi bihoreni sustin ca primele victime ale falimentului fratilor Micula sunt produsele sale mass-media: cotidianul Realitatea Romaneasca, televiziunile National TV si N 24 si postul de radio National FM. Deja angajatii nu si-au mai primit de cateva luni salariile, situatia acestora fiind de-a dreptul disperata.

Singurul post care merge bine si urmeaza sa fie mutat din Bucuresti la Oradea pentru a deveni transfrontalier este Taraf TV. Celelalte sunt insa sufocate de datorii, fratii Micula nemaiavand bani nici pentru ratele de leasing ale aparaturii din studiouri.

Dovada a disperarii lor, fratii Micula au dat statul in judecata pentru ca au pierdut facilitatile pe care le primeau in zona defavorizata a Muntilor Apuseni.

Mai mult, afacerea cu alcool, motorul bunastarii lor a fost la un pas de a falimenta brusc, dupa ce Ministerul de Finante a decis sa interzica productia si comercializarea de alcool pentru firma Scandic Distilleries, la propunerea ANAF, care si-a pus mainile in cap in urma unui control efectuat la firma fratilor Micula.

Deocamdata, acestia au obtinut o anulare a verdictului final, contestand in instanta decizia ANAF. Dar, privind in ansamblu, pentru doi dintre cei mai bogati afaceristi din Europa falimentul a inceput deja numaratoarea inversa.