Primaria orasului Ocna Mures (judetul Alba) va trebui sa acorde un apartament ANL unei familii tinere care si-a castigat acest drept in instanta. Problema este, insa, aceea ca pana la finalizarea procesului autoritatile locale au impartit locuintele, iar alte familii s-au mutat in spatiile respective.

Impartirea acestor apartamente a fost inca de la inceput una cu scandal, nelipsind atribuirile catre rude ale membrilor comisiei, nerespectarea punctajelor si alte abuzuri reclamate de cei care nu au reusit sa obtina locuinte construite prin ANL.

Primaria se afla, astfel, intr-o situatie ciudata. Este obligata de instanta sa acorde un apartament Catalinei Stefan si sotului acesteia (dupa ce, in prima faza, femeia nu a obtinut punctajul necesar), insa nu mai are locuinte libere intrucat ceilalti solicitanti s-au mutat deja acolo. Si asta, deoarece administratia locala nu a asteptat finalizarea procesului cu familia de tineri.

Catalina Stefan a aratat in documentele depuse la Tribunalul Alba ca Primaria nu a respectat legea in cazul impartirii locuintelor. Potrivit spuselor femeii, nu au fost afisate nici criteriile, nici lista solicitantilor. De asemenea, autoritatile locale au solicitat reactualizarea dosarelor intr-un timp foarte scurt.

In data de 10 martie 2006, in jurul orei 15, vinerea, sotul acesteia a fost anuntat ca pana luni, in 13.03, dosarul trebuie sa fie actualizat, lucru imposibil. Din cauza interpretarilor unor documente prezentate de cei doi soti (este vorba despre actele de studii si despre situatia locativa), familia Stefan a pierdut repartitia.

Desi acestia au facut contestatie, primarul Sorin Cristea a supus aprobarii consilierilor locali lista de repartizare, desi ar fi trebuit sa astepte. Conform legii, "lista de repartizare se supune aprobarii Consiliului Local si va fi data publicitatii prin afisare la un loc accesibil publicului" si "lista aprobata ramane definitiva dupa rezolvarea eventualelor contestatii".

Greseala indreptata peste doi ani

In replica, edilul a spus ca familia Stefan va primi o locuinta in viitorul bloc ANL, cu 28 de apartamente, care va fi construit in oras peste doi ani. Deocamdata constructia se afla in faza de proiect, cu finantarea aprobata, dar inca nedeblocata.

In plus, primarul a spus ca in momentul in care a pus in practica hotararea de CL, adica a distribuit apartamentele, nu stia de procesul cu Catalina Stefan.

Sorin Cristea a mai spus ca are rezerve si privind modul in care s-a emis hotararea de instanta, dar nu a dorit sa comenteze. El a afirmat doar ca unele documente au fost aduse ulterior si depuse la dosar.

Scandalul locuintelor ANL de la Ocna Mures a izbucnit in iunie 2005, cand apartamentele au fost repartizate in cadrul unei sedinte extraordinare. Printre "norocosi" se numarau chiar si rude de gradul intai ale membrilor comisiei. Pana la urma, din cauza scandalului creat, hotararea a fost revocata si componenta comisiei de repartizare a fost schimbata.

Problemele nu s-au rezolvat, insa, nici asa, intrucat intre timp unii dintre cei care si-au depus dosarele au depasit varsta legala de 35 de ani, pana la care puteau primi asemenea locuinte.