Casele de asigurari de sanatate compenseaza unele servicii medicale stomatologice, partial sau integral, asiguratilor care au peste 18 ani. In schimb, urgentele stomatologice sint tratate gratuit, indiferent daca pacientii au sau nu asigurare.

Medicii incheie contracte

Sibienii trebuie sa stie ca vor beneficia de reduceri si gratuitati la serviciile stomatologice doar daca merg la un medic care are incheiat contract cu Casa de Asigurari de Sanatate. In primul rind, pacientul trebuie sa aiba un medic de familie si sa se inscrie si pe lista unui stomatolog.

Asiguratul isi alege singur dentistul la care vrea sa mearga. Lista cu medicii care au incheiate contracte cu Casa de Asigurari poate fi consultata pe site-ul www. cassb.ro, la sectiunea servicii stomatologice.

Urgente gratuite

Unele interventii stomatologice sint compensate partial, altele integral si sint impartite pe categorii. Pachetul minimal de servicii stomatologice se acorda tuturor persoanelor care le solicita, indiferent daca au sau nu asigurare.

Acesta include urgentele stomatologice: pansamentul calmant; tratamentul paradontitei prin drenaj endodontic, incizia muco-periostala; tratamentul abcesului paradontal, tratamentul gingivo-stomatitelor; tratamentul hemoragiei postextractionale; tratamentul de urgenta al plagilor buco-maxilo-faciale sau imobilizarea de urgenta a luxatiilor dentare.

Reduceri pentru asigurati

Pachetul de baza se acorda doar persoanelor asigurate si include consultatia, tratamentul cariei simple, cel al afectiunilor pulpare, tratamentele chirurgicale buco-dentare, tratamentele protetice, tratamentele ortodontice etc.

Casele de asigurari de sanatate deconteaza in cote diferite (100%, 60% sau 40%) serviciile medicale preventive si tratamentele stomatologice din pachetul de baza. Beneficiarii legilor speciale (veterani de razboi, revolutionari, persoane cu handicap etc.) au compensate integral serviciile din pachetul de baza.

De gratuitate beneficiaza si copiii pina la 18 ani. Serviciile medicale preventive (consultatiile periodice pentru verificarea danturii) se acorda trimestrial pentru minori, iar pentru tinerii intre 18 si 26 de ani de doua ori pe an daca sint elevi, studenti si nu realizeaza venituri din munca.

Daca vor sa mearga mai des la consultatie atunci vor plati. Asiguratii care merg regulat la control vor avea reducere de 60% daca au nevoie de interventii stomatologice. Cei care nu isi verifica dantura si merg la medic abia atunci cind ii doare ceva vor avea reducere de doar 40% la serviciile din pachetul de baza, pentru ca se considera ca unele afectiuni ar fi putut fi prevenite.