O hotarare data degeaba

Povestea incepe in vara acestui an, mai exact pe 27 iulie, cand consilierii locali au votat Hotararea nr. 181 prin care aprobau inchirierea directa a unui teren de 25 km patrati societatii Petrotel Lukoil in scopul ecologizarii unor depozite de reziduuri petroliere.

Consilierii imputerniceau Directia de Patrimoniu a Primariei Ploiesti sa duca la indeplinire prevederile hotararii, iar pe primar sa semneze contractul de inchiriere.

Nu s-a intamplat deloc asa pentru ca doi consilieri locali, liberalul Florin Sicoe si pesedistul Ion Iancu, au initiat un alt proiect, prin care propuneau modificarea hotararii amintite anterior in sensul concesionarii terenului respectiv. Asa se face ca la ultima sedinta a legislativului local, consilierii au votat, cu o singura abtinere proiectul colegilor Sicoe si Iancu.

Schimbarea verbului “a inchiria” cu cel de “a concesiona” avea sa aduca un prejudiciu bugetului local de aproape o jumatate de milion de euro. Iata cum a ajuns Consiliul Local Ploiesti sa faca un cadou de 500.000 de euro rafinariei cumparate de rusi in 1998.

Prima strigare: 700.000 euro

Dupa aprobarea primei hotarari, Directia de Patrimoniu a calculat un pret de 9.750 de euro (fara TVA) pe luna pentru inchirirea terenului situat pe malul raului Teleajen, ceea ce insemna o chirie 700.000 de euro pentru cinci ani.

“Am luat in calcul constructiile care urmau sa fie executate pentru ecologizarea batalurilor, apoi am aplicat prevederile Hotararii Consiliului Local Ploiesti nr 9 din 2004 si am ajuns la suma de 700.000 de euro pentru o perioada de inchiriere de cinci ani.

Conducerea Petrotel Lukoil nu a fost de acord cu propunerea noastra si, in cele din urma, s-a ajuns la varianta de concesionare, mult mai convenabila pentru investitorul rus”, ne-a declarat Gheorghe Bratosin, directorul Directiei Patrimoniu al Primariei Ploiesti.

A doua strigare: 214.600 euro

Dupa o lunga corespondenta cu municipalitatea, in care conducerea companiei, reprezentata de directorul I.A. Fedorinov, ameninta autoritatile locale cu sintagma “in speranta ca am fost bine intelesi, asteptam un raspuns favorabil si in termen cat mai scurt”, Oficiul Public Proiect a evaluat terenul respectiv la 8,8 euro/mp.

De aici a rezultat propunerea celor doi consilieri locali ca rusii de la Petrotel Lukoil sa plateasca o redeventa anuala de numai 43.120 de euro, adica 215.600 de euro pe cinci ani, cu o jumatate de milion de euro mai putin decat suma avansata de Directia de Patrimoniu.

Directorul Oficiul Public Proiect, Dorina Danescu, sustine ca studiul de piata a fost corect intocmit, chiar daca acesta a fost comandat si platit de Lukoil. “Valoarea de piata indicata de expertul topo a fost de 8,8 euro pe metru patrat. Nu ma intrebati pe mine de ce difera cifrele propuse de noi si cele ale directiei e patrimoniu”, ne-a declarat inginerul Dorina Danescu.

Ce se putea face cu 500.000 de euro

Acesta a fost “filmul” evenimentelor in urma carora bugetul Ploiestiului a fost saracit cu 500.000 de euro.

Cu acesti bani s-ar fi putut face mai multe lucrari, precum asfaltarea Soselei Vestului, repararea Scolii nr 23 din cartierul Cina, care asteapta de ani buni o finantare, dotarea spitalelor din Ploiesti cu aparatura medicala performanta, cumpararea de mijloace de transport care sa asigure confortul calatorilor etc.

Daca pentru bugetul orasului suma de 500.000 de euro este una considerabila, pentru compania Lukoil, care detine in Romania rafinaria Petrotel si 298 de benzinarii, o jumatate de milion de euro este doar un “maruntis”. Asta deoarece afacerile derulate de Lukoil in Romania au fost evaluate anul trecut la 1,3 miliarde de euro.

In plus, ecologizarea depozitelor de reziduuri petroliere reprezinta obligatia rusilor asumata in fata oficialilor Uniunii Europene pentru ca rafinaria Petrotel Lukoil sa poata functiona si dupa integrarea Romaniei in UE.