Transilvania si Banatul vor avea de la 1 ianuarie 15 reprezentanti in Parlamentul European, din cele 35 de mandate detinute de Romania. Deocamdata, acestia isi vor putea pastra si functiile de parlamentari romani, ceea ce va amana, cel putin pana in preajma campaniei electorale de la inceputul anului viitor, scandalurile dintre PD si PNL pentru ocuparea pe liste a posturilor ce vor ramane vacante.

Mandate duble

Parlamentul a validat, ieri, lista reprezentantilor Romaniei la Parlamentul European, care vor avea calitatea de europarlamentari de la 1 ianuarie 2007 si pana la primele alegeri europene din tara noastra. Din cele 35 de mandate, 15 apartin Transilvaniei si Banatului.

Ioan Mircea Pascu, Ioan Ovidiu Silaghi si Szabo Ferenc Caroly (toti din Satu Mare), Radu Podgoreanu si Ovidiu Gant (din Sibiu), Alexandru Athanasiu, Radu Tirle si Eduard Helwig (Bihor), Monica Iacob-Ridzi (Hunedoara), Vasile Dancu si Konya Hamar Sandor (Cluj), Kelemen Atilla (Mures), Sorin Mihalache (Maramures), Adrian Cioroianu (Timis) si Tiberiu Barbuletiu (Alba) vor deveni europarlamentari.

Cu exceptia lui Helwig, toti ceilalti au fost euro-observatori si pana acum, situatie ce le ofera un anumit avantaj.

Totusi parlamentarii romani trimisi la Bruxelles nu s-au remarcat cu nimic pana acum, ei preferand discretia in locul unor activitati care sa ii scoata in evidenta. Mai mult, incompatibilitatea evidenta intre functile de parlamentar in Romania si la Bruxelles a fost rezolvata in favoarea demnitarilor.

Acestia au obtinut o derogare chiar din partea presedintelui Parlamentului European, Josep Borrell Fontelles.

De asemenea, s-a gasit o formula de compromis si in Parlamentul tarii noastre prin modificarea regulamentului celor doua camere.

Scandaluri amanate

Solutia gasita amana deocamdata scandalurile ce vor aparea intre PD si PNL in cazul cel mai probabil in care cele doua formatiuni se vor inscrie in cursa electorala pe liste separate. Aceasta, intrucat nu se mai poate respecta intelegerea de la alegerile generale, cand cele doua partide au participat sub umbrela Aliantei "D.A.".

Vor exista cazuri in care liberalii si democratii vor pierde fiecare mandate de parlamentari in anumite judete in favoarea celuilalt, ceea ce va complica intelegerile politice. Spre exemplu, in cazul judetului Alba, daca Tiberiu Barbuletiu (PNL) va castiga un post de europarlamentar, locul sau va fi luat de un alt liberal, Dan Simedru, ceea ce nu creeaza probleme mari.

In Hundeoara insa, daca Monica Iacob-Ridzi (PD) va fi aleasa, in locul acesteia, conform ordinii pe listele electorale, va veni un liberal. In acest caz, PD va pierde un loc in favoarea PNL. Din acest punct de vedere, toate intelegerile locale ar putea fi date peste cap, in conditiile in care filialele celor doua partide abia asteapta motive pentru a intra "oficial" in conflict.