"Domnul Bocsan a creat haos si dezordine in universitate si a raspindit informatii false in presa. A afirmat ca noi si prorectorii maghiari am creat falsuri si minciuni despre universitate. El este de vina“, a declarat aseara vicepresedintele CIB, Kovacs Lehel. La rindul sau, celalalt vicepresedinte, Hantz Peter, a declarat ca rectorul UBB este cel care incalca legile.

"A incalcat legea la sedinta Senatului UBB de luni in care am fost exclusi din corpul profesoral.

Nu a numarat si abtinerile si a declarat ca toti membrii romani ai Senatului au votat pentru excluderea noastra, ceea ce nu este adevarat“, a mai aratat Hantz, care a adaugat ca il va da in judecata pe Nicolae Bocsan pentru calomnie, deoarece a afirmat ca activitatea sa stiintifica lasa de dorit. CIB mai cere si demisia vicepresedintelui Consiliului Academic al UBB, Stefan Szamoskozi.

Cei doi membri ai CIB au contestat excluderea din rindul corpului profesoral, declarind ca la UBB intii sint exclusi profesorii, iar apoi sint audiati. Ei au explicat ca au primit acasa cite o invitatie pentru ieri la ora 16 la o audiere a unei comisii de cercetare care nu exista. Scrisoarea nu era semnata, nu avea antetul UBB si nici stampila sau numar de inregistrare.

In decizia de excludere nu a fost respectat Codul Muncii si Statutul Cadrelor Didactice. Kovacs si Hantz sustin ca nu au primit nici un document oficial privind excluderea din corpul profesoral si, ca atare, isi tin mai departe cursurile la UBB.

Salat Levente protesteaza fata de stilul de conducere din Universitatea "Babes-Bolyai“

Prorectorul UBB Salat Levente protesteaza prin demisia din functie fata de „stilul de conducere si modul de luare a deciziilor la nivelul conducerii superioare a Universitatii «Babes-Bolyai»“.

El sustine ca modul in care conducerea universitatii a reactionat la provocarile Comitetului de Initiativa „Bolyai“ „nu este demn de o institutie de invatamint superior“.

"Consider ca prin modul in care conducerea universitatii a gestionat situatia creata in jurul problemei inscriptiilor bilingve evenimentele au depasit metodele pe care mi le-am asumat in primavara anului 2004, atunci cind am acceptat candidatura pentru functia de prorector“, a precizat prorectorul demisionar.

Acuzatii de "neimpliniri pe plan profesional“

"Regret gestul prorectorilor maghiari care si-au prezentat demisia, dar nu pot sa impartasesc conceptia lor despre prorectorat“, si-a subliniat ieri Nicolae Bocsan, rectorul UBB, pozitia fata de demisiile lui Nagy Laszlo si Salat Levente din functiile de prorectori ai institutiei.

"Nu se poate transforma prorectoratul intr-un factor de militantism, de nici un fel, politic sau civic. Nu se poate transforma universitatea intr-un obiectiv politic al nici unui partid“, adauga acesta. Mai mult, cei doi sint acuzati ca si-au diminuat realizarile profesionale practicind "militantismul in favoarea altor cauze“.

Ieri, profesorii liniei romane au semnat o adeziune de sustinere a pozitiei rectorului.