Cu o luna inainte de intrarea in cel mai select "club" al tarilor europene, la Sibiu continua neplacerile tranzitiei. Aproape 70 de sibieni se judeca, pentru obtinerea unor proprietati funciare, cu reprezentantii comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor.

In sedinta ordinara de ieri, consilierii locali au primit informarea de specialitate privind situatia litigiilor pe dreptul la proprietate in baza legii fondului funciar. Ei trebuie, acum, sa se pronunte si sa stabileasca pozitia procesuala a comisiei locale, la urmatoarele termene de judecata.

Informare lunara

Potrivit legii, comisia de aplicare a legii fondului funciar s-a prezentat cu o noua informare in plenul deliberativului local, asternind nemultumirile a zeci de sibieni in citeva cifre pe hirtie.

"Va informam ca, pe rolul instantelor judecatoresti, sint un numar de 66 de cauze, din care: 44 de actiuni au fost respinse, 3 actiuni au fost admise, 6 actiuni suspendate de instanta de judecata, 13 actiuni se afla pe rolul Judecatoriei Sibiu", se arata in raportul semnat de primarul Klaus Johannis si Iordan Nicola, secretarul municipiului.

Reclamantii sint cei care se considera indreptatiti sa beneficieze de legea fondului funciar, cu toate completarile acesteia, de legea privind dreptul de proprietare asupra terenurilor din extravilan, de cea care reglementeaza reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si forestiere, precum si sibienii cu calitatea de erou-martir sau luptator in Revolutia din 1989. Acestia din urma au dreptul la un hectar de teren arabil.

Decizii intoarse

Printre cei fericiti se numara sibianul Petru B., pe care municipalitatea l-a improprietarit cu o suprafata de 0,72 ha. Instanta a solutionat favorabil reclamatia barbatului, iar hotarirea este irevocabila. In curs de executare este si o alta decizie data de judecatori, in favoarea Luciei M.

Insa comisia juridica locala de aplicare a legii a inaintat un recurs, care trebuie rezolvat. Si uneori, cum a fost cazul lui Ioan B., instanta poate da dreptate recursului comisiei. Si Dragos C. a avut ghinion, dupa ce Curtea de Apel Alba Iulia a admis apelul comisiei pentru proprietate si a respins irevocabil actiunea cetateanului.

Anulate de drept

Citeva dosare care au fost respinse, prin hotariri irevocabile, le apartin sibienilor Ioan F., Pavel P., Gheorghe F., Elena T., Tiberiu S., Ioan P., Ioan B., Dragos B. si Vasile V., care solicitasera cite un hectar de pamint arabil. Acestia ar putea depune recurs, insa raportul comisiei arata ca nu putine sint cazurile in care nici recursul nu se solutioneaza in favoarea cetatenilor.

Alte patru actiuni au fost respinse irevocabil, pentru alte cauze. Dosarele lui Toma F. si Calin C. sint perimate. Trei actiuni au fost anulate, din care doua ii apartin lui Petru C., iar cealalta, netimbrata, fusese inaintata de Teodor M., pentru atribuirea unui hectar de teren.

Dosare suspendate

Dosarele lui Ioan V., Nicolae V., Mihai O., Nicolae B. si Marilena N., prin care acestia solicita reconstituirea dreptului la proprietate, sint momentan suspendate de instantele judecatoresti. Aceeasi este si situatia lui Michael B., care s-a adresat comisiei de improprietarire pentru a primi un hectar de teren arabil.