Avocatul Anatol Pinzaru a declarat, pentru Monitorul de Cluj, ca urmeaza sa ia legatura cu avocata jurnalistului din Rusia, „pentru a stabili cea mai eficienta modalitate de a-l aduce cit mai repede pe clientul meu inapoi in tara“.

"Am o bomba in rucsac!“

"Am o bomba in rucsac!“ Potrivit anchetatorilor, aceasta a fost declaratia facuta de clujeanul Walter Ghidibaca pe data de 11 august intr-un aeroport din Moscova. Impreuna cu un cameraman, acesta se intorcea in tara dupa ce realizase un documentar realizat pe traseul de 14.000 de kilometri dintre Cluj-Napoca si Vladivostok, traseu strabatut cu o Dacie de 25 de ani.

La intoarcere, jurnalistul roman s-a imprietenit cu un rus cu care a consumat mai multe beri. Potrivit cameramanului care-l insotea, imediat dupa ce a trecut de punctul de control din aeroport, romanul, aflat sub influenta bauturilor alcoolice, a facut o gluma cum ca ar avea in rucsac o bomba.

El a fost retinut imediat si acuzat de „raspindirea cu buna stiinta de informatii false privind acte teroriste“. La scurt timp dupa arestare, jurnalistul roman a luat legatura cu avocatul clujean Anatol Pinzaru.

"Confuzie datorata lipsei de comunicare“

Potrivit avocatului clujean, „pedeapsa dictata de autoritatile rusesti este prea mare, iar modalitatea de executare nu este prevazuta in Codul Penal romanesc“. „Lipsa de comunicare a generat o grava confuzie in acest caz. Luni voi lua legatura cu avocata jurnalistului, pentru a stabili cea mai eficienta modalitate de a-l aduce cit mai repede inapoi in tara.

Inca nu am stabilit daca vom inainta recurs“, a declarat pentru Monitorul de Cluj avocatul Anatol Pinzaru.

Miscare lenta a autoritatilor

Potrivit avocatului clujean, autoritatile romane nu au intervenit foarte prompt in rezolvarea acestui conflict, ci doar dupa 4 zile. In cazul in care nu se inainteaza recurs, jurnalistul roman ar putea reveni in tara cel mai devreme in luna aprilie a anului urmator.

Potrivit purtatorului de cuvint al Ministerului Afacerilor Externe, Corina Vintan, institutia a facut demersuri pe linga autoritatile ruse pentru urgentarea solutionarii cazului jurnalistului Walter Ghidibaca. Secretarul de stat pentru Afaceri Europene Adrian Vierita a adresat, in acest sens, o scrisoare ambasadorului Federatiei Ruse la Bucuresti, Aleksandr Ciurilin.