Ziua Nationala a Romaniei a prilejuit si la Rm Valcea organizarea festivitatilor de comemorare a evenimentelor petrecute acum 88 de ani. Infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie a reprezentat implinirea visului de veacuri a poporului roman.

Festivitatea din municipiul resedinta de judet a fost deschisa de o slujba de pomenire si comemorare a evenimentelor de la sfarsitul anului 1918, evenimente care au culminat cu Marea Adunare de la Alba Iulia.In cuvantarea de deschidere, P.S. Gherasim, episcopul Ramnicului, a tinut sa sublinieze si importanta Bisericii Ortodoxe, contributia acestea la infaptuire Unirii.

Dupa discursul inaltei fete bisericesti, a urmat la cuvant prefectul judetului, doamna Anuta Handolescu. A facut referire la importanta istorica a momentului, la conjunctura Europeana si conditiile politice care au facilitat realizarea Marii Uniri.

In incheiere, doamna prefect a facut un apel la toti romanii care, in perspectiva apropiatei integrari Europene, trebuie sa-si dea "mana cu mana", adidoma celor care au fost prezenti acum 88 de ani pe Campia Libertatii si au cantat hora Marii Uniri." Intram intr-o noua familie, intr-o alta unire si cu alte teluri pentru noi, toti romanii! U.E.

reprezinta pentru Romania tot un vis, pentru care noi, cei de azi, am militat asemenea inaintasilor pentru intregirea neamului."- am citat din memorie finalul discursului. Au urmat la microfon, in ordine, Ion Cilea- vicepresedintele Consiliului Judetean si Mircia Gutau- primarul Ramnicului.

Ambi au facut referire si au subliniat importanta majora a evenimentelor de la 1 Decembrie 1918, cei doi au subliniat eroismul poporului roman, cel care a infaptuit de drept Marea Unire. Festivitatea s-a continuat cu depunerea de coroane omagiale la Statuia Libertatii.

Si-au adus un pios omagiu reprezentantii majoritatii institutiilor, centralizate si descentralizate, din judet precum si reprezentantii filialelor partidelor politice din Valcea. In incheiere a avut loc o defilare a detasamentelor de elita ale Ministerului de Interne, Jandarmerie, S.R.I si Anti- Terorism.

Toti cei doritori au fost invitati in sediul Prefecturii, unde, intr-un cadru decent, s-au putut servi piscoturi si ciocni o cupa de sampanie. LA MULTI ANI ROMANIA! a fost urarea care a rasunat pe buzele tuturor. Ne alaturam si noi cu toate gandurile de bine indreptate spre poporul roman, uram romanilor sa traiasca ...

mai bine, ne intoarcem cu recunostinta pioasa spre inaintasi, privim mai optimisti spre un viitor pe care il dorim pentru noi toti mai bun.