Cei doi prorectori maghiari ai Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) Cluj-Napoca si-au prezentat demisiile. Ei au recurs la acest gest in semn de protest fata de modul in care conducerea institutiei de invatamant superior a gestionat scandalul placutelor in limba maghiara, izbucnit in urma cu o saptamana.

Prorectorii Levente Salat si Laszlo Nagy sunt nemultumiti de faptul ca membrii Rectoratului au luat o serie de decizii fara sa ii consulte. Mai mult, ei critica actuala conducere a universitatii pe motiv ca ar fi dezinformat opinia publica prin intermediul unui comunicat de presa.

Acesta preciza ca inclusiv profesorii maghiari membri ai Senatului UBB au votat in favoarea excluderii celor doi lectori care reprezinta Comitetul de Initiativa "Bolyai" din randul cadrelor didactice.

In locul celor doi prorectori demisionari, profesorii maghiari au ales o comisie de criza, compusa din cinci persoane, care ar urma sa asigure conducerea interimara a liniei maghiare.

Decizia prorectorilor vine la cateva zile dupa ce ei au trimis o scrisoare deschisa conducerii UBB in care aratau ca exista o hotarare a Senatului universitar privind instalarea unor placute in limbile maghiara si germana in cladirile institutiei de invatamant superior, pana la data de 10 ianuarie 2006.

Desi termenul a fost depasit cu aproape un an, hotararea nu a fost pusa in practica. Mai mult, profesorii maghiari sunt de parere ca procedura de excludere a celor doi lectori, precum si inceperea demersurilor pentru rezilierea contractelor de munca ale acestora nu au fost respectate.

Demisii de solidaritate

Aceste demisii nu sunt, insa, singurele. Profesorul Emese Egyed, de la Facultatea de Litere, a demisionat, la randul ei, din Senatul universitar, dupa ce acest for a decis excluderea lectorilor Peter Hantz de la Facultatea de Fizica si Lehel Kovacs, de la Facultatea de Matematica si Informatica.

Profesorii maghiari de la cele doua facultati au emis, la randul lor, comunicate de presa in care arata ca, desi nu sunt de acord cu montarea placutelor in limba maghiara cu forta, ei dezaproba concedierea celor doi reprezentanti ai Comitetului de Initiativa "Bolyai", pe motiv ca renuntarea la serviciile lor ar reprezenta o masura extrema si ca ea ar perturba activitatea liniilor maghiare de la cele doua facultati.

Cu toate acestea, rectorul Universitatii "Babes-Bolyai", istoricul Nicolae Bocsan, a emis un comunicat de presa in care precizeaza ca excluderea celor doi lectori nu are un caracter etnic, ci unul disciplinar. El i-a acuzat pe cei doi radicali maghiari de extremism. Rectorul a adaugat ca Peter Hantz si Lehel Kovacs au jignit fara temei o serie de personalitati.

Conducatorii romani ai UBB au fost calificati drept "nationalisti incurabili" iar cei maghiari, care nu au fost de acord cu actiunile Comitetului, au fost declarati "tradatori".

Sustinuti de fostul ministru Miclea

Si fostul ministru al Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, profesor la UBB, a luat partea celor doi lectori maghiari. Cei doi au afirmat aceasta opinie a lui Miclea, ieri, in fata cladirii centrale a UBB, unde au organizat o conferinta de presa in aer liber.

Mircea Miclea le-ar fi spus ca modalitatea de excludere din cadrul corpului profesoral este plina de vicii, iar montarea placutelor bilingve nu contravine nici unei reglementari din cadrul statutului si chartei universitatii.

Pe de alta parte, din partea maghiara au existat semnaturi pentru excluderea colegilor lor, de mentionat fiind cea a vicepresedintelului Colegiului Academic, Stefan Szomoskozi pe care Lehel Kovacs si Peter Hantz il acuza ca ar fi, de fapt, si "autorul moral al acestui act indreptat impotriva lor".

Ei cer demisia acestuia, precum si cea a rectorului UBB, Nicoale Bocsan, pentru ca ar fi creat haos si dezordine. Peter Hantz a precizat ca va deschide si o actiune in justitie impotriva lui Bocsan pentru calomnie. El a adaugat ca i-au fost negate rezultatele stiintifice.