Intreprinderea "Metalurgica" Aiud a fost pana in 1989 cel mai mare agent economic din judetul Alba atat ca cifra de afaceri, cat si ca numar de angajati. Era cunoscuta ca "mecanicul-sef al metalurgiei romanesti", toate piesele grele si dificil de prelucrat, inclusiv cele mari, de peste 10.000 de tone, in regim de unicat, fiind prelucrate la aceasta fabrica.

Intrata in procedura de reorganizare la sfarsitul deceniului trecut, societatea a trecut, in perioada 2002 - 2003, prin negocieri pentru a fi preluata de catre concernul "SCR", apartinand miliardarului Stefan Vuza. In cele din urma, din cauza unor neintelegeri de ordin financiar, tranzactia a cazut.

In acest an, intreprinderea a fost scoasa din nou la vanzare (ca active si fond de comert), de aceasta data fiind interesati de combinat trei investitori: "Direct Pro Advertising" din Valea Jiului, care, in cele din urma nu s-a prezentat la licitatia organizata lunea trecuta; "GMAB" din Oradea, care din cauza lipsei finantarii s-a retras si ea din licitatie; si societatea "Remarul 16 Februarie", detinatoare a fabricii cu acelasi nume din Cluj, ce lucreaza pentru industria feroviara si are ca domeniu de activitate intretinerea si reparatia materialului rulant.

Licitatie adjudecata

Castigator al licitatiei a iesit SC "Remarul 16 Februarie", care a oferit un pret de achizitionare a intreprinderii aiudene de trei milioane de euro, platibili imediat.

De altfel, principalele criterii hotarate de lichidatorii desemnati pentru valorificarea "Metalurgica" au fost, in primul rand, pretul, urmat de garantia achitarii sumei, continuitatea pe actualul profil, pastrarea celor 850 de angajati minim un an si realizarea unor investitii minime garantate esalonate pana in anul 2014.

Reamintim ca, practic, "Metalurgica" provoaca lunar, de peste zece ani, pierderi semnificative la bugetul de stat. In prezent, desi au trecut sapte zile de la adjudecarea legala a licitatiei de catre SC "Remarul 16 Februarie" din Cluj, comisia de vanzare a amanat pana astazi desemnarea oficiala a castigatorului licitatiei.

Si asta, deoarece reprezentantul Finantelor Publice a invocat obtinerea unui mandat special din partea conducerii DGFP Alba si a unei hotarari care sa stabileasca daca cuantumul sumei ofertate este suficient pentru a acoperi o buna parte din datoriile firmei aiudene. Acum, datoriile principale ale societatii sunt la Finantele Publice si la AVAS.

Dupa ce, ani de-a randul, "Metalurgica" a produs pierderi insemnate la bugetul de stat si, in sfarsit, cineva s-a aratat interesat nu doar sa achizitioneze societatea, sa pastreze angajatii si profilul, ci chiar sa investeasca in societate, Statul Roman, prin reprezentantii sai, poate bloca, fara a avea motive reale, si aceasta preluare.

Aproape sapte milioane de euro

In cazul preluarii intreprinderii din judetul Alba, "Remarul 16 Februarie" s-a obligat sa achite pretul de trei milioane de euro, sa ofere, intr-o prima faza, in urmatoarele 30 de zile, un milion de euro capital de lucru si sa achite salariile celor 850 de angajati si sa investeasca in tehnologii de protectie a mediului, obligatorii avand in vedere integrarea Romaniei in UE peste mai putin de o luna.

Mai mult, societatea clujeana este in negocieri avansate cu un important concern international din domeniu pentru a semna un parteneriat care va privi atat societatea-mama din Cluj, cat si "Metalurgica" Aiud.