Numele unuia dintre corifeii Marii Uniri de la 1918, Vasile Goldis, a ajuns doar o amintire pentru locuitorii din satul sau natal, iar casa in care acesta s-a nascut a devenit o ruina. Cel care a citit istorica "Declaratie de unire cu tara mama" s-a nascut intr-un sat din comuna Beliu la data de 12 noiembrie 1862.

Localitatea a avut de-a lungul timpului mai multe nume, printre care Mocirla sau Lunca Teuzului, iar de putina vreme poarta numele celei mai importante personalitati nascute aici.

Multi dintre urmasii lui Vasile Goldis sunt, insa, departe de a semana cu marele lor inaintas. Ironia sortii face ca singurul urmas care mai poarta acest nume sa fie un tanar de 18 ani, care nu a terminat liceul si isi duce traiul de pe o zi pe alta. Asta, desi rudele mai instarite din marea familie Goldis au incercat sa faca tot posibilul pentru a-l aduce pe adolescent pe calea cea buna.

Tanarul locuieste chiar in casa in care s-a nascut marele sau inaintas. Imobilul a fost lasat in paragina, iar cei cativa membri ai familiei Goldis care traiesc aici se inghesuie intr-o parte mica a locuintei.

Pana si scrisul de pe placuta comemorativa abia daca se mai zareste de sub vopseaua scorojita. Singurul lucru care mai aminteste ca localitatea are o legatura speciala cu eroul Marii Uniri din 1918 este numele purtat de oamenii din sat, care sunt, aproape toti, inruditi.

Oamenii din comuna se lauda cu inaintasul lor, chiar daca nu prea stiu ei cine a fost cu adevarat Vasile Goldis. Mai degraba vorbesc copiii, care mai tin minte cate ceva din orele de la scoala.

Cu ocazia manifestarilor dedicate zilei de 1 Decembrie, in acest an oficialitatile au depus coroane de flori la mormintele corifeilor Marii Uniri, din Cimitirul "Eternitatea", unde se afla si cel al lui Vasile Goldis, dar si cel al lui dr. Ioan Suciu si Stefan Cicio Pop.