Spatiul fostului abator comunal din Timisoara va intra in proces de refacere totala, printr-o investitie preconizata la circa 80 de milioane de euro. SC "Goldale Real Estate" SRL, o companie detinuta de holdingul "Tiriac", a depus la Primarie un plan urbanistic zonal (PUZ), care va intra in dezbatere publica saptamana viitoare.

Coincidenta sau nu, arhitectul proiectului este nimeni altul decat fostul arhitect-sef al orasului, Radu Radoslav. Mai mult, proiectant general este firma fratelui arhitectului, SC "Subcontrol", unul din partenerii frecventi ai municipalitatii la proiectele de urbanism.

Investitia imobiliara este una extrem de asteptata, in conditiile in care zona de sud a orasului sufera din lipsa de spatii comerciale, acestea fiind concentrate in nordul municipiului. Arhitectii au remarcat dezechilibrul dintre noile centre comerciale din nordul orasului si marile "cartiere dormitor" din sud.

"Comertul si loisir-ul lipsesc aproape cu desavarsire in sud daca este sa calculam raportat la numarul de locuitori. Datorita faptului ca pentru a trece din partea de nord in cea de sud este nevoie sa treci peste doua bariere - canalul Bega si calea ferata - intreaga viata a orasului este perturbata de aceasta migratie continua", se mentioneaza in PUZ.

Abatorul, declarat monument istoric, a incetat sa mai functioneze in urma cu aproximativ 20 de ani, iar de atunci s-a degradat constant, ajungand in stadiul actual de ruina, arhitectii precizand ca nu va mai trece peste o alta iarna.

In anul 2000, proprietarul din acea vreme a cladirii a dorit constructia unui mall in incinta acesteia, dar a renuntat la proiect cat si la proprietate din cauza ca nu s-a permis daramarea ansamblului istoric.

Investitia de atunci a fost apreciata la 25 de milioane de dolari, iar inaugurarea era preconizata pentru 1 decembrie 2001.

In luna mai a acestui an, spatiul aflat in apropierea Complexului Studentesc si al Centrului Regional de Afaceri, a fost, insa, cumparat de holdingul "Tiriac", care doreste acum amenajarea unui centru comercial, cu finantare de la un trust imobiliar spaniol, constructia noua urmand sa ocupe aproximativ 60.000 de metri patrati.

Imobilul va adaposti magazine, sali de cinema, restaurante, cafenele, parcare, iar cea mai mare suprafata, 30.000 mp, va fi destinata locuintelor, fiind preconizata amenajarea a aproape 200 de apartamente.

Arhitectul Radoslav il mosteneste pe arhitectul Szekely

In conditiile in care mari investitori care au deschis la Timisoara spatii comerciale au daramat sau au incercat sa distruga cladiri istorice, investitorul si proiectantii dau o importanta mai mare ansamblului construit dupa un proiect al arhitectului-sef de atunci al orasului, Laszlo Szekely, in anii 1904-1905.

Arhitectul Radu Radoslav a "mostenit" vechiul proiect, transformandu-l in unul modern, dupa ce si el a ocupat aceeasi functie ca si Szekely timp de aproape un deceniu, pana la demisia din iunie 2006. "Foarte importanta este si integrarea monumentului fostului abator in ansamblul nou construit.

Astfel, vor fi pastrate turnul si fatadele cladirilor laterale, precum si cladirile-anexa de la strada, creandu-se intre acestea o piateta pietonala care va reprezenta accesul principal in centrul comercial, dand ansamblului istoric importanta care i se cuvine", se mai arata in PUZ.

Noua investitie va insemna un boom imobiliar si nu numai pentru zona Complexului Studentesc. Zona caminelor va putea deveni in sfarsit functiunea pentru care a fost conceputa, ca spatiu de odihna si studiu pentru tineri, iar toate functiunile "parazitare" din complex sunt asteptate sa migreze inspre Centrul Comercial.