Mos Craciun le-a adus directorilor de scoli din Oradea un cadou inainte de soroc. Cadou, intre ghilimele fiind spus pentru ca este vorba despre noi supervizori plantati in componenta consiliilor de administratie ale institutiilor de invatamant pe care le pastoresc.

Pentru a avea un mai bun control asupra modului in care se cheltuie banii Primariei Oradea, 16 consilieri ai municipalitatii au decis sa participe efectiv la sedintele pe probleme administrative ale scolilor. nu de alta, dar sa stie si ei pe ce se duc banii contribuabililor.

Optiune personala

Pentru ca Legea Invatamantului le permite, iar Consiliul Local (CL) Oradea este cel care aproba cheltuielile alocate unitatilor de invatamant, in urma cu doua saptamani, o parte dintre consilierii locali oradeni au optat sa faca parte din consiliile de administratie ale acestora. Ei se vor ocupa, in mod voluntar, de problemele organizatorice si administrative din scoli si gradinite.

Asa vor putea afla direct de la sursa de problemele de ordin material, de exemplu lipsa fondurilor pentru reparatii care afecteaza buna desfasurare a activitatii multor astfel de institutii. Pana in prezent, din consiliile de administratie ale unitatilor de invatamant oradene, ca reprezentanti ai administratiei locale faceau parte doar angajatii Primariei Oradea.

Practic, prin prezenta lor la fiecare sedinta a consiliului administrativ, consilierii oradeni vor fi la curent cu toate cerintele elevilor, dascalilor si parintilor. Daca activitatea lor, si cu rol decizional, va avea efect pozitiv, ramane de vazut la sfarsitul “mandatului”, odata cu incheierea anului scolar 2006-2007.

Norocul lor este ca nu trebuie sa promita nimic de la inceput, ca statutul lor de consilieri le da dreptul de a face parte din consiliile de administratie fara a se lua in calcul pregatirea lor profesionala si ca nu vor primi indemnizatie pentru munca depusa in unitatea de invatamant.

Nimeni nu le va putea reprosa faptul ca au fost platiti pe degeaba, in cazul in care prezenta lor la sedintele consiliilor de administratie va fi doar una de decor.

Atributii

Alesii locali sunt obligati sa respecte “Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar”.

Printre atributiile consiliului de administratie se numara asigurarea respectarii legislatiei in vigoare, a actelor normative emise de Ministerul Educatiei si Cercetarii si ale deciziilor inspectorului scolar general, administrarea terenurilor si cladirilor (prin delegare din partea CL Oradea) in care isi desfasoara activitatea unitatea de invatamant si (prin preluare de la vechiul consiliu de administratie) a celorlalte componente ale bazei materiale care sunt proprietatea unitatii.

De asemenea, consiliul de administratie aproba planul de dezvoltare al scolii (dupa dezbaterea si avizarea in consiliul profesoral), aproba regulamentul intern, acorda calificative anuale pentru tot personalul salariat (pe baza raportului general privind starea si calitatea invatamantului in unitate), stabileste acordarea premiilor lunare pentru personalul unitatii, stabileste perioadele concediului de odihna (pe baza cererilor salariatilor, a propunerilor directorilor si in urma consultarii sindicatelor), controleaza, periodic, parcurgerea materiei si evaluarea elevilor, aproba acordarea burselor scolare, propune nivelul indemnizatiei de conducere a directorului, valideaza raportul general privind starea si calitatea invatamantului din unitate si vine cu masuri care sa amelioreze eventualele probleme.

Avizarea si propunerea spre aprobare, catre CL Oradea, a planului anual de venituri si cheltuieli (intocmit de director si contabilul-sef), faptul ca hotaraste modalitatile de gestionare a resurselor financiare extrabugetare si ca avizeaza proiectele pentru planul anual de scolarizare, de state de functii si de buget pot fi considerate atributii importante ale consiliilor de administratie din scoli care se muleaza perfect pe calitatea pe care consilierul local o va avea in scoala.

Voluntari

“Prin prezenta noastra constanta in unitatile de invatamant din Oradea vom avea o imagine mai buna a ceea ce trebuie sa se cheltuie, un bun exemplu fiind reabilitarea fatadei si salii de sport ale Colegiului National “Emanuil Gojdu”, crede Mircea Matei, consilier local PD Bihor.

Matei mai crede ca acelor consilieri care nu si-au dat acordul pentru a participa la sedintele din unitatile de invatamant “pur si simplu nu le pasa”.