In anul in curs, procurorii bistriteni si-au concentrat eforturile pentru prinderea firmelor care folosesc programe si jocuri pe calculator fara licenta. In lupta pentru combaterea pirateriei software, firmele straine prejudiciate sunt reprezentate de casa de avocatura “Burchel si Asociatii” din cadrul Baroului Bucuresti.

In mainile procurorilor au cazut recent mai multe societati din judet acuzate ca ar fi prejudiciat Microsoft Corporation SUA, Adobe System Incorporated - SUA si alte companii producatoare, cu sume aparent simbolice, dar care, adunate, duc la sume frumusele.

Pirateria software este copierea ilegala a programelor originale sau contrafacerea si distribuirea neautorizata a programelor de calculator. Pirateria de soft se refera, de asemenea, si la situatia in care o persoana executa mai multe copii decat sunt permise, sau cand imprumuta o copie a unui program de la altcineva.

Atunci cand cumpara un program, utilizatorii cumpara de fapt doar dreptul de a folosi acel soft. Acestia nu detin drepturi totale asupra lui si se obliga sa respecte acordul de licentiere care precede aproape toate instalarile de soft. Pirateria de soft este un fenomen global ce afecteaza utilizatorii, furnizori, industria software, industria locala si economia nationala.

Legi din ce in ce mai aspre urmaresc stoparea fenomenului la scara mondiala. In replica, unele voci afirma ca pirateria software este singura sansa prin care statele sarace pot recupera decalajul tehnologic cu care se confrunta la acest moment.

In sprijinul acestei teorii vin studii stiintifice care explica de ce exista rate diferite ale pirateriei in diverse state ale lumii (venitul mediu pe cap de locuitor, raportat la pretul produsului software; severitatea cadrului legislativ si mentalitatea populatiei ori a agentilor economici; "calitatea" produsului software piratat etc.).

Prinsi de procurorii bistriteni

Numai in ultimele patru luni, procurorii bistriteni au descins la mai multe firme din judet, printre care si SC ARHI STRUCT SRL Bistrita, firma cu obiect principal de activitate arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica in domeniu, unde au gasit mai multe programe fara licenta: Office 2000, Autocad 2002, Adobe Photoshop, Auto Desk, etc.

Titularii drepturilor de autor pentru programele identificate sunt, potrivit procurorilor, partile vatamate Microsoft Corporation SUA, Autodesk Incorporated SUA, Adobe System Incorporated SUA, reprezentate in Romania de SCPA “Burchel & Associatii”- Baroul de Avocati Bucuresti, care s-a constituit parte civila cu sumele de 806 USD, 7280 EURO si 278 milioane ROL.

Ulterior constatarii faptelor, programele au fost dezinstalate si au fost cumparate licenta pentru unele dintre ele.

Descinderi asemanatoare s-au produs si la SC Zapper Com Prod SRL, cu obiect de activitate editarea de programe de calculator, unde s-au dovedit ca acestia foloseau fara licenta Windows Professional, dar si jocuri ca Delta Force, Fifa, Need for Speed, WarCraft Frozen Throne etc; SC Globe Invest Josenii Bargaului si SC Conect SRL Prundu Bargaului.

Prin rechizitoriile intocmite in aceste dosare, au fost trimise in judecata peste 10 persoane de la diferite societatati comerciale din judet. Prejudiciul total stabilit de procurori depaseste un miliard de lei vechi. Mai mult, acesta este doar inceputul unei campanii nationale pentru combaterea pirateriei care la Bistrita a demarat in forta si pare sa dea roade.

Sanctiunile din legislatie

Legea nr. 8 din 1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe, art. 139 indice 9 sanctioneaza, printre altele, utilizatorii care instaleaza, stocheaza, ruleaza, executa, afiseaza sau transmit in reteaua interna programe pentru calculator. Sanctiunea prevazuta de lege pentru aceasta infractiune este inchisoare de la 1 an la 4 ani sau amenda de la 10.000 lei (RON) la 40.000 lei (RON).

Potrivit cifrelor date recent publicitatii de catre Bussines Software Alliance Romania, in cursul anului 2005 au fost efectuate un numar de 350 de controale, finalizate cu 49 de condamnari.