Incepand cu 1 decembrie a intrat in vigoare noul Cod Rutier. Menit sa reduca numarul accidentelor cauzate de nerespectarea regulilor de circulatie, noul cod va aduce sanctiuni aspre atat conducatorilor auto care incalca regulile, cat si pietonilor care traverseaza strada prin locuri nepermise, mai ales daca din aceasta cauza s-a produs un accident.

Cele mai importante schimbari sunt legate de contraventii care acum vor fi insotite si de puncte de penalizare, care odata ajunse la un numar de 15 atrag suspendarea permisului de conducere.

Conducatorii auto care nu respecta regulile de circulatie sunt sanctionati mult mai aspru de vineri, de cand noul cod rutier a intrat in vigoare. Clasica amenda a suferit cele mai multe modificari, deoarece aceasta s-a impartit in doua: puncte-amenda si puncte de penalizare.

Astfel daca soferul nu poarta de exemplu centura de siguranta va primi doua puncte de penalizare la care se vor adauga si doua puncte de amenda, minimul care se poate acorda. Valoarea unui punct de amenda a fost stabilit la 10% din salariul minim pe economie, care in acest moment este de 370 de lei. Astfel amenda minima va fi de 70 de lei.

Permisul de conducere va fi suspendat pe o perioada de 30 de zile odata ce soferul acumuleaza 15 puncte de penalizare. Posesorul permisului este obligat sa-l depuna la politie intr-un termen de cinci zile, in caz contrar perioada de suspendare se va prelungi cu inca 30 de zile.

Vestea buna este ca punctele de penalizare se vor sterge la un interval de sase luni de la stabilirea contraventiei, dar daca soferul acumuleaza 15 puncte intr-o perioada mai scurta de un an de la suspendarea permisului acesta va fi retinut pe 60 de zile. Punctele de penalizare sunt contabilizate de politisti in baza de date, reprezentand un fel de cazier al fiecarui sofer.

Incepand cu 1 decembrie soferii vor fi obligati sa foloseasca lumina de intalnire chiar si pe timpul zilei in cazul in care se deplaseaza in afara orasului, iar conducatorii de motociclete si mopeduri si in localitate. Sper bucuria soferilor cu ceva mai multi bani in buzunar noul cod rutier permite folosirea detectoarelor de radar, care ii vor scuti de eventualele amenzi.

O masura drastica a fost luata si impotriva celor care nu au intocmita asigurarea de raspundere civila. Cei care vor fi depistati in trafic fara aceasta vor preda certificatul de inmatriculare si placutele de inmatriculare a masinii, actiuni insotite bine-nteles si de o amenda usturatoare.

Daca detinatorul nu face dovada asigurarii acestuia, dupa o perioada de 30 de zile de la aplicarea masurii politia rutiera va dispune radierea din evidenta a vehiculului. Medicii de familie au de asemenea obligatii conform noului cod rutier.

Acestea vor raspunde penal in cazul in care vor omite sa informeze organele de politie in legatura cu starea de sanatate a pacientilor din cauza carora au rezultat accidente soldate cu decese sau raniti.

Totodata proprietarii de masini cu multi cai putere sub capota care doresc senzatii tari vor trebui sa fie mult mai atenti, deoarece organizarea sau participarea la curse ilegale de masini a intrat sub incidenta Codului penal. O alta noutate o reprezinta si modalitatea de plata a amenzii. Contravaloarea amnezii se poate plati din nou politistului de la rutiera.

Aceasta forma de plata este considerata de multi soferi o modalitate oportuna pentru acestia de a lua spaga, acesta fiind motivul pentru care a fost eliminata initial. Totusi politistii de la rutiera pot incasa doar amenzi pana la 700 de lei, sumele mai mari se vor plati in continuare la sediile C.E.C. sau Taxe si Impozite.

Conform noului cod rutier o singura abatere te poate costa permisul de conducere. Daca inainte suspendarea permisului era de 90 de zile pentru toate faptele, acum se va suspenda pe un termen mai scurt sau mai lung in functie de gravitatea faptei. O schimbare in bine pentru soferi constituie exonerarea acestora in cazul provocarii unui accident de circulatie produs din neatentia pietonilor.

Pietonii care trec pe culoarea rosie a semaforului sau printr-un loc nepermis poarta intreaga raspundere in cazul unui accident, ba mai mult vor trebui sa plateasca integral reparatiile autoturismului, asta bine-nteles pe langa amenda care nu va fi tocmai mica. Cei care vor sa urmeze cursurile unei scoli de soferi nu au motive sa isi faca griji.

In ciuda zvonurilor vehiculate (traseu pe timp de noapte si poligon) modul de examinare va fi aproape acelasi.