Decizia Partidului Conservator (PC) de a iesi de la guvernare nu a generat nici panica nici rumoare in randul reprezentantilor partidelor muresene din coalitie si a celor aflate in Opozitie. Daca Eugen Nicolaescu, presedintele PNL, a calificat gestul conservatorilor drept previzibil, fara a putea fi considerat un generator de criza politica, Doru Opriscan, liderul democratilor targumureseni, a considerat ca se va sfarsi circul si ca ne apropiem de anticipate. Singurul partid care nu a vazut cu ochi buni rezolutia PC este UDMR, al carui reprezentant, Kelemen Atilla, a afirmat ca iesirea de la guvernare dauneaza climatului politic si asa instabil.

Adrian Moisoiu s-a mirat, subtil: "ati vazut caine care sa plece de langa macelarie?" Cum va afecta aceasta decizie protocolul semnat in Mures? O intrebare la care liderii Coalitiei trebuie sa gaseasca raspuns in urmatoarea saptamana Biroul Politic al Partidului Conservator, partid considerat inca de la formarea coalitiei de guvernare drept solutia imorala, a decis duminica iesirea de la guvernare si trecerea in Opozitie, ceea ce implica si retragerea din Guvern a celor doi ministri - vicepremierul Bogdan Pascu si ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, precum si a celorlalti reprezentanti PC in Executiv.

"Tinand cont de grava criza politica creata de PD, Traian Basescu si Theodor Stolojan, cu atac direct la PNL, principalul partid de guvernare si la premierul Calin Popescu Tariceanu, considerand indeplinite obiectivele pentru care PC a intrat la guvernare, stabilitatea politica si intrarea in UE, decidem: intrarea in opozitie, demisia tuturor membrilor Guvernului din partea PC, intensificarea dialogului politic si a eforturilor parlamentare pentru adoptarea legilor PC in actuala legislatura, sustinerea din Parlament a oricarui demers pentru stabilitate politica, dezvoltare economica, integrare in UE", se arata in rezolutia Biroului Politic, prezentata delegatilor Consiliului National, duminica, de catre vicepresedintele PC Daniela Popa.

Rezolutia care a fost supusa la vot tot ieri in Consiliul National al PC (convocat cu doua saptamani inainte de data stabilita) a fost generata oficial si de nemultumirea conservatorilor ca proiectele lor legislative nu au fost sustinute de partenerii de guvernare in Parlament, si anume reducerea cu zece procente a TVA la alimentele de baza, modificarea legii privind sistemul public de pensii, cel referitor la confiscarea averilor ilicite si amendamentele la Codul fiscal pentru neimpozitarea profitului reinvestit.

Reprezentantii PC au declarat ca vor sprijini demersurile pentru stabilitatea politica a tarii si cele pentru integrarea europeana a Romaniei.

E mai bine

Asa ar putea fi sintetizata pozitia liderilor politici mureseni fata de decizia conservatorilor de a parasi coalitia de la guvernare, lideri care nu au fost deloc surprinsi de gestul PC. O usoara ingrijorare am simtit-o in tabara UDMR, Kelemen Atilla catalogand aceasta decizie drept daunatoare climatului politic.

Marko Bela, vicepremier si liderul UDMR, a afirmat ca anticipatele reprezinta in acest moment o varianta posibila, alegeri date ca aproape sigure de mai toti interlocutorii nostri.

Reprezentantul partenerilor de coalitie, democratii, Doru Opriscan a considerat ca, prin aceasta optiune a conservatorilor, se va sfarsi circul, dar si santajul ultimatumurilor, grabindu-se in schimb anticipatele si intrarea intr-o normalitate politica.

In schimb, Opozitia a calificat gestul drept tardiv, liderul social-democratilor, Ovidiu Natea, declarand ca PC, cu toate ca pleaca de la guvernare, nu va putea sterge perioada in care a facut parte din Guvern.

Deputatul PRM, Adrian Moisoiu, nu crede ca decizia conservatorilor poate fi privita atat de simplist, afirmand ca in spatele acestui gest se ascund si alte lucruri care nu au fost facute publice.

Nici in tabara taranistilor, rezolutia PC nu a provocat rumoare, dar Eugen Crisan, presedintele PNTCD Mures, s-a raliat pozitiei UDMR ca nu era probabil momentul destabilizarii scenei politice, la mai putin de o luna inainte de aderarea la Uniunea Europeana.

Cvorum in judet

Cat priveste impactul pe care il va avea gestul conservatorilor asupra protocolului incheiat de partidele din coalitie la nivel judetean, parerea este oarecum unanima: coalitia si protocolul nu functionau in judet. Daca Eugen Nicolaescu si-a exprimat o parere diplomatica fata de functionarea protocolului, liderii UDMR si ai PD au fost categorici: coalitia nu exista in Mures.

Probabil, in perioada urmatoare, conservatorii vor pierde si posturile negociate politic, prin protocol, la sefia serviciilor deconcentrate din judet. In prezent, conservatorii au un singur reprezentant in linia intai a deconcentratelor pe dr. Silviu Morariu, seful Autoritatii de Sanatate Publica.

"La nivel judetean aceasta decizie nu va avea nici o influenta, atata vreme cat in ultimul an nu am stat niciodata oficial toate partidele din coalitie la aceeasi masa. Este optiunea lor, dar in ceea ce priveste judetul Mures este mult mai bine, se termina cu circul, cu ultimatumurile.

Sigur va fi mai dificil cu sustinerea parlamentara, dar se grabesc anticipatele si se face liniste", Doru Opriscan, consilier local si presedinte PD Targu Mures

"Nu stiu daca pot sa iau in serios aceasta decizie, dar in mod cert nu foloseste climatului politic din Romania si complica si mai mult lucrurile care nu au mers bine in ultima vreme. La nivel central va avea repercusiuni importante care se vor simti si in judete.

Daca iesirea de la guvernare chiar se va produce, va trebui sa ajungem si la o rediscutare a protocolului care nu este deloc o treaba usoara, mai ales ca in ultima vreme coalitia de la nivel judetean nu a functionat", Kelemen Attila, deputat si presedinte UDMR Mures

"Este o hotarare a Consiliului National si a Biroului Politic National, oricum Partidul Conservator nu a prea fost la guvernare sau daca a fost la guvernare nu a prea fost la putere. Pe termen lung este o decizie inteleapta, daca va fi gestionata cum trebuie.

Pachetul legislativ este deosebit de valoros, vine in sprijinul romanilor, si pentru acest lucru merita sa iesi si de la guvernare", Dinu Socotar, consilier judetean PC

"Au incercat prin aceasta chestiune sa corecteze acea chestie imorala de la inceput si care a adus la guvernare celebra coalitie portocalie. Indiferent ca pleaca acum sau mai tarziu au facut parte din aceasta guvernare, iar lucrurile rele intamplate, si cele bune, din fericire sau din pacate mult mai putine, li se datoreaza si lor", Ovidiu Natea, presedinte PSD

"Nu imi vine sa cred, nu cunosc cazuri in care cainele a plecat de langa macelarie, intelegeti ce vreau sa spun. Cred ca mai este ceva care nu este facut public", Adrian Moisoiu, deputat PRM

Liderul Partidului Noua Generatie Crestin Democrat Mures, Doru Borsan, avea telefonul inchis.

"Cred ca este o decizie asteptata in primul rand, nu erau necunoscute intentiile conservatorilor. In al doilea rand nu cred ca este vorba de o criza politica, au fost destule situatiile in care Partidul Conservator a avut o alta pozitie decat celelalte partide din coalitie. Exista premisele sa functioneze coalitia si fara unul din partidele de la guvernare.

O decizie a PNL va fi luata maine (n.red. astazi) la intrunirea Comitetului Executiv. Legat de functionarea protocolului din judet este prematur sa ne pronuntam in acest moment, trebuie sa evaluam toate consecintele politice ale acestui gest, iar fiecare partid din coalitie va hotari ce strategie va adopta", Eugen Nicolaescu, ministru al Sanatatii si presedinte PNL Mures

Indezirabilii

Conservatorii au fost inca de la inceput acceptati in Guvern ca o solutie imorala, dar in ultimele luni acestia au devenit indezirabili, dupa ce au initiat o motiune simpla impotriva unui membru al propriului Cabinet. PC dorea demiterea vicepremierului Marko Bela, pentru declaratiile autonomiste lansate la Miercurea Ciuc in urma cu doua luni.

De asemenea, conservatorii au atacat si PD pentru actiunile de racolare a membrilor sai. Atacurile PC l-au vizat si pe seful statutului, Traian Basescu, sau apropiati ai acestuia, inclusiv pe dizidentii din PNL - Stolojan sau Stoica.

Ce urmeaza?

Coalitia nu mai are majoritatea, si asa extrem de subtire, in nici una din Camere, odata cu trecerea in opozitie a celor 11 senatori si 19 deputati conservatori. Mai mult ca oricand partidele din Opozitie pot promova o motiune de cenzura care poate duce la caderea Guvernului si determina declansarea alegerilor anticipate.

Deasemenea am putea asista la un blocaj legislativ, atata vreme cat reprezentantii partidelor din Opozitie vor putea boicota fiecare initiativa legislativa venita de la Guvern.

Apoi, e posibil sa asistam la regrupari de forte atat in Parlament cat si pe scena politica, PC luand in calcul o colaborare cu PNL, in timp ce PSD, cu toate ca a negat vehement o asemenea varianta, ar putea intra intr-un parteneriat cu PD.