Batranul stadion Ion Moina a devenit un cal de bataie pentru administratia locala si cea judeteana. Mai mult, Ion Moina este atat agent electoral, cat si arma letala in lupta politica PD - PNL si mina de aur pentru investitori si „ciupitori” de comisioane.

Telenovela refacerii / mutarii stadionului Ion Moina a capatat accente dramatice in primavara lui 2005, cand Consiliul Judetean Cluj si-a anuntat intentia de a face „ceva” cu vechiul stadion. GAZETA v-a tinut la curent cu intreaga derulare a si acum va prezinta jocurile de culise ale acestei povesti.

Uriasul adormit

Stadionul Municipal Ion Moina are o capacitate de 28.000 de locuri si a fost construit in perioada 1958 - 1962, prin "hei rup-ul" muncii patriotice caracteristice acelor vremuri. Stadionul a primit autorizatia de functionare in 1963.

Atunci, stadionului nu i s-a intocmit o carte tehnica in care sa fie specificat modul de construire a acestuia, materialele folosite, amplasamentul si alte date tehnice. De fapt, nici macar in ziua de astazi, Stadionul Municipal nu are intocmita o asemenea carte tehnica.

In luna martie a anului 1999, la sesizarea Primariei, Inspectoratul de Stat in Constructii a efectuat o verificare la Stadionul Municipal.

In urma acesteia, proprietarul stadionului, Directia judeteana pentru tineret si sport - reprezentantul in teritoriu al Ministerului Tineretului si Sportului - si utilizatorul stadionului, FC "U" Cluj, s-au ales cu amenzi totale de 1,8 milioane lei, adica "monstruoasa suma" de 128 de dolari la vremea respectiva.

In anul 2000, prin Hotararea de Guvern (HG) 229, Stadionul Municipal Ion Moina, era trecut din administrarea Ministerului Tineretului si Sportului (a reprezentantului sau in teritoriu, Directia judeteana pentru tineret si sport - DJTS), in cea a Consiliului Local Cluj-Napoca.

Acesta insa a refuzat preluarea, din cauza lipsei cartii tehnice si a terenurilor de tenis Tenko care nu erau trecute in "preluare". In iarna lui 2002, prin HG 1.546, stadionul era trecut in administrarea Consiliului Judetean, care l-a si preluat.

Trebuie facute doua precizari: stadionul Ion Moina era pana in primavara acestui an in proprietatea Ministerului Tineretului si Sportului, respectiv Agentia Nationala pentru Sport, iar Consiliul Judetean era administratorul stadionului. Acum, printr-o Hotarare de Guvern, stadionul a trecut in proprietatea CJ.

Consiliul Local Cluj-Napoca, nu are in prezent absolut nici o legatura cu stadionul Ion Moina. CL nu este nici proprietar, nici administrator al stadionului si nici nu are terenuri in zona. Miza este alta.

Aur sub urias

Stadionul Ion Moina era inca din 1999 in paragina. Dupa preluarea stadionului de catre Consiliul Local acesta urma sa anunte cu surle si trambite demolarea sa si construirea unuia nou. Finantarea urma sa vina dintr-un simplu troc: terenul “Moina”, contra stadion nou.

Astfel, CL urma sa de-a in concesiune pe 99 de ani terenul pe care se afla stadionul, iar “investitorul” urma sa suporte o mare parte din costurile noului stadion. Consiliul Local facea cadou clujenilor un stadion nou, iar investitorul realiza un profit de 10 milioane de euro.

Asta pentru ca actualul teren “Moina” este in suprafata de 9 hectare, iar in zona respectiva, pretul terenului este de peste 350 de euro metrul patrat. Avand in vedere faptul ca terenul “Moina” valoreaza in aceste conditii aproape 20 de milioane de euro si ca noul stadion urma sa coste maximum 12 milioane de euro, se realiza profit de aproape 10 milioane de euro.

Numai ca, surpriza, lui Funar, aflat in plina campanie electorala pentru obtinerea celui de-al treilea mandat, i-a fost teama sa se arunce in afacere, iar consiliul local a refuzat protocolul de preluare a stadionului motivand lipsa cartii tehnice a stadionului. Apoi, stadionul a fost trecut in administratia consiliului judetean.

Ganduri mari

Imediat dupa preluare, CJ, prin vocea presedintelui Marius Nicoara a anuntat ca are ganduri mari cu vechiul stadion. Initial, in agenda consiliului judetean pe anul 2004 stadionul Ion Moina era propus pentru renovare. Asa ca s-au investit aproape zece miliarde de lei vechi pentru consolidarea stadionului.

Apoi, in agenda pentru 2005 stadionul era incadrat la demolare, aceasta fiind o solutie mai economica si mai avantajoasa. Potrivit lui Nicoara, aducerea stadionului la standarde FIFA/ UEFA costa in jur de 300 miliarde lei, iar constructia unuia nou - 400.

In momentul in care demolarea stadionului devenise o certitudine, Nicoara s-a confruntat cu critici vehemente atat din partea unor personalitati ale orasului, cat si din partea sepcilor rosii, galeria divizionarei secunde “U” Cluj.

Trocul demolarii

Presedintele Consiliului Judetean a convins pe toata lumea ca solutia ridicarii unui nou stadion este mai ieftina decat varianta reabilitarii celui vechi. Ceea ce insa Nicoara nu a pomenit este de unde vor proveni sumele necesare construirii noului stadion. Nicoara a explicat ca principala sursa de finantare va veni din fondurile obtinute din vinderea actualului stadion.

Numai ca la vremea respectiva CJ, fiind doar administrator, nu avea cum sa vanda terenul. Presedintele CJ spera ca acesti bani sa acopere aproximativ 75% din costurile construirii noului stadion, 400 miliarde lei vechi. Restul banilor ar urma sa fie alocati de catre consiliul local si consiliul judetean.

Astfel, in opinia lui Nicoara, stadionul vechi ar valora in jur de 300 miliarde lei, adica peste 8 milioane euro.

Directorul adjunct al DSJ, Nicolae Ienac, a estimat insa valoarea de piata a stadionului la doar cateva zeci de miliarde de lei vechi, iar valoarea contabila a arenei la mai putin de 10 milioane lei vechi, sume care nu acopera nici pe departe cele 75 de procente specificat de Marius Nicoara. Mai mult, Ienac a precizat ca DSJ nu are cum sa aloce fonduri.

Astfel, Consiliul Judetean ar fi fost nevoit sa scoata din piatra seaca peste 250 miliarde lei vechi pentru a ajunge la cele 75 de procente din costurile totale. Banii ar fi putut fi obtinuti daca terenul de sub Moina ar fi fost concesionat, iar investitorul - care s-ar fi ales cu un teren cu o valoare de 20 milioane euro - ar fi ridicat un stadion nou.

O alta varianta ar fi fost ca un reprezentant al administratiei locale sa castige la loto si sa doneze un mizilic de 10 milioane de euro consiliului judetean, asta presupunand ca CJ va aloca restul de 2 milioane de euro.

O a treia varianta era ca, de undeva, din vazduh, sa apara o firma care sa investeasca 12 milioane de euro intr-un stadion, afacere care se amortizeaza in cateva zeci bune de ani. La vremea respectiva Nicoara anuntase o atribuire directa a proiectului catre firma DeBeCo, iar apoi o licitatie.

Oricum, stadionul trebuia demolat, intrucat trocul pentru investitori era stadion nou contra concesionarea terenului de sub Ion Moina. Teren unde urma sa se construiasca un mall si/sau un cartier de locuinte. “Am avut o discutie cu Sorin (Sorin Dan, n.r.) .

El a propus sa-i concesionam terenul aferent stadionului Ion Moina si in schimb s-a angajat ca din fonduri proprii sa construiasca un nou stadion, cu ajutorul unei firme colaboratoare din Spania sau Portugalia, pe un teren de-al sau, in suprafata de 12 ha, situat in cartierul Gheorgheni, langa unitatea militara. Pe de alta parte nu mi se pare corect, cred ca astfel de afaceri nu se spun.

Eu l-am invitat sa participe la licitatia ce va avea loc. Am primit si alte oferte, printre care si de la o firma din Anglia. Ma bucura ca sunt mai multi ofertanti ”, declara la vremea respectiva Marius Nicoara.

Bucurestiul nu ne vrea

Acestea fiind datele problemei, Consiliul Judetean a demarat procedurile pentru demolarea “potcoavei”. Numai ca, intre timp, o sursa pe care Nicoara conta, statul (!!), a taiat robinetul. CJ miza pe faptul ca o mare parte din banii necesari constructiei vor veni ca subventie de la stat.

Atata tot ca, in toamna anului trecut, Guvernul a deblocat aproape 2 milioane de euro pentru continuarea lucrarilor la stadionul Lia Manoliu din Bucuresti, bijuteria clujeana fiind trecuta pe linie moarta.

Mai mult, Federatia Romana de Atletism (FRA) s-a opus vehement demolarii “potcoavei”, intrucat FRA are la Ion Moina o baza sportiva extrem de valoroasa - pista de tartan - in care a investit sume considerabile la inceputul anilor ’90.

Vrem o locatie

In aceste conditii, CJ, care avea, probabil, un investitor strategic care sa accepte trocul, trebuia sa caute un amplasament pentru stadion. Initial s-a vorbit despre baza sportiva CUG, kartodromul din Gherogheni sau zona Faget - Europa. Nici una din aceste variante nu sta insa in picioare.

Zona kartodromului din cartierul Gheorgheni este prea mica pentru un stadion de nivel european cu toate facilitatile plus parcare, baza sportiva CUG la fel, plus ca se afla si, relativ, in mijlocul orasului, iar in zona Europa consiliul judetean nu detine terenuri. Atunci, CJ s-a orientat catre Poligonul de pe Valea Garbaului.

Pentru a forta lucrurile si a fi sigur de acordarea terenului in proprietatea si administrarea sa, terenul fiind dorit si de catre consiliul local, CJ a propus un troc: poligonul, contra unei cabane de la Somesul Rece. Poligonul din Valea Garbaului trebuie sa treaca, in mod normal, in proprietatea Consiliului Local Floresti, iar cabana de la Somesul Rece in proprietatea Consiliului Judetean.

CJ Cluj era insa de acord sa cedeze cabana catre MapN, in schimbul poligonului. Iar MApN este bucuroasa sa primeasca inapoi o cabana aflata intr-o zona turistica si, mai ales, bine utilata.

Terenul din Valea Garbaului, se preteaza ideal la constructia unui stadion modern: nu este in interiorul unui oras, dar este la mica distanta de acesta, iar spatiul este suficient de mare pentru o parcare si pentru alte facilitati caracteristice unui stadion modern, precum restaurante, minihoteluri sau altele. “Nu este exclusa locatia de care vorbiti dumneavoastra.

Sunteti, oricum, primii care avanseaza aceasta locatie. Terenul respectiv a fost cerut de la Armata, dar inca nu l-am primit. Pana in toamna (2007, n.r.) specialistii vor decide care va fi cea mai buna pozitionare a stadionului.

Apoi, vom intocmi caietul de sarcini, vom efectua licitatia si undeva in luna mai a anului viitor sper sa demaram lucrarile efective de constructie”, declara Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean Cluj. Singurul neajuns al zonei era lipsa totala a infrastructurii si a utilitatilor, lucru care ar fi crescut considerabil pretul stadionului. Si intr-un final, CJ a realizat ca solutia Valea Garbaului nu este una viabila.

Ajutor de la CL

Dar presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, a gasit solutia salvatoare. Acesta, pe filiera primarului si presedintelui PD Emil Boc, a primit asigurari ca problema se va rezolva. Astfel, pentru terenul de sub Ion Moina se va realiza un parteneriat public privat (PPP), o parte din banii necesari noului stadion urmand sa provina din aceasta asociere.

Acest lucru se putea realiza si pana acum, numai ca banii rezultati nu ar fi fost de-ajuns pentru ridicarea unui nou stadion. Dar aceasta problema s-a rezolvat, urmand sa fie schimbat amplasamentul, din Valea Garbaului, in Sanicoara.

Trebuie tinut cont de faptul ca, pe fondul noului amplasament al stadionului, pretul acestuia v-a scadea semnificativ, la sub 10 milioane de euro, intrucat in zona Sanicoara exista deja utilitati, precum si o infrastructura bine dezvoltata. Oricum, Ion Moina urma sa fie daramat, iar Nicoara era de neclintit in acest sens.

De asemenea, merita mentionat faptul ca Nicoara dadea asigurari ferme la mijlocul anului 2005, ca pana in 2008 noul stadion bijuterie urma sa fie terminat.

“Pericolul” Nicoara

Numai ca vremurile se schimba. In vara lui 2006, “U” Cluj a debutat fulminant in Divizia B. Mirosea a promovare. Asa ca Nicoara a inceput sa se apropie de “echipa de suflet a orasului”, sustinatorii “U” fiind cei mai critici la adresa initiativei lui Nicoara de demolare a stadionului.

Astfel, Nicoara a fost prezent la o serie de discutii cu galeria “U”, a stat in mijlocul galeriei la meciuri si chiar a sustinut galeria material, cu fonduri personale. Apoi, ideea demolarii stadionului a inceput sa treaca pe plan secund, ba chiar a fost data uitarii. Nicoara castiga din ce in ce mai mult capital electoral ca personaj politic. Pe de-o parte.

Pe de alta parte, dupa ce proiectul consiliului judetean in ceea ce priveste centura ocolitoare a cazut, Guvernul luand hotararea de a sprijini cu fonduri proiectul consiliului local, Nicoara s-a simtit lezat si a dat lovitura: “Nu mai demolam Ion Moina.

Avem un investitor care va realiza in zona Ion Moina - Garibaldi - Sala sporturilor un complex de locuinte si baze sportive, inclusiv un stadion pe vechiul amplasament”. Dar, CJ avea nevoie in acest proiect de sprijinul CL, asta pentru ca in zona sunt terenuri care apartin CL.

Razboiul

A urmat apoi un razboi rece in CJ si primarie, intre PD si PNL, miza fiind capitalul electoral pentru alegerile locale din 2008. Daca proiectul lui Nicoara urma sa prinda viata, CJ, prin Nicoara, realiza visul clujenilor: un nou stadion. Plus bonus, faptul ca acesta se afla pe vechiul amplasament. Nicoara ar fi fost un erou local. Or, PD nu poate accepta sa piarda primaria.

Asa ca ataca cu toate tunurile. Prefectul judetului Cluj, Alin Tise, s-a declarat un fervent sustinator al sepcilor rosii. Tise a marturisit ca iubeste atat de mult culorile alb negre incat este gata sa sara la gatul presedintelui Consiliului Judetean, Marius Nicoara, daca acesta va demola Potcoava Ion Moina.

“Daca Nicoara va decide demolarea, voi ataca decizia in contencios administrativ .Voi lupta pana la moarte pentru U, chiar daca acest lucru imi va dauna mult”, a pus prefectul Tise.

Deh, alegerile pentru primaria clujeana nu sunt chiar atat de departe... si, colac peste pupaza, potrivit sondajelor, in topul preferintelor clujenilor, dupa actualul edil Emil Boc urmeaza Marius Nicoara. Iar PD, fostul partid al lui Tise, este la un pas de o criza de nervi.

In contrapartida, Nicoara a initiat un sondaj public in care clujenii sunt rugati sa isi exprime parerea si optiunea in ceea ce priveste soarta stadionului.

In baza principiului actiune / reactie, PD a raspuns prin consilierul local PD Adrian Gurzau, care a trimis o scrisoare deschisa presedintelui CJ Marius Nicoara, in care persifleaza initiativa lui Nicoara si ridica din nou problema mall-ului si indirect a trocului concesionare contra stadion nou.

Dupa tiparul centurii

Asa ca, in acest razboi surd, intrucat si tacerea e un raspuns, administratia locala a pus bese in roate proiectului lui Nicoara. Pana cand, la fel ca si in proiectul centurii ocolitoare, primaria a venit cu un proiect propriu: stadion nou in Becas, zona Selgross, pe terenurile RADP - regie a carei bunuri urmeaza sa treaca in proprietatea si administrarea primariei.

Bineinteles, pentru a nu starnii miile de suporteri alb negri, Ion Moina urmeaza sa fie pastrat ca stadion pentru rugby si atletism. La fel ca si in cazul centurii, parerile sunt impartite.

CJ afirma ca este imposibil ca un investitor sa construiasca un stadion nou daca nu i se ofera si o “afacere” din care sa castige bani (lucru pe care proiectul CJ il prevede - blocurile si hotelurile), iar pe de alta parte, CL afirma ca este imposibila construirea unui stadion la cerinte FIFA / UEFA in mijlocul orasului, fiind nevoie de o infrastuctura mare (artera cu patru benzi, parcare imensa, etc).

Ramane de vazut cine va castiga acest razboi. Deocamdata, avand in vedere “centura”, este 1-0 pentru primarie.

Comisii si comitete

Saptamana trecura s-a constituit o comisie formata din reprezentanti ai CJ si CL care va dezbate aceasta problema si va veni cu o solutie viabila si acceptata de ambele parti. Zona rezidentiala si sportiva noua pe actualul amplasament al Ion Moina si zona Garibaldi - Sala sporturilor (varianta CJ) sau stadion nou in Becas si pastrarea actualei arene (varianta CJ).

Implicarea CL este una curioasa, intrucat CJ este proprietarul si administratorul arenei Ion Moina, CL neavand nimic de a face cu stadionul. Numai ca, CL conteaza pe impunerea proiectului propriu si o asociere cu CJ, asociere in care CL sa contribuie cu terenul din Becas. Iar in acest caz Nicoara nu ar mai fi marele erou.

Pe de alta parte nu este excusa varianta ca CJ sa forteze aplicarea propriului proiect. In cazul in care acest lucru nu se va realiza, CJ va putea spune ca a avut un proiect viabil, care insa nu a fost acceptat de CL si v-a arunca pisica moarta in curtea primariei, urmand apoi sa-si vada de propria afacere, stadionul, respectiv terenul aferent.

Asteptand stadionul

Comisia mixta are un termen de 60 de zile pentru stabilirea unei solutii. Nu este exclusa nici revenirea la vechiul proiect al lui Nicoara, si anume, demolarea arenei vechi, construirea uneia noi, poate chiar in Becas, investitorul primind ca recompensa pentru constructia arenei concesionarea terenului de sub Ion Moina.

Varianta este una plauzibila, in acest caz atat Nicoara cat si administratia locala putand fii considerati creatori ai noului stadion. Oricum, deocamdata, clujenii, satui de promisiuni si lupte fie cu iz financiar fie cu iz politic sau cu miza capitalului electoral, inca asteapta noul stadion.

Comunicat de presa - Intrebare. Adresat domnului Marius Nicoara, presedinte al Consiliului Judetean Cluj. Dle.

Marius Nicoara, sunteti sigur ca initiativa privind consultarea prin fluturasi a unor clujeni in legatura cu intentia de mutare a stadionului Ion Moina (dincolo de faptul ca, sociologic vorbind, este total neprofesionista) reprezinta altceva decat o incercare, destul de naiva, de legitimare empirica a unor interese potrivit carora actualul amplasament al stadionului ar trebui sa devina o zona comerciala de tip Mall?

Cu multumiri anticipate pentru raspuns, raman al d-Voastra, Adrian Gurzau, Consilier local PD”.

"Fiecare dintre cele doua comisii are deja idei in privinta Stadionului Municipal "Ion Moina". Urmeaza sa ne intalnim si sa le punem cap la cap.

Reprezentantii CL fac parte din comisie intrucat stadionul ar fi trebuit sa apartina de Consiliul Local, dar a ajuns la Consiliul Judetean printr-un accident nefericit” - Sorin Apostu, directorul Directiei Tehnice din Primaria municipiului Cluj-Napoca.

“Cand am devenit presedintele CJ am preluat si stadionul. Sincer, nu m-am apucat sa dezgrop cadavrele lasate de fosta administratie, nu cunosc situatia prin care stadionul a ajuns la CJ, dar daca tot l-am preluat am zis sa fac ce este mai bine pentru respectivul proiect. De soarta stadionului se va ocupa atat comisia de la CJ cat si cea de la CL.

Proiectul stadionului nu se refera doar la stadionul propriu zis, ci la toata zona. Se doreste realizarea unui complex sportiv pe o arie foarte mare care sa cuprinda intreg bazinul Somesului. Comisiile de la CL si CJ vor avea ca scop realizarea unei strategii pentru intreg complexul. Au termen 60 de zile sa-l conceapa.

Daca cele doua comisii nu se vor pune de acord in privinta unui proiect comun, CJ se va ocupa exclusiv de cele 6,6 hectare pe care se afla stadionul “Ion Moinea”, lasand pe linie moarta celalat proiect. Totusi sper ca cele doua comisii sa ajunga la un acord de principiu si sa realizam in cel mai scurt timp complexul sportiv.

Deocamdata nu va pot spune daca stadionul va fi demolat sau reparat, sarcina aceasta cazand in artibutiile comisiilor. In acest proiect complex se vor implica pe langa cele doua comisii ale CL si CJ si Universitatea Tehnica, proprietara bazinului olimpic, Apele Romane sau Directia de Tineret si Sport, cea care raspunde de situatia Salii Sporturilor”, a declarat Nicoara.