"Organizatia noastra, de la infiintare, respecta legile Romaniei si niciodata nu a folosit si nu va folosi metode nelegale in activitatea sa. In ziua de 1 decembrie a.c. modelul panglicii atasate coroanei noastre a fost ales de furnizor si nu s-a dorit a fi o jignire la adresa participantilor.

Ne cerem scuze fata de cei ofensati pentru aceasta greseala ivita fara vointa noastra“, se arata intr-un comunicat semnat de presedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila.

Liderii filialei precizeaza ca, desi in multe cazuri exista divergente de opinie, „relatiile interetnice trebuie sa se bazeze pe respectul reciproc, inclusiv fata de manifestarile nationale ale fiecaruia“.

Tot ieri, prefectul judetului Cluj, Alin Tise, a avut o intilnire cu Laszlo Attila cu scopul de a clarifica situatia in ceea ce priveste incidentul de la depunerea de coroane din 1 Decembrie.

"Prefectul judetului a solicitat explicatii cu privire la acest incident si a solicitat UDMR Cluj sa-si exprime in mod public pozitia fata de aceasta situatie si sa realizeze o analiza interna ale carei rezultate sa fie facute publice“, au aratat reprezentantii Prefecturii clujene.

Reamintim ca UDMR Cluj a depus la manifestarile de 1 Decembrie o coroana de flori cu panglica de doliu la statuia lui Avram Iancu. Panglica de culoare alba avea pe margini culorile negru si auriu, specifice uneia de doliu, folosite la inmormintari.

Restul coroanelor depuse de institutii publice, oficialitati locale si judetene si formatiuni politice au avut toate panglica tricolora, in culorile rosu, galben si albastru.

Presedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila, nu era vineri in tara, dar ne-a declarat ca l-a insarcinat pe viceprimarul Boros Janos sa se ocupe de problema depunerii de coroane din partea filialei.

Acesta a declarat ca panglica respectiva nu a fost aleasa cu intentie, ci pur si simplu asa a fost primita. „Am facut comanda de coroana si asa a fost. Noi nu am participat la depuneri de coroane de 1 Decem brie in perioada administratiei Funar, ci doar in ultimii ani, de cind e domnul Boc“, a explicat Boros.

Vicepresedintele executiv al UDMR Cluj, Bitay Levente, sustine ca respectiva coroana a fost comandata de secretara filialei, care a cerut panglica alba. „Nu a fost nimic intentionat“, a mai spus Bitay.